i

Leerlooierij Regouin

vertelde op 27 februari 2019 om 13:05 uur

In Cuijk waren tot zo halverwege de vorige eeuw verschillende leerlooierijen gevestigd. Veel Cuijkenaren zullen hier dan ook hun brood hebben verdiend. We hebben verschillende oude foto’s van de firma Regouin, waarvan we niet weten wie erop staan of naar welke werkzaamheden we kijken. Ook is onbekend wanneer de foto’s gemaakt zijn. Weet jij meer? We horen graag van je en hopen op reacties.

Lederfabriek M.B. Regouin, Cuijk (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC: 1624-001222)Lederfabriek M.B. Regouin, Cuijk (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC: 1624-001222)

Zo zijn er foto’s van het looien zelf, het gebouw of bijvoorbeeld deze waarop het leer verder verwerkt wordt. Wie herkent een van deze mannen of weet wat zij hier doen?

Benieuwd naar de andere foto's van Regouin? Kijk dan maar eens hier.

Kijk naar Toen

Ken jij verhalen over het werken voor Regouin? Heb je er wellicht zelf nog herinneringen aan? We horen graag van je. Deel jouw kennis in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder. Bellen of mailen kan natuurlijk ook.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Cuijks Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Paul Schiebaan zei op 4 maart 2019 om 07:22 uur

goedemorgen iedereen,via een collega van het prehistorisch dorp Eindhoven kreeg ik deze mail.....
ik ben geen brabander maar ik werk daar vrijwillig...
wat ik denk dat ze op de foto aan het doen zijn is, dat ze de einden van van de aandrijfriemen aan elkaar naaien , de riem word tussen een klem gezet waardoor ze recht blijven

Rini de Groot. zei op 4 maart 2019 om 08:37 uur

Paul bedankt.
Vader had in het Werkhuis ook van die lange riemen de uiteinden waren voorzien van krammen. Deze werden in elkaar geschoven de verbinding geborgd met een kattepees, van welk materiaal is me onbekend.
In het Museum is Paul het onze vraagbank, op het gebied van huidenbewerking en natuur. Zoals na het vinden van een gesneuveld eekhoorn hij maakt hij er een gebruiksvoorwerp van uit de tijd van Prehistorie. Of het maken van een jas van aan 150 aan elkaar genaaide zalmhuiden De voor- en achterzijde van ongeveer 1,20 mtr. lang werd met eierdooier geconserveerd. En geschonken aan het Archeologisch museum Biskupin in Polen. Of eerder eentje geruild tegen een door een Russische museum vrijwilliger interessant voorwerp, vroeger bestond de koopwaar uit ruilhandel.

Rini. zei op 4 maart 2019 om 08:41 uur

PS.
De riemen waren niet bestemd om je middel, maar als aandrijfriem voor machines.

Albert
Albert zei op 4 maart 2019 om 12:12 uur

Rini, binnenkort maar eens een kopje koffie gaan drinken met iets zelf gemaakt lekkers in "De looierij" in Cuijk. Gevestigd in de gebouwen van van de voormalige Leerlooierij Regouin. Alles wordt geëxploiteerd door geweldig personeel met zgn "een beperking". Bij vertrek kan je nog een bloemetje kopen in de eigen winkel.

Mevr. Wolfraad (telefonisch) zei op 7 maart 2019 om 10:50 uur

Mevrouw denkt in deze foto haar vader te herkennen, in de man rechts zonder bril: Lambertus van den Berg (Bertus). De man met bril ernaast zou dan Dorus Arends kunnen zijn, maar dat weet ze niet zeker.
Haar vader werkte zo lang ze zich kan herinneren, tot aan zijn pensioen, bij Regouin. Hij maakte daar drijfriemen. Deze werden er op maat gemaakt en dan weer aan elkaar gemaakt. Drijfriemen werden, zoals Rini de Groot hierboven ook al vertelde, gebruikt voor het aandrijven van machines, zoals stoommachines.
Mevrouw denkt dat deze foto van voor haar trouwen is, dat zou dan begin jaren '50 moeten zijn geweest.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 februari 2011 om 10:47 uur

Leerlooien in Brabant

vertelde op 12 mei 2016 om 16:07 uur

Brouwerij Janssen

vertelde op 18 januari 2019 om 09:38 uur

Leverpastei en lijnbaantjes