i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Gilze en Rijen
Periode: 1931 - 1963
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Lourdesgrotten

Lourdesgrot in Rijen

vertelde op 15 oktober 2018 om 14:12 uur

Uit een artikel (eigenlijk meer een foto met bijschrift) in de ‘Katholieke Illustratie’ kunnen we opmaken dat de Zusters van Dongen bij hun zusterhuis annex liefdegesticht in Rijen ooit een Lourdesgrot hadden. De foto is genomen in 1931, bij de inzegening van de grot door pastoor Oomens.

De grot was een geschenk van de parochianen aan de zusters bij het vijftigjarig jubileum van hun aanwezigheid in Rijen. Dat moet dus in 1931 zijn geweest, want de zusters waren in 1881 met hun activiteiten in Rijen begonnen.

We zien meneer pastoor met wijwaterkwast in de grot staan, tegenover hem twee meisjes als bruidje gekleed met een boeketje in de hand, veel publieke belangstelling en helemaal rechts nog net een zuster. Het Mariabeeld staat waar het hoort, in een nis rechts boven de grot en links van meneer pastoor zien we een knielende Bernadette. De grot zelf lijkt te bestaan uit fantasierijk geboetseerd beton.

De zusters vertrokken in 1963 en het klooster werd twintig jaar later, in 1983, gesloopt. Of de grot al vóór 1963 is verdwenen, is vooralsnog onduidelijk. Maar het lijkt zeer waarschijnlijk dat met het vertrek van de zusters ofwel ook een einde is gekomen aan de Lourdesgrot ofwel dat in de jaren daarna de teloorgang is ingezet.

Met dank aan de website Oude foto’s van Dongen voor het beschikbaar stellen van Knipsel 2312.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Lilian zei op 22 oktober 2019 om 22:13 uur

Ik zat van 1968 tot ongeveer 1970 op de kleuterschool naar de grot en kan me deze nog goed herinneren.

Lilian zei op 22 oktober 2019 om 22:13 uur

Naast de grot bedoelde ik te schrijven.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: