i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergen op Zoom
Tags:

Kruf van Nijmegen naar Bergen op Zoom

vertelde op 25 juni 2020 om 11:24 uur

Voor zover nagegaan: de stamvaders Kruf wonen in Nijmegen en één ervan komt naar Bergen op Zoom in 1791. De achternaam wordt echter in de loop der tijden op meerdere manieren geschreven: Kruijf, Kruif, Cruijf, Cruuf, Cruf, Cruef, zelfs ook nog Krueger.


De straat rond 1918, aldus de informatie op beeldbank van het West-Brabants Archief

Vanaf 1805 komt voor de stamlijn waarover later meer te lezen is, de naam Kruf in beeld. Echter, Kruijf en Kruft komen ook nog met regelmaat voor.

Overigens strekt de naam Kruf niet tot blijdschap. Volgens André Dumont in zijn Genealogisch woordenboek betekent kruf: hoerenkast, kroeg.
De namen Kruf en Kruft werden gelijktijdig gebruikt. In akten eind 19e eeuw schrijven notarissen zelfs “Kruf ook genaamd Kruft” of “Kruf ook geschreven als Kruft”.

In relatie hiermede wordt aangetekend het familieverhaal dat de afstamming is van een gedeserteerde Duitse soldaat en dat er in Duitsland een plaats Kruft ligt westelijk van Koblenz. In ieder geval voor zover nagegaan is het eerste adres in Bergen op Zoom de Rijkebuurtstraat bij de Gevangenpoort uit de 14e eeuw.

Daarna trekken de stamvaders het grondgebied van de huidige gemeente Bergen op Zoom door. Rijkebuurtstraat, Dubbelstraat, Borgvliet in Bergen op Zoom, Noordgeest, Lepelstraat, Melanen/Jankenberg, ook genoemd ’t Heike, toenmalige gemeente Halsteren. Rechts een foto van het echtpaar Petrus Kruf(t) en Dingena Brouwer dat zich bij de Melanen/Jankenberg vestigt. Wilt u meer lezen? Klik hier.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 juni 2020 om 06:38 uur

Mooi verhaal, Willem. Zo'n gegeven van een gedeserteerde Duitse soldaat spreekt ook wel tot de verbeelding, vind je niet?

Willem Kruf zei op 26 juni 2020 om 16:14 uur

De voorvader Kruf zal niet uniek zijn geweest. Ook niet die in het Napoleontische leger werd ingelijfd. Wat wel op valt de afstanden die mensen afleggen in die tijd. Zie verhaal Huys ten Halve Mathijs Hazekoks van Breyl (Duitsland achter Venlo) naar Bergen op Zoom.
En later per trein zie verhalen Johannes Monu en Adriaan Veraart.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 6 september 2018 om 16:28 uur

Van redder tot ontredderde: wel en wee in de familie Kruf