i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Budel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Lourdesgrotten

vertelde op 16 september 2016 om 08:42 uur

In 1854 vestigden de de Zusters van Liefde van Tilburg zich in Budel. In de decennia daarna breidden zij hun klooster uit met scholen, een weeshuis voor meisjes, een kapel en een bejaardenhuis. In de kloostertuin van het Liefdesgesticht moet blijkens deze foto een Lourdesgrot hebben gestaan.

Foto: RHC Eindhoven, nr. 46110

Wanneer de Lourdesgrot in de kloostertuin is gebouwd, weten we niet precies. Er is ook weinig beeld van: we kennen eigenlijk alleen deze dia van twee oudere dames in de tuin van het klooster, vermoedelijk ergens in de jaren ’50. [Intussen zijn er nog een paar foto's toegestuurd. Redactie] Op de achtergrond zien we een Lourdesgrot, met het beeld van Maria.

De zusters verlieten het huis in 1988, het werd daarna een verzorgingshuis. De kapel is in gebruik gebleven als dagkapel van de parochie O.L. Vrouw Visitatie en was tot eind 1999 op zon- en feestdagen bij Die Deutsche Katholische Militärgemeinde Budel NL in gebruik als Klosterkerk.

Of de grot nog bestaat, is ons niet bekend.

Heerom Bert en pater Driek Lammers bij de Lourdesgrot (coll. H. v. Laarhoven-Lammers)
Heeroom Bert Lammers en pater Driek Lammers bij de Lourdesgrot (coll. H. v. Laarhoven-Lammers)

Henny van Laarhoven-Lammers stuurde ons nog twee foto's waarop deze grot te zien is. Ze schrijft erbij: "Op [de ene foto] zie je helemaal links mijn latere heeroom Bert. Het was nog voor zijn priesterwijding in 1944. Later zou hij de bouwpastoor van de Pauluskerk in Someren worden. Naast hem staat pater Driek Lammers. Wij noemden hem heerneef. Ik ben nog aan het uitzoeken wat de familierelatie precies is. Daar weer naast staat wellicht Broeder Thomas (Peter Joh. Driessen).
Op de [volgende] foto zie je van links naar rechts mijn moeder Jo Lammers, haar moeder Antonetta Lammers-Kees, daarnaast haar zus Cato en daarnaast haar broer Tinus die missionaris in Tanzania zou worden. Hij werd in 1954 tot priester gewijd."

Antonetta Lammers-Kees met haar kinderen Jo, Cato en Tinus bij de grot (coll. H. v. Laarhoven-Lammers)
Antonetta Lammers-Kees met haar kinderen Jo, Cato en Tinus bij de grot (coll. H. v. Laarhoven-Lammers)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Henny Lammers zei op 27 oktober 2019 om 13:52 uur

Ik heb nog een foto waarop mijn moeder en oma staan voor de Lourdesgrot in Budel staan. Ik denk dat de foto gemaakt is voor de Tweede Wereldoorlog.

marianne gooyers zei op 26 maart 2020 om 07:53 uur

ik heb nog een foto van mij en mijn broer bij deze grot uit 1967 deze grot ie er zolang ik mij herinner geweest tot het klooster afgebroeken werd mijn tante was pastoorsmeid in budel en ik kwam veel in het klooster op bezoek

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 maart 2020 om 12:53 uur

Hallo Marianne, bedankt voor je berichtje! Vertelde je tante vaak over je werk als pastoorsmeid? En zou je de foto van je broer en jou naar ons willen doorsturen? Naar info@bhic.nl ovv Lourdesgrot in Budel? Dan zetten we die hier graag bij!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: