skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Loch Ness?

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 12 september 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Nee, ’n monster van Loch Ness hebben we niet in Oss, wel een Monsterstraat! Die naam hangt hoogstwaarschijnlijk samen met het verhandelen van paarden op d’n Heuvel. Geïnteresseerde kopers konden, alvorens te besluiten, de paarden ’n rondje laten lopen en de dieren dus monsteren.

Blijkbaar liepen paard en begeleider dan door dit straatje. Op het eerste gezicht is hier weinig veranderd. Maar dan valt ons oog op de sigarenwinkel links op de hoek, waar ze rond 1935 blijkbaar Cubaantjes verkochten.

En verderop in de straat is met een vergrootglas nog het uithangbord van Boek- en Handelsdrukkerij Brabantia te onderscheiden.

Hoewel de kans gering is dat beide heren in het midden worden herkend, zijn we toch benieuwd welke herinneringen en verhalen door deze foto naar boven komen.

Die zijn bij het BHIC van harte welkom, en wel via onderstaande reageerlink. Maar bellen mag natuurlijk ook altijd! 

Reacties (15)

A. Raaijmakers, Zwolle, (oud-Ossenaar) zei op 14 september 2012 om 13:46
De betekenis van MONSTERstraat is mij onbekend; uw verklaring zou best wel eens steekhoudend kunnen zijn. Is/zijn er nog (oud-)Ossenaren die hier hun licht over kunnen laten schijnen?
Op het eind van deze straat, na de bocht was aan de linkerkant een Ambachtsschool gevestigd. (Zie hiervoor het PDF-bestand als site van Bruna Los. Met interessant fotomateriaal!
Gewoon deze naam even intikken in Google...!)
Ik kan mij in de na-oorlogse jaren dit gebouw nog wel herinneren; de Monsterstraat was een verbindingsstraat van de Grote Kerk naar d'n Heuvel en op weg naar de lagere school in de Koornstraat kwam ik er elke dag 4 maal langs! Maar ik weet niet of het gebouw toen nog als school als zodanig in gebruik was.
Deze foto lijkt mij inderdaad uit de dertiger of veertiger jaren en dan zouden deze beide heren wel eens leraren geweest kunnen zijn aan bedoelde school; na hun lestijd op weg naar huis of lunchpauze o.d. (Misschien heeft de linker persoon de aktetas wel vol met proefwerken of ander correctiemateriaal....????)
Ben benieuwd of er nog meer bekend over wordt.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 15 september 2012 om 19:49
Wat leuk, @meneer Raaijmakers, dat u hier de Ambachtsschool ter sprake brengt! Daar zullen zeker anderen op reageren. Mogelijk blijken de twee heren inderdaad iets met de school te maken te hebben.
Helaas kon ik de door u genoemde site niet vinden, maar dat zal vast aan mij liggen. Welke naam moet ik intikken in Google?
A.Raaijmakers zei op 15 september 2012 om 22:48
@Dhr. Henk Buijks
[pdf]Bruna Los
maar ik zal u het pdf-bestand in een aparte email als bijlage toesturen.
M.vr.gr.

Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 18 september 2012 om 13:10
Ten behoeve van de lezers die nieuwsgierig zijn geworden na het lezen van de reactie van meneer Raaijmakers, vermeld ik hier de titel van het boekje "Het Hooghuis Lyceum en al zijn voorgangers - De historie in het kort" van Frans Bruna, dat in Oss verscheen in 2006. Op p.22 staat een foto van de eerste Osse Ambachtsschool, die inderdaad in de Monsterstraat stond.

Meneer Raaijmakers, hartelijk dank voor het pdf-bestand!
Gerard zei op 18 september 2012 om 15:24
De Monsterstraat is vernoemd naar huize "Munster", eertijds de woning van de rector van de Latijnse School in Oss.
(J. Cunen geschiedenis van Oss blz 176, 177)
Zie ook a.w. blz. 142, 180.

vr. gr.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 19 september 2012 om 09:54
@Gerard, op de door jou aangehaalde bladzijden vertelt Jan Cunen inderdaad over Huize Munster, maar nergens duidt hij op een verband met de Monsterstraat. Bovendien vermeldt Cunen op p.180 (noot 2) dat deze straat in de 19e eeuw "Paardenstraatje" werd genoemd. Dat lijkt me toch wel in de richting van de verklaring in het fotobijschrift.
A. Raaijmakers zei op 19 september 2012 om 13:50
Ook in "Oss in oude ansichten deel 2" door Gerard Ulijn en Paul Budde, een uitgave van Europese Bibliotheek, Zaltbommel, een reproductie in 2009 van de oorspronkelijke druk uit 1976, wordt bij afbeelding 32 benadrukt
dat de naam Monsterstraat is ontleend aan de paardenmarkt, want in deze straat werden ze voorgereden, gemonsterd. Ook de naam Peperstraat schijnt hiermee te maken hebben. Daar werden de paarden opgetuigd, opgesierd, bepeperd zou je kunnen zeggen. Ik laat de betekenis van die naamgeving maar verder voor wat ze is en misschien dat ook weer anderen nog weer andere betekenissen kunnen aandragen.
In die Peperstraat (een parallelstraat van de Monsterstraat
vanaf de Grote Kerk naar de Heuvel) is trouwens in een historisch pandje het Stadsarchief van Oss gevestigd.
Ik heb die benaderd over de door Gerard...? genoemde Latijnse School. Ik heb nog nooit vernomen van een Latijnse School in Oss; wij praten hier natuurlijk wel over het historisch verschijnsel zoals de bekende Latijnse School in Gemert en in Megen bijvoorbeeld; niet over een 19e- of 20e- eeuws lyceum of gymnasium?
In de Osse canon is wel sprake van een huize Munster. Waar in Oss...????
Ben benieuwd of er nog meer reacties loskomen.
In elk geval heel interessant.
Met vr. groet,
Gerard zei op 23 september 2012 om 22:58
Jullie hebben helemaal gelijk. Huize Munster stond ten noorden van de Mariakerk, volgens het kadastrale minuutplan aan de Bagijnstraat sectie A 4e blad nummers 945 en 946, eigenaar Bonaerts; de belendingen komen overeen met die genoemd in de akte van 12-8-1810 (blz. 177) overigens op een schetskaart van Oss (na blz. 32 wordt Munster genoemd).
Wat betreft de naam Peperstraat is peper volgens de etymologen nog duister.
Wat betreft het bepeperen van paarden ben ik bij drie zegspersonen te rate gegaan en zij verzekerden mij dar dit een truc was van paardenhandelaren. Zij brachten nl peper in het achterwerk van de dieren door de irritatie daardoor veroorzaakt ging de staart van het dier mooi omhoog staan.
De Latijnse School: in 1560 was de rector Rutgerus Cluytmans (blz 163).
(De bladzijden verwijzen naar het a.w. van J. Cunen).

vr. gr.
Henk W. van Hal zei op 19 oktober 2012 om 09:17
Dit is het speelterrein van mijn jeugdjaren! Het bord Drukkerij Brabantia moet dateren van voor 1929. Begin jaren dertig ging deze drukkerij ter ziele. Eigenaar van de drukkerij was onze boek- en kantoorboekhandel Meijs-Wolf. De drukkerij had maar één klant, namelijk Jurgens, met alle gevolgen van dien. Hij was gevestigd achter het huis van de burgemeester.

Links op de foto de Sigaren- en sigarettenwinkel van de dames Slijpen, de ongehuwde dames Koosje, Liesje en Marietje. In de volksmond de KLM. Rechts op de foto schoenwinkel Swaans en vervolgens juffrouw Poelen. Zij was ongehuwd en verkocht katechismussen en een flesje inkt met toebehoren.

Het huis van de burgervader Ploegmakers is U wel bekend, maar achter in de straat in een vervallen opslagplaats zijn de Italiaanse gebroeders De Marco met een ijssalon begonnen.

Henk van Hal (87), voorheen eigenaar van boek- en kantoorboekhandel Meijs-Wolf, aan de Heuvel.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 22 oktober 2012 om 07:54
@Henk, bedankt voor het delen van je jeugdherinneringen; 'n heel buurtje komt zo tot leven!
Naar ik aanneem, is Meijs-Wolf dus na het vertrek van Jurgens uit Oss gestopt met de drukkerij, maar gelukkig kon de boek- en kantoorboekhandel blijven voortbestaan.
Jos den Bekker zei op 4 december 2013 om 13:06
In mijn herinnering zat boekhandel Meijs-Wolf in 1958 en/of 1959 (een tijdje?) op het Walplein. Weet iemand of dat klopt? Misschien kan Henk van Hal uitsluitsel geven
oss zei op 16 juni 2014 om 11:44
Monsterstraat is vernoemd naar het monsteren van paarden .. Monsteren oftewel stallen en verzorgen van paarden
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 juni 2014 om 09:16
@Jos: via de website van Stadsarchief Oss (www.stadsarchiefoss.nl) vind ik deze info over Meijs-Wolf: Kantoorboekhandel Meijs-Wolf werd rond 1915 opgericht door de vroeg overleden mijnheer H.P. Meijs en mevrouw J.
Wolf (1882-1960) als winkeltje voor bladmuziek en religieuze artikelen. Later (1935?) kwam daar een kleine drukkerij bij. Het woon/winkelpand op de hoek Monsterstraat/Heuvel werd in de jaren 1960 verbouwd door de opvolger van Meijs, Van Hal. In 1997 werd de winkel annex drukkerij gesloten.

Dat geeft niet echt antwoord op je vraag maar wellicht dat mensen van het Stadsarchief Oss je wel verder kunnen helpen?

@Oss: Dank voor de verklaring voor de naamgeving van de Monsterstraat. Ik vind het plausibel klinken! Door middel van deze handreiking vind ik ook de volgende verklaring in het boekje Oss in oude ansichten: "De naam Monsterstraat is ontleend aan de paardenmarkt, want in deze straat werden ze gemonsterd (gepresenteerd). In dit verband kan ook de naam van de nabij gelegen Peperstraat worden verklaard. Daar werden de paarden opgesierd (bepeperd)."
Winfried van HAl zei op 23 maart 2017 om 20:32
Meijs-Wolf heeft ten tijden van de verbouwing ( bouwen nieuw pand op de Heuvelstraat) tijdelijk in een soort Nissenhut op het Walplein gezeten. Hier zijn nog in privé collectie foto's van.
Zoon van Henk van Hal
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 24 maart 2017 om 14:23
Die foto's plaatsen we graag bij dit verhaal, Henk van Hal! Scans kunt u opsturen naar info@bhic met vermelding van dit verhaal.
Als u uit overlevering nog een leuk verhaal over de Nissenhut weet, stuur dat dan in de mail mee. Dan kan er een apart item van worden gemaakt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: