i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Asten
Periode: 1933 - 2016
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Lourdesgrotten

vertelde op 16 november 2016 om 09:08 uur

Op 13 april 1914 werd in Ommel tegenover de parochiekerk het processiepark in gebruik genomen, waarvan pastoor Van de Pas de initiator was. De cultus rond een vermoedelijk Byzantijns Mariabeeldje, O.L. Vrouw Toevlucht in elke Nood, was echter al veel ouder en waarschijnlijk al omstreeks 1400 ontstaan.

Het processiepark is een rechthoekig terrein met centraal daarin een Calvarieberg. Vanuit de Calvarieberg zijn straalsgewijs vijf zandpaden aangelegd. Om de Calvarieberg heen staan zes kapelletjes met voorstellingen van het Mirakel van Ommel. Ze zijn met elkaar verbonden door een zandpad. In een grotere cirkel eromheen zijn de veertien kruiswegstaties geplaatst, ook aan een rondgaand zandpad.

Foto: RCE, nr. 20319632, fotograaf IJ.Th. Heins, 2002

In 1933 is in de zuid-oosthoek van het park een Lourdesgrot geplaatst. Het is een wat a-typische Lourdesgrot: op een basis met vijf treden is een strakke, halfronde koepel gemetseld, waarin een altaar is geplaatst. Boven op deze aan de buitenkant wat rotsachtige koepel is het bekende ensemble van Maria in een eigen nis en een knielende Bernadette geplaatst. Bernadette bevindt zich hier dus hoog verheven boven de pelgrims, waar ze in de meeste andere gevallen juist op dezelfde hoogte als de gelovigen knielt. Wellicht heeft hier een rol gespeeld dat Bernadette in 1933 heilig werd verklaard?

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, nr. 20319632, fotograaf IJ.Th. Heins, 2002 (CC BY-SA 3.0 nl).

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: