skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Lourdesgrot in Budel

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 16 september 2016
bijgewerkt op 27 januari 2021
In 1854 vestigden de de Zusters van Liefde van Tilburg zich in Budel. In de decennia daarna breidden zij hun klooster uit met scholen, een weeshuis voor meisjes, een kapel en een bejaardenhuis. In de kloostertuin van het Liefdesgesticht moet blijkens deze foto een Lourdesgrot hebben gestaan.

Foto: RHC Eindhoven, nr. 46110Wanneer de Lourdesgrot in de kloostertuin is gebouwd, weten we niet precies. Er is ook weinig beeld van: we kennen eigenlijk alleen deze dia van twee oudere dames in de tuin van het klooster, vermoedelijk ergens in de jaren ’50. [Intussen zijn er nog een paar foto's toegestuurd. Redactie] Op de achtergrond zien we een Lourdesgrot, met het beeld van Maria.

De zusters verlieten het huis in 1988, het werd daarna een verzorgingshuis. De kapel is in gebruik gebleven als dagkapel van de parochie O.L. Vrouw Visitatie en was tot eind 1999 op zon- en feestdagen bij Die Deutsche Katholische Militärgemeinde Budel NL in gebruik als Klosterkerk.

Of de grot nog bestaat, is ons niet bekend.

Heerom Bert en pater Driek Lammers bij de Lourdesgrot (coll. H. v. Laarhoven-Lammers)
Heeroom Bert Lammers en pater Driek Lammers bij de Lourdesgrot (coll. H. v. Laarhoven-Lammers)

Henny van Laarhoven-Lammers stuurde ons nog twee foto's waarop deze grot te zien is. Ze schrijft erbij: "Op [de ene foto] zie je helemaal links mijn latere heeroom Bert. Het was nog voor zijn priesterwijding in 1944. Later zou hij de bouwpastoor van de Pauluskerk in Someren worden. Naast hem staat pater Driek Lammers. Wij noemden hem heerneef. Ik ben nog aan het uitzoeken wat de familierelatie precies is. Daar weer naast staat wellicht Broeder Thomas (Peter Joh. Driessen).
Op de [volgende] foto zie je van links naar rechts mijn moeder Jo Lammers, haar moeder Antonetta Lammers-Kees, daarnaast haar zus Cato en daarnaast haar broer Tinus die missionaris in Tanzania zou worden. Hij werd in 1954 tot priester gewijd."

Antonetta Lammers-Kees met haar kinderen Jo, Cato en Tinus bij de grot (coll. H. v. Laarhoven-Lammers)
Antonetta Lammers-Kees met haar kinderen Jo, Cato en Tinus bij de grot (coll. H. v. Laarhoven-Lammers)De Lourdesgrot in Budel in 1967. Foto met dank aan Marianne Gooijers

Reacties (4)

Henny Lammers zei op 27 oktober 2019 om 13:52
Ik heb nog een foto waarop mijn moeder en oma staan voor de Lourdesgrot in Budel staan. Ik denk dat de foto gemaakt is voor de Tweede Wereldoorlog.
marianne gooyers zei op 26 maart 2020 om 07:53
ik heb nog een foto van mij en mijn broer bij deze grot uit 1967 deze grot ie er zolang ik mij herinner geweest tot het klooster afgebroeken werd mijn tante was pastoorsmeid in budel en ik kwam veel in het klooster op bezoek
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 maart 2020 om 12:53
Hallo Marianne, bedankt voor je berichtje! Vertelde je tante vaak over je werk als pastoorsmeid? En zou je de foto van je broer en jou naar ons willen doorsturen? Naar info@bhic.nl ovv Lourdesgrot in Budel? Dan zetten we die hier graag bij!
Tessa Meester zei op 25 oktober 2021 om 11:56
Hallo Marianne,
Het betreffen op bovenstaande foto’s 2 locaties.
De eerste foto is inderdaad bij de cantine in budel Dorplein. De overige foto’s zijn in Budel gemaakt. Dat is te zien door de achtergrond waar het klooster zichtbaar is.
In Dorplein is nog 1 steen aanwezig van de voormalige Lourdes grot. Wij zijn de huidige eigenaar van de oorspronkelijke moestuin en zouden deze grot graag in ere herstellen
Daarom zijn wij opzoek naar de schaarse foto’s uit de tijd van de moestuin van de zusters der liefde… we hebben 1 buurvrouw met herinneringen wellicht zijn er meer ooggetuigen… wie kan ons helpen?
Groet Tessa Meester, Budel Dorplein

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.