i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Tags:

Leopold F.J.J.J. van Sasse van Ysselt, 1778-1844

vertelde op 23 december 2009 om 17:01 uur

Jonkheer Leopold Frans Jan Jacob Joseph van Sasse van Ysselt was een van de vooraanstaande figuren uit de 19e-eeuwse Boxmeerse gemeenschap. Niet alleen plaatselijk maar ook landelijk speelde Sasse een rol van betekenis. Hij is op 2 september 1778 te Boxmeer geboren als de zoon van Gerbrand Ignatius van Sasse van Ysselt en Maria Cornelia Magdalena de Raet van de Weijer. Niet alleen Leopolds vader kwam uit een aanzienlijke Boxmeerse familie. Leopold was via zijn moeder ook familie van De Raet, de familie waaruit al sinds mensenheugenis de drossaards van Boxmeer voortkwamen.

De jonge Leopold studeerde rechten in Leuven en Leiden, maar haalde nooit het einddiploma. Op 1 september 1815 werd hij bij Koninklijk Besluit benoemd tot lid van de Tweede Kamer voor Noord-Brabant. In 1818 werd hij bij zijn periodiek aftreden niet herkozen. Enige jaren later kon hij opnieuw lid van de Tweede Kamer worden, nu namens de ridderschap van Noord-Brabant.

Sasse was zeer koningsgezind, maar kwam ook op voor de positie van de rooms-katholieken in Nederland. Hij nam geen blad voor de mond als hij meende dat het moment daar was om iets te zeggen. Zo hield hij op 19 december 1828 bij gelegenheid van de begrotingsbehandeling weer eens een felle rede over de onderdrukking van het katholieke volksdeel. Door zijn heftigheid bewerkstelligde hij juist het tegendeel. De Noordelijke kamerleden stemden als gevolg van zijn rede voor de begroting, die het net haalde met 53 stemmen voor en 51 stemmen tegen.

De Belgische afscheiding vond bij Sasse geen enkele steun. Dat was niet alleen uit solidariteit met het koningshuis, maar ook om een heel praktische reden. De afscheiding van België (waartoe hij ook Limburg rekende) zou betekenen dat nog maar 30% van de Nederlandse bevolking rooms-katholiek zou zijn. Hij was bang dat daardoor hun belangen nog verder in het gedrang zouden komen. Op 28 februari 1844 sprak hij zijn laatste woorden in de Tweede Kamer, op 21 maart 1844 overleed hij.

Voor Boxmeer heeft Sasse nog iets heel praktisch betekend: op 7 mei 1806 kocht hij het verbeurd verklaarde kasteel met bijbehorende goederen van de Staats Domeinen. Het kasteel bleef ruim 70 jaar in de familie en daardoor behouden voor het nageslacht.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Aty van der Linden zei op 7 oktober 2010 om 23:09 uur

Hoe kom ik te weten of Leopold tijdens zijn leven adellijke gasten uit Engeland gerelateerd aan koningin Elisabeth's voorouders op het kasteel in Boxmeer heeft ontvangen en wie dat dan waren?
Alvast heel erg bedankt.
Aty

Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 19 oktober 2015 om 13:26 uur

Dag Rien,
De naam - de Raet - zegt mij veel voor Boxmeer , maar ik ben nog niet de naam - de Raet van de Weijer tegengekomen - hoe en wanneer is dan die naam ontstaan ??
Met dank, Gerard

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 20 oktober 2015 om 12:56 uur

Dag Gerard,
Je moet het niet lezen als onderdeel van de naam, maar als het huis waar ze woonde, de Weijer, jou vast niet onbekend als Boxmeerkenner;-)

Maurits Stoetzer zei op 14 november 2016 om 19:48 uur

Titel moet zijn: Leopold F.J.J.J. van Sasse van Ysselt, 1778-1844.

Jaartal staat verkeerd.

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 15 november 2016 om 12:18 uur

Een oplettende lezer! Dank Maurits, dat was inderdaad een tikfout die al een aantal jaren over het hoofd is gezien :-). Maar nu dus aangepast.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 27 november 2006 om 15:22 uur

De Rooise slotjes of: verdwenen kastelen

vertelde op 7 oktober 2010 om 11:54 uur

Een welgestelde weldoener

vertelde op 20 augustus 2012 om 21:04 uur

Anna van Egmond, vrouw van Vader des Vaderlands