i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oisterwijk
Periode: 1927 - 1975
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Lourdesgrotten

vertelde op 9 april 2018 om 13:36 uur

Tussen 1927 en 1975 exploiteerden de Zusters van Barmhartigheid uit Maastricht een kinderhuis, waarin ze zorgden voor kinderen die niet thuis opgevoed konden worden: jongens tot vijf jaar en meisjes tot veertien jaar. Het was gevestigd in een voormalig landhuis uit 1875 aan de Heusdensebaan, gebouwd door de familie Perk.

In de tuin van dit Huize Rustoord was een grote speeltuin ingericht. De zusters hadden daar ook een moestuin, een kleine boerderij en een Lourdesgrot, die heel vaak gediend heeft als achtergrond bij de talloze eerste-communiefoto’s die er in die jaren gemaakt zijn.

We kregen van Jeanne Hendriks, die zelf als kind in Rustoord verbleef, de toestemming om hier zo’n foto te gebruiken. Ze onderhoudt zelf een website over deze periode waarin ervaringen van toenmalige bewoners uitgewisseld worden: Voormalig kinderhuis Rustoord  De foto is van een Communiefeest op 4 mei 1967, foto nummer 116 op de fotolijst.

Over de grot zelf hebben we verder geen gegevens, maar het lijkt een veilige aanname dat met het vertrek van de zusters midden jaren ’70 ook de grot is afgebroken. Er rest in ieder geval geen spoor meer van in de huidige situatie. Het is duidelijk geen ware kopie van de grot in Lourdes, al blijft het 'programma' redelijk intact. Alleen dat Bernadette zich in de grot bevindt en niet ervoor.... En het is op de foto niet echt goed te zien, maar het lijkt ook net alsof ze niet knielt, maar rechtop staat. Als dat zo is, is het de enige keer dat dat voorkomt, althans in Brabant.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

ennyvanhelden zei op 13 oktober 2018 om 18:56 uur

voor een open monumenten dag heb ik veel info verzameld
heeft u interesse dan geef ik u graag mijn verzamelde stukken
over Rustoord.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 oktober 2018 om 10:05 uur

Bedankt voor je aardige berichtje, Enny! Ik neem via de mail contact met je op om een en ander af te stemmen.

Hanneke jansen zei op 2 november 2019 om 12:04 uur

Goedemorgen,
Bij het zien van deze grot komt bij mij een herinnering naar boven van wandelen met de andere kinderen langs een grot in de tuin toen ik op de kleuterschool van de Catharinenberg zat in 1952/53. Ikzelf woonde toen in de Kloosterstraat. Woon al heel lang niet meer in Oisterwijk dus kan me vergissen
Klopt dat , was er daar ook een achter in de tuin?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: