i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cuijk en Sint Agatha
Tags:

Leverpastei en lijnbaantjes

vertelde op 18 januari 2019 om 09:38 uur

De Spar in Cuijk zal net geopend zijn toen deze foto er in november 1959 gemaakt werd. De bakken liggen vol en de schappen zijn keurig gevuld. Roept deze foto herinneringen bij jou op?

De Spar, Cuijk 1959 (foto: collectie BHIC 1624-001257)De Spar, Cuijk 1959 (foto: collectie BHIC 1624-001257)

Hier kon je onder andere terecht voor extra fijne ontbijtboek van Peijnenburg, importwijn, zult of een reep Mars en rolletje King. Leverpastei en lijnbaantjes hadden ze hier ook. Zo’n mooie ballon kreeg je trouwens gratis bij aankoop van een pot jam.

Kijk naar Toen

Herken jij dit winkelinterieur direct? Kwam jij in de jaren ’50 en ’60 in deze mooie zaak, weet je nog wie de uitbater was en kun je ons iets meer vertellen over hoe het hier toen winkelen was? Alle herinneringen zijn welkom. We hopen op reacties. Vertel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder. Bellen of mailen kan natuurlijk ook.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Cuijks Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Maria Bosman (telefonisch) zei op 12 februari 2019 om 15:32 uur

De Spar is hier nog van een andere uitbater, maar in 1963 namen Maria's ouders deze zaak over. Het gezin woonde toen eerst nog in Katwijk aan de Maas, bij Cuijk, maar trok in 1964 ook in het pand.

De familie Bosman woonde vanaf toen dus naast en boven de winkel. Naast de Spar zat in die tijd de brandweerkazerne. De eerste keer dat de brandweer uitrukte, zaten de kinderen achter het raam om te kijken, daarna sliepen ze er (tot grote verbazing van pa en ma) gewoon doorheen.

Bij de start in 1963 was het gebruikelijk dat klanten een boekje hadden waarin alle uitgaven genoteerd werden en aan het eind van de maand werd er afgerekend. In de loop van de jaren is dit veranderd naar contant betalen.

Haar vader breidde de winkel uit met een noodwinkel, waarin hij delicatessen verkocht, met name noten en wijn. In 1969, toen het winkelcentrum aan de overkant werd gebouwd, zette hij die delicatessenzaak voort in Nijmegen. De Spar heeft toen nog ongeveer een jaar onder een andere uitbater gedraaid. Daarna is het hele pand afgebroken en is de Zwaanstraat een stukje verlegd. Op de plek van de winkel heeft daarna vaak de levende kerststal gestaan.
Voordat het winkelcentrum werd gebouwd, stond op dit braakliggend terrein diverse keren een circus met tent.

Wat oudere Cuijkenaren kennen de familie vast nog wel. Maria vertelde dat ze - met de drie oudste kinderen, de jongste bleef boven in de wieg - tijdens de Nachtmis eens stiekem de winkel in zijn gekropen. Daar gingen ze in de etalage zitten, met de lichten aan, en zwaaiden ze naar de passerende kerkgangers. De Cuijkenaren zagen hier de humor wel van in en spraken er nog lang over. Toen hun vader en moeder zagen dat hun bedjes leeg waren en hen beneden betrapten, deden ze gauw de lichten in de etalage uit, wat voor de kinderen erg spannend was.

Maria heeft meerdere goede herinneringen aan de tijd dat haar ouders de Spar runden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 13 juli 2016 om 09:39 uur

Zuivelfabriek Sint Maarten

vertelde op 28 juni 2018 om 15:58 uur

Bel 18 voor kwaliteitsbrood

vertelde op 26 oktober 2018 om 15:15 uur

Groentevervoer per fiets