i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergeijk
Tags:

Kun jij je bier in één teug opdrinken?

vertelde op 9 januari 2019 om 10:53 uur

Stoere praat in een herberg in 1571 in Bergeijk door enigszins beschonken mannen. Daar komen problemen van. Of in dit geval… zelfs moord.

Op vastenavond 1571 stapt Jan Lucas uit Borkel de herberg van Geert Darys binnen, in Bergeijk. Daar is ook Jan Willem Snyderssoen. In de verklaring geeft hij aan daar ‘zynen vastelavont gedroncken’ te hebben.

Goed en wel gezeten komt Jan Willem op hem af lopen met een volle pot bier. Hij prest hem min of meer die pot in één teug leeg te drinken, zoals hij dat zelf ook zo goed kon. Jan is eerlijk in zijn antwoord en zegt, dat hij ‘met eenen teuge hem gheen bescheet gedoen en konde’.

Bloed langs gezicht

Op dat moment staat hij in de buurt van de schouw. Jan Willem, kennelijk geïrriteerd, neemt een stenen pot en slaat Jan ongenadig hard op zijn hoofd. Het bloed loopt langs zijn aangezicht af. De dader is hiermee nog niet tevreden en geeft zijn slachtoffer ook nog een mep met een knuppel.

De akte spreekt over ‘een cudse’. Jan probeert zich daarna te verweren tegen de ‘violente invasie’ van zijn tegenstander. Hij trekt zijn eetmes en steekt Jan Willem in de borststreek. Binnen drie of vier dagen overlijdt hij daaraan. Over dit voorval wordt advies ingewonnen bij de stadhouder van de schout van Kempenland en vervolgens bij de schepenen van Bergeijk. Jan Lucas wordt remissie verleend.

Deze bijdrage van Henk Beijers maakt onderdeel uit van een serie korte verhalen over 16de – en 17de – eeuwse Brabanders, ontleend aan de Remissieboeken uit de Rekenkamer Delen van het Algemeen Rijksarchief Brussel RANB - toegangsnummer 1107 inventarisnummers ((648.10.299 – november 1575)).

Illustratie via Rijksstudio

Lees meer verhalen van Henk Beijers

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Madelief van Namen 11 jaar zei op 9 juli 2019 om 09:03 uur

Mooi verhaal en heb er weer wat van geleerd!

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 juli 2019 om 11:53 uur

Goed te horen, Madelief, en wat leuk dat je dat hier even laat weten!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 januari 2018 om 15:58 uur

Frans rapaille maakt Meierij onveilig

vertelde op 17 december 2018 om 11:08 uur

Beers zit letterlijk op de grond door Tachtigjarige Oorlog