skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Langgevelboerderij

Deze foto uit 1983 is gemaakt in de Kloosterstraat. De boerderij is gebouwd midden 19de eeuw. Momenteel vindt achter deze boerderij het bouwproject Wolfseinder Erf plaats. De naam is afgeleid van deze boerderij, omdat deze een typisch wolfseinde dakvorm heeft.

Mogelijk kunnen jullie Geffenaren meer vertellen over de geschiedenis van deze prachtige langgevelboerderij. Wie zijn de bewoners van dit pand (geweest)? Gezien de vele kozijnen in de linkerhelft van de boerderij is dat duidelijk het woongedeelte, maar hoe zit dat met het rechtergedeelte van deze boerderij?

Verder is op de foto achter de boerderij nog een schuur te zien, of was dit ook een woonhuis? Veel vragen waar we graag een antwoord op hebben.

Dus Geffenaren… ? Heb je leuke herinneringen of verhalen over deze plek en wil je ze met ons delen, dan horen wij dat graag.

Reacties (8)

Mieke van Hoek- van der Linden zei op 12 maart 2014 om 21:30
Mijn moeder is in deze boerderij opgegroeid. Ik ging vaak op zondag mee naar mijn opa op visite.

will Segers zei op 15 maart 2014 om 16:28
kleine deuren om de voorvloer van de stal en de tussen vloer te bereiken. 1 was voor het voeren en 2 om de stront eruit te rijden met de kruiwagen. De grote deur kwam uit in de schuur waar alle hooi en graan werd opgeslagen. Raar dat er geen geveldeur boven is, want daar ging alles door dat heel hoog opgetast werd. De moeder van Mieke weet er alles van. Gingen de koeien achter over het spoor naar de wei in de zomer. het gebouw achter het huis is een kar hok, kippen/varkensstal. Geen woning. Moeder van Mieke vertel het maar. Het was wel een grote rijke boerderij, onze was de helft kleiner ., maar die stond in Alphen( bij Tilburg op klapzaand, en we hadden ook nog een potstal
Harold van Grinsven zei op 17 maart 2014 om 15:39
Gebouwd door, en altijd bewoond door, de familie van Grinsven. Laatste bewoner Piet van Grinsven woont er nu achter. Wellicht wil hij wel verhalen vertellen omtrent de historie. Ben er trouwens zelf ook opgegroeid!
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 17 maart 2014 om 17:18
Dank voor alle reacties. Misschien is het leuk de exacte namen te noemen van de vaders en moeders die met hun kinderen in deze boerderij gewoond hebben vanaf begin 1900 tot 1937.

Mogelijk kan dan via het bevolkingsregister van Geffen een wijknummer van deze boerderij worden opgespoord en dit gekoppeld worden aan het huidige adres.
Leny Romme Geffen zei op 19 maart 2014 om 21:49
Deze statige, mooie boerderij in de Kloosterstraat staat vrij hoog. Je kunt het niet echt een terp noemen maar er is wel duidelijk een verhoging te zien. Dit betekent dat de boerderij waarschijnlijk gebouwd is vóór de aanleg van de spoorlijn. Geffen had in de winter vaak last van de Maas.( Beersche Overlaat). De komst van de spoorlijn hield later het dorp droog.
Toen ik jong was (ben nu 62) woonde Harrie van Grinsven met zijn gezin in de boerderij. Iedereen noemde hem Harrie Kleingeld. ( zijn moeder heette Kleingeld). Mijn broer vertelde dat daarvóór Piet van Grinsven (vader van Harrie) er woonde. Die had als bijnaam Piet van Esch. Er is en andere familie van Griensven in Geffen die ook de bijnaam 'van Esch' heeft. Wellicht zijn Van Grinsven en van Griensven verre familie van elkaar.
Na Harrie is zijn zoon Piet in de boerderij gekomen. Piet en zijn zus Sjaan die nu in de nieuwbouw achter de boerderij wonen weten er ongetwijfeld nog veel meer van.
Verder heb ik ook nog gehoord dat Mieke van de Goor een tijdje met haar kruidenierswinkeltje in een deel van het voorhuis heeft gezeten. Daarna ging ze tegenover de boerderij een nieuw huis bouwen.
Zeker de moeite waard om de geschiedenis van deze markante boerderij verder uit te pluizen. Het is een van de weinige boerderijen midden in het dorp die is overgebleven. Bij de heemkunde groep en de familie die nog in Gefen woont moet er meer over bekend zijn.
Mieke van Hoek-van der Linden zei op 19 maart 2014 om 22:55
Niet alle kinderen van mijn opa Harrie van Grinsven wonen in Geffen. Mijn moeder Nelly van der Linden-van Grinsven is >45 jr woonachtig in Nuland.
Arnout van Erp zei op 27 juni 2016 om 08:54
Deze langgevelboerderij is ouder dan 1832 en is te zien op het minuutplan van Geffen 1811-1832. Het eerste kadastrale nummer van de boerderij is C 196. De boerderij staat in het gehucht "de Ing".

In 1832 is de boerderij eigendom van Catharina Grim, weduwe van Johannes van Erp. Via een deling komt de boerderij in bezit bij haar dochter Johanna van Erp, die in 1835 is gehuwd met Jacobus van Erp, een broer van de burgemeester Wilhelmus van Erp.

In 1888 volgt er een volgende deling en komt de boerderij uiteindelijk in bezit bij de dochter Catharina van Erp, zonder beroep wonende te Geffen.
In 1911 verkoopt zij de boerderij aan Petrus Gerarduszoon van Griensven. Pas dan is de familie van Griensven eigenaar van deze langgevelboerderij.
Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 27 juni 2016 om 12:08
Bedankt voor je reactie Arnout van Erp. Nu weten we ook wie de eerste bewoners waren van deze mooie langgevelboerderij.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.