i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Lente in het park

vertelde op 11 april 2013 om 10:35 uur

De takken zijn nog kaal, maar het zonnetje voelt al warm aan – eindelijk lente! Onze fotograaf trok in 1939 door Oss en dit ene plekje sprak hem (of haar?) aan, denken we. Vanwege het uitnodigende ‘lulbenkske’ rondom de boom? We weten het niet. Evenmin zijn we zeker van de exacte plek van de foto.

Het is een park met rechts een rijtje lage huisjes. Links op de achtergrond is de bebouwing wat hoger. We zitten dus redelijk in het centrum. Achter het toenmalige stadhuis wellicht?

Dan zouden de huisjes rechts aan de Ridderstraat staan en de bebouwing links aan de Molenstraat. Jullie snappen dat we niet graag met vraagtekens blijven zitten.

Wie weet er meer? Vertel het ons! 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Henk Buijks bhic zei op 11 april 2013 om 12:15 uur

Zojuist belde een Ossenaar die niet met zijn naam in de krant of op ons forum wilde. Maar hij had wel informatie over deze foto die we onze lezers niet willen onthouden.

Zo bevestigde hij dat de foto inderdaad is gemaakt in het park achter het toenmalige gemeentehuis van Oss; dat de boom een kastanjeboom was en dat hijzelf als kleine jongen (hij is van het bouwjaar 1931) meerdere malen op de bank onder de boom heeft gezeten. Wel konstateerde hij dat er veel moois in die omgeving voorgoed was verdwenen. "En als jullie meer informatie over deze plek willen, dan vraag het maar aan de gemeente, want die heeft half Oss gesloopt!" zo besloot hij.

Lambert van Ochten, Oss (telefonisch) zei op 3 mei 2013 om 15:34 uur

Wanneer ik de boom van de foto zie (hij staat er nog steeds!), denk ik vaak terug aan de tijd dat op de ronde bank een vaste groep bejaarde mannen zat. Eén van hen was mijn opa, Bart van Ochten (1866-1948, oorspronkelijk afkomstig uit Batenburg). Hij woonde samen met ons gezin op Heschepad 30.
Rond twaalven vroeg moeder mij of ik opa kon roepen voor het middageten. Dan liep ik dus naar de kastanjeboom. Alleen in het koude en natte seizoen zocht deze 'praatgroep' een andere plek op: het ketelhuis van het gemeentehuis, nu het Museum Jan Cunen. Daar was het dan lekker warm.

Bij mijn weten heeft deze boom nooit vruchten gedragen. Hij stond en staat!) jaarlijks wel in bloei.

Het is nu nauwelijks voorstelbaar dat in het rijtje huizen achter de boom vroeger winkels waren, maar in mijn jeugd had je daar nog 'n groenten- en 'n sigarenwinkel.

Henk Buijks bhic zei op 3 mei 2013 om 15:35 uur

Fijn, @Lambert, dat je nog belde over deze foto, die blijkbaar mooie herinneringen bij je opriep!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: