i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Nuland
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Lourdesgrotten

vertelde op 27 november 2018 om 16:36 uur

In de tuin van het Sint-Jozefoord in Nuland is dit fraaie bouwsel te bewonderen. Het is een soort mini-Lourdesgrot, want het beeld van Maria in de nis is niet hoger dan zo’n 60 centimeter. Het oogt wel mooi, zoals het geheel is ondergebracht in een heuvel.

Er is overigens wel wat raars aan de hand met het hele beeld: het klopt niet helemaal, want er is geen eigenlijke grot, waarin plaats zou zijn voor een altaar(tje). Het lijkt nu alsof Maria zelf in de grot staat, in plaats van dat ze erboven verschijnt. Maar gelukkig is er dan weer wel de H. Bernadette, die vol aanbidding opkijkt naar de H. Maagd.

Foto's: © BHIC / Frans van de Pol, 2018.

Het Sint-Jozefoord is begin jaren ’50 gebouwd voor zieke of bejaarde nonnen van de congregatie der Zusters van de Choorstraat. Dan is een Lourdesgrot op het terrein natuurlijk wel heel toepasselijk, maar het is maar de vraag of deze grot werkelijk uit de begintijd van het klooster dateert. Hij lijkt van veel latere datum.

Maar is dat ook zo? Zijn er nog mensen die hier wat meer licht over kunnen laten schijnen?

De onderstaande foto’s zijn genomen in oktober 2013 en danken we via de bemiddeling van Ton Vogel aan de Stichting Sint Jozefoord, waarvoor onze hartelijke dank. Je kunt zien dat er sindsdien een opknapbeurt is geweest.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Noud Sommers zei op 5 juli 2019 om 23:27 uur

ik denk dat trap en grot vrij snel na de voltooiing van het klooster zijn aangelegd , bij de aanleg was volgens mij Harrie de Wit uit de Elzenstraat naaste buur van Jozefoord betrokken, Harrie was vrij handig aangelegd en bekend met beton, hij stortte zelf ook betonnen schuttingelementen en plaatste deze in de regio

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 juli 2019 om 08:45 uur

Ah, op die manier Noud. Zo zie je maar, een goede buur...

Dan noteren we de naam van Harrie de Wit hierbij. Mogelijk zijn er nog meer mensen die zich dit kunnen herinneren? Of weten of Harrie hulp kreeg van deze of genen? We horen het graag!

Alvast dank voor jouw reactie, Noud!

Noud Sommers zei op 10 juli 2019 om 00:43 uur

Harrie de Wit werkte voor de hr Ras die een bouwmaterialenhandel in s, Hertogenbosch had, de hr Ras was eigenaar van het terrein aan de duin en daelscheweg waar de zusters vd Choorstraat hun klooster bouwde, op een van de hoogste punten van het terrein ligt ook nog een betonnen trap van ongeveer 32 treden die ook door Harrie is aangelegd , Harrie had thuis aan de Elzenstraat een soort gelijke Mariagrot van sintels gemaakt.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 juli 2019 om 15:10 uur

Bijzonder! Dus Harrie de Wit heeft zijn 'sporen' wel nagelaten in Den Bosch en omgeving. Mooi om te lezen, Noud, veel dank voor je berichtje.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: