i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

Loc en paard

vertelde op 14 februari 2008 om 16:47 uur

Het NS-plein in Tilburg is een doorsnee stadsplein, dat zich toch in de picture van 'Een Ons Brabant' heeft gewerkt, omdat er twee heel aparte monumenten zijn te zien.

Foto: Regionaal Archief TilburgEerstens lopen we naar de ingang van de werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen. Links staat een uitgerangeerde rangeerlocomotief. Deze diesellocs werden vroeger in Tilburg gereviseerd. De loc is een zogeheten ‘sik’ en werd gebouwd bij Stork.

Was de werkplaats zeer belangrijk voor de sociaal-economische ontwikkeling van Tilburg, de kermis verdient hetzelfde predikaat, maar dan voor de volkscultuur.

De kermis komt in beeld aan de overkant van het NS-Plein, waar een in brons gegoten kermispaard staat. Dit is hét kermismonument van kermisstad Tilburg. Het ligt voor de hand dat Tilburg een kermismonument heeft. De Tilburgse kermis ontwikkelde zich tot een evenement dat landelijk gezien de meeste bezoekers trekt.

De Tilburgse kermis ontstond uit een Middeleeuws oogstfeest. Het is bijzonder dat een feest met deze achtergrond nu nog springlevend is, zoals uitgedrukt door het paard.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 2 juni 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 juli 2011 om 21:00 uur

Is 'ie raak?

vertelde op 18 september 2013 om 11:51 uur

Mijn eerste zoen in de Rupsbaan

vertelde op 14 februari 2008 om 16:30 uur

Kroepoekdak