i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Erp
Tags:

Kruisende zandwegen

vertelde op 8 oktober 2008 om 15:00 uur

Je zag ze vroeger overal op het Brabantse platteland: wegkruisen. Omstreeks 1930 liet Antoon van Thiel uit Helmond ze zelfs in serie maken. Voor hem was het kruis het symbool bij uitstek van het katholieke Brabant. Dit Erpse kruis is vermoedelijk het initiatief van Erpenaren geweest.

We vragen ons af waar het precies stond. Veel van wat in de jaren ’50 nog buitengebied was, is nu ook in Erp opgeslokt door woningen of bedrijven. Maar wie weet, misschien deze plek (nog) niet.

Er zijn vast nog Erpenaren die hier meer van weten. We zijn benieuwd naar je reactie.

Een week nadat deze foto in het Zondagsnieuws was verschenen, kregen we een brief van Zr. Ida van Dijk, die veel te vertellen had over dit kruis. De brief was heel persoonlijk, maar stukken eruit willen we (in overleg met de schrijfster) de bezoekers van onze site niet onthouden.

Lees maar wat zij over dit voor haar zo bijzondere kruis te vertellen had.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Mw. Van Ieperen, Oss zei op 13 oktober 2008 om 10:07 uur

Ik ben wel afkomstig van Erp, maar daar inmiddels al weer 48 jaar weg, en ik herinner me dat kruis heel goed. Het stond in de buurtschap Bolst in een flauwe bocht langs de weg Erp-Veghel. Ik weet niet wanneer het is opgericht en evenmin of het er nog staat. Zo’n kruis is een van die dingen die zo vanzelfsprekend zijn dat je ze op een gegeven moment niet meer bewust ziet. Ik weet wel dat de omgeving hier nogal veranderd is. Het gedeelte rechts op de foto ligt in een nieuw uitbreidingsplan van Erp.

Gerard Klaassen uit Erp zei op 13 oktober 2008 om 14:38 uur

Het kruisbeeld staat er nog steeds, zij het dat het 10 meter is verplaatst. Vroeger heette de straat Bolst, nu Voorbolst. Het kruisbeeld stond oorspronkelijk bij een splitsing van zandwegen, dat is nu het punt waar de Voorbolst uitkomt op de Veghelsedijk. Het originele corpus (het beeld van Christus aan het kruis) was van hout. Bij een restauratie van het geheel is dit corpus overgebracht naar de kerk van Erp, waar het nu nog is). Aan het kruis hangt nu een aardewerken corpus.

Jeanne Kusters, Helmond zei op 16 oktober 2008 om 10:44 uur

Ik heb op dit kaartje <img src="http://www.bhic.nl/data/upload/insturen/tgzuxovauhbabczitgmwmlwdiwzbyh.jpg" alt="locatie wegkruis" width="400" height="315" border="0" /> de lokatie van het wegkruis aangegeven. Vroeger (in de jaren '70) fietste ik van Boerdonk naar Veghel en kwam dagelijks voorbij dit kruisbeeld. Ik hoop tenminste dat mijn herinnering klopt. Op de foto kijk je de Voorbolst in. Met vriendelijke groet,

Henk Buijks (namens BHIC) zei op 17 oktober 2008 om 09:31 uur

Fijn, dat deze foto's zoveel informatieve reacties oproept! Dit wegkruis blijkt een vast punt te zijn in de herinnering - logisch ook, het is een goed oriëntatiepunt
Allen bedankt dus!

Henny Jansen zei op 17 november 2019 om 00:20 uur

Henny Jansen

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 november 2019 om 12:43 uur

Hallo Henny, leuk dat je dit verhaaltje gelezen hebt. Wil je er nog iets over kwijt of iets aan toevoegen? We horen het graag!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: