skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Lindenlaan (Tiglio)

Tilia
vertelde op 29 januari 2010 om 11:34 uur
Een van de drie toegangswegen tot Esch is de Haarenseweg. Daar staan 20 jonge lindebomen in laanbeplanting. Vroeger stonden er populieren langs deze straat, aangeplant door de aanwonende boeren.

Ondanks de bomen zag het er armoedig uit, want in die straat lag ‘de vuilnisbelt’ van het dorp. Richting Haaren, net voor de brug, was aan de linkerkant een hoop vuil in een laaggelegen stuk land gestort. Daar had waarschijnlijk ooit een oude meander van de Essche Stroom gelegen. Langs het stroompje waren er meer van dit soort stukken grond die als een natuurlijke opvang bij hoog water fungeerden. In 1965 is de stroom gekanaliseerd en veel van deze gaten (wielen, putten) zijn gedempt. Meestal droegen ze de achternaam van de boer van wie de grond was. Misschien worden ze bij het hermeanderen in 2012 weer herontdekt?

   

De Essche Stroom heette in de volksmond de “vuile stroom”, omdat alle fabrieken uit de buurt hun afval erin loosden. De oude perceelsnaam waar het vuil gestort werd, luidde De Klockwiel. Iedereen noemde de vuilstortplaats zelf ook zo. In gegalvaniseerde emmers met deksel en handvat eraan werd het huisvuil met een klein elektrisch karretje opgehaald. De vuilnishoop was niet afgebakend en grensde tot aan de straat. Sommige kinderen gingen er naar toe en het waarschuwende verhaaltje was, dat als je op de Klokwiel speelde en de torenklok begon te slaan, dat je dan in een stenen beeld zou veranderen en daar voor eeuwig moest staan. . .

In september 1967 kwam er een bestemmingsplan voor huizenbouw. Ook zouden de drie toegangswegen die bij de bierpomp bij elkaar komen, de Leunisdijk, de Haarenseweg en de Postelstraat, voorzien worden van duurzame bomen, als een welkom in Esch. De populieren verdwenen en er werden 12 luxe huizen gebouwd. Het huis op het “vuilstortperceel” is Klokwiel genoemd. Na de bouw zijn er 18 lindebomen in laanbeplanting gezet.

Een lindeboom is een echte dorpsboom en een geliefde laanboom. Linden zijn sterk en herstellen zich na snoeien geweldig goed. Zelfs een open stam weet de Linde weer helemaal sterk te maken en te herstellen. Het is de boom van liefde en trouw en vaak te zien op wapens, schilden of zegels.

   

Maar in september 2005 heeft de gemeente een kapvergunning verleend, omdat de lindebomen in het verleden verkeerd gesnoeid zouden zijn en er één was omgewaaid. Het bezwaarschrift tegen het kappen van deze gezonde lindebomen is niet-gegrond verklaard, omdat de indiener niet aan de Haarenseweg woonde en dus geen “belanghebbende” zou zijn.

Alhoewel de gemeente Haaren vanwege groot vrachtverkeer af wil van laanbeplanting, bestaat er wel herplantplicht. Zeventien dertigjarige, dikke bomen zijn omgehakt en daarvoor zijn twintig dunne lindebomen van vier meter hoog teruggeplaatst, bij wijze van welkomstlaan. Daarmee is het groene binnenkomen in Esch hopelijk voor de toekomst bewaard. Alhoewel nu al zeven van de jonge bomen een opengespleten schors hebben.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!