skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Lieve-Vrouwedraagster was een eer

Rini de Groot
vertelde op 10 september 2013
bijgewerkt op 18 november 2013
Op 8 september, de feestdag van O.L. Vrouw Geboorte, werd het beeld van O.L.V. ter Linde meegedragen in een processie. En het was een hele eer om Lieve-Vrouwedraagster te zijn, in die jaren van het Rijke Roomse Leven. Een bericht in de 'Udense Courant' van vrijdag 3 september 1954 onder het kopje "voet-processie":

“Woensdag 8 september, de feestdag van O.L. Vrouw Geboorte, komt wederom de Zeelandse Voetprocessie ter bedevaart naar O.L. Vrouw ter Linde alhier. Sinds vele jaren is dit de grootste processie welke Uden aandoet.

De processie wordt heen en terug begeleid door de Harmonie Zeelandia. Bij de aankomst zal een Plechtige Hoogmis worden gecelebreerd. Na de middag is er een H. Sacramentsprocessie en afscheidslof met predicatie.”

Het was een soort tegenbezoek: op de eerste zondag in mei waren wij met vader in alle vroegte te voet op bedevaart naar Zeeland geweest, voor de verering van St. Cornelis. Na de H. Mis van 6 uur liepen we meteen huiswaarts, waar Moeke de tafel gedekt had. Het kerkbezoek van de voormiddag zat er op.

De Zeelandse bedevaartgangers werden in processie afgehaald vanaf de Oude Kerk (Bitswijk) en hierin werd ook het beeld van O.L.V. ter Linde meegedragen. Maria Geurts, een van de draagsters, was verhinderd en voor die taak kwamen alleen ongehuwde dames in aanmerking.
Ons Diny werd gevraagd de taak over te nemen, samen met mejuffrouw Van Poppel en enkele andere dames. Het was een eer om draagster te zijn. De dag was bewolkt, maar het bleef droog. Of er ook bruidjes in de processie meeliepen, weet ik niet. Op de terugweg werden de bedevaartgangers uitgeleide gedaan.

In oorlogstijd was er ondanks het processieverbod toch een jaarlijkse processie naar Uden. Na de Plechtige H. Mis in Zeeland vertrok men daarom per buurt in groepjes (vanwege het samenscholingsverbod) van drie. Onderweg werden de rijpe beukennootjes geraapt. 

Na de oorlog reed een vrachtwagen van Van Dongen met processievaandels en bruidjes op de open vrachtwagenbak naar Uden. Bij aankomst stonden bij een boerderij tegen een heg de vaandels klaar en trok men in processie naar de Kruisherenkapel voor een Plechtige H. Mis.

‘s Middags werd er op de Cour van de Kruisheren een toneelspel opgevoerd door studenten. Anderen bezochten Café Van Laanen, Van Eldonk of de kermis. Terug in Zeeland werd de dag afgesloten met een Plechtig Lof.

Dikwijls viel deze feestdag samen met de Udense Kermis. De lagere scholen hadden dan vrij en 8 september werd als zondag gevierd. Voor het zondagse gevoel had ik een snipperdag genomen. ‘s Middags poseerde Diny even voor onze eigenste Lourdesgrot en ik maakte een foto met het pas aangeschafte boxje. De grot had een vijvertje en ‘s avonds brandde er een kleine verlichting. Het geheel was gebouwd door Antoon met als bouwmateriaal puin dat rond het huis slingerde. 

Rond het feest van 8 september had men enkele gezegden: “Op Maria Geboort, trekken de zwaluwen voort” en “het weer van Lieve Vrouw Geboort, duurt gaarne zo vier weken voort.”

Reacties (9)

Rini de Groot zei op 11 september 2013 om 20:13
Mijn tekst even corrigeren, om aan de Duitsers geen ruchtbaarheid te geven was voor vertrek en terugkomst, zeker geen, dienst in de kerk.
Heemkundekring uit Zeeland stuurde mij de foto van het groepje jonge vrouwen, Cato Schraven, Miet Bongers ea. die zich voor de bedevaart van 8 september 1946, op hun Paasbest lieten fotograferen.
Voorons, na de H. Mis meteen huiswaarts, de snoepkraam van Theunisz uit Uden liepen we voorbij.
Rini de Groot zei op 13 september 2013 om 22:36
15 Augustus was de dag van: De Hoog Lieve Vrouw, 8 September van: De Laag Lieve Vrouw.
Astrid van den Berg Paalvast zei op 29 juni 2016 om 14:59
Wat wordt er bedoelt met De Hoog Lieve Vrouw en De Laag Lieve Vrouw?
Rini de Groot. zei op 30 juni 2016 om 20:18
Astrid,
Hoog Lieve Vrouwe dag, 15 augustus Maria Ten Hemelopneming, voor de katholieken een zondag, als kind 3 maal kerkbezoek., rond Antwerpen Moederkesdag. Zat je in het arbeidsproces koste dat een snipperdag. Als soldaat in 1956 als RK. ingeschreven draaide die dag zondagsdienst.
8 September de Laag Lief Vrouwe dag Maria Geboorte, een minder heilige dag.
De preciese verklaring kan ik niet geven, iemand van de lezers ?
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 5 juli 2016 om 10:08
Hoogfeesten zijn de belangrijkste kerkelijke dagen in de Katholieke Kerk. Ze worden in belangrijkheid gevolgd door feesten en ten slotte gedachtenissen. Ook andere religies kennen hoogfeesten. Bron: wikipedia. In dit voorbeeld is Maria geboorte voor de RK kerk van minder belang dan bijv. Maria Boodschap op 25 maart en Maria Ten Hemelopneming op 15 augustus.
Hier een overzicht van de hoogfeesten: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogfeest
Rini zei op 8 september 2017 om 16:49
M’n broer vertelt juist, een oplettend oog zag gister massaal op Vrijland in Oosterbeek de zwaluwen verzamelen, vandaag Maria Geboorte was er geen een meer te bekennen. Dus de Volkswijsheid is nog steeds actueel.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 11 september 2017 om 19:53
Dus Rini, dan houden we dit weer nog 4 weken ?
Rini. zei op 13 september 2017 om 16:05
Mariët,
we wachten maar af, vier weken is lang.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 september 2017 om 09:32
Haha, dat is inderdaad waar. Laat je nog even wat weten na 4 weken ? :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.