skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Kwidam: eerste vrouwensportschool van Nederland, in Tilburg

In Tilburg is de oudste vrouwensportschool van Nederland gevestigd. Ik stichtte deze onderneming, die tegenwoordig "Kwidam: women's health club" heet, in 1988 en vanuit een feministisch perspectief. Het was een tijd waarin wel meer vrouwenbedrijven uit de grond schoten, maar deze zijn bijna allemaal weer verdwenen.

Vrouwensportschool "Kwidam"
Vrouwensportschool "Kwidam"

Gat in de markt

Een sportschool speciaal voor vrouwen was eind jaren tachtig, toen ik het bedrijf begon, een unicum en een gat in de markt. Tot dan toe waren alle sportscholen gericht op een gemengd publiek. Met de oprichting van Kwidam creëerde ik om te beginnen mijn eigen werk; ik kon voor mijzelf beginnen. Dat begon aan de IJzerstraat met 40 klanten, vier dagdelen per week en zonder personeel. Op het programma stonden conditietraining en zelfverdediging. Er was één zaal, geen fitnessruimte en geen sauna.

Gaandeweg kwamen er steeds meer klanten, meer activiteiten (karate, yoga en aerobics) en, als een gevolg, ook meer personeelsleden op de loonlijst. Kwidam zat in de lift en groeide uit haar jasje. Bovendien ging fitness een grote rol spelen in de sportwereld, maar daarvoor was geen enkele ruimte in de IJzerstraat. Kwidam moest dus op zoek naar een nieuwe locatie. Dat duurde twee jaar. Toen vond ik het huidige pand in de Cornelis de Vriendtstraat. Samen met veel van onze klanten en een aannemer is het pand in vier maanden tijd vervolgens grondig verbouwd, zodat we het in 1995 in gebruik konden nemen. Kwidam beschikt inmiddels over een grote en kleine zaal, een fitnessruimte, een sauna, twee doucheruimtes, een invalidentoilet, een bar en een kantoorruimte.

Kiek Boelaars, oprichtster "Kwidam"'Afvallen stond in het teken van maatje 36, jong, zongebruind'

In al die jaren heb ik een aantal veranderingen gezien:

Het klantenbestand is gegroeid van 40 naar 400. In het begin waren dit jonge blanke vrouwen, waarvan er velen actief waren in de vrouwenbeweging. Maar vanaf ’95 is deze groep veel diverser geworden. Sinds die tijd vinden bijvoorbeeld ook steeds meer allochtone vrouwen hun weg naar de sportschool, naast oudere ook een groeiend aantal jongere vrouwen, vrouwen uit de buurt, hoog- en laagopgeleid; hetero- en homoseksueel.

Een andere verandering die ik heb meegemaakt is de kijk op afvallen. In de begintijd wilde ik daar geen aandacht aan besteden. Afvallen stond zo in het teken van "maatje 36, jong, zongebruind"... een schoonheidsideaal waaraan vrouwen nauwelijks beantwoordden. Echter in de loop der jaren kwam afvallen veel meer in het teken te staan van gezondheid en van vitaal, duurzaam oud worden.

Er mogen zijn zoals je bent

Kwidam heeft een grote crisis gekend in 2015. De financiële crisis begon óók bij de mensen die werk hadden door te dringen én er was een grote opkomst van low budget sportscholen. Het aantal klanten daalde daardoor dusdanig, dat een faillissement dreigde. Door er met het hele team de schouders onder te zetten en een aantal rigoureuze veranderingen door te voeren, zijn we gelukkig uit het dal opgeklommen. De grootste verandering was wel een algehele modernisering. "Vrouwensportschool Kwidam" werd "Kwidam: women’s health club", de reclamevoering werd uitbesteed en gedigitaliseerd.

Maar de basis van Kwidam is gebleven: Werkgelegenheid creëren voor vrouwen; ruimte creëren voor vrouwen om te werken en te trainen op eigen niveau en hen uitdagen om grenzen te verleggen. Er mogen zijn zoals je bent, niet alleen ruimte voor maatje 36, bruin, jong, fit en actief. Maar bewegen en sporten omdat het leuk en lekker is en je je er beter door voelt. Ons uitgangspunt, om ruimte te creëren voor vrouwen die nooit gedacht hadden ooit nog eens een sportschool binnen te lopen, staat na 32 jaar nog steeds als een huis.

Naar het thema Rebellerende vrouwen

Reageren en oud materiaal sturen

Reageer hieronder, deel je herinneringen aan de vrouwenbeweging en vul deze pagina aan! Foto's kun je sturen naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

Reacties (3)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 april 2020 om 17:03
Nou Kiek, wat krachtig dat deze sportschool die tand des tijds zo goed doorstaat! Met een 'Women’s health club' sta je ook midden in de 21ste eeuw ;)
Helga Boelaars zei op 17 januari 2021 om 10:31
Je hebt met je team een prachtige sportschool opgericht en keihard gewerkt om in de coronatijd iedereen te inspireren om te blijven bewegen. Ik ben trots op mijn zusje.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 januari 2021 om 09:53
En terecht Helga, en wat leuk dat je dat hier laat weten :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!