i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Soerendonk, Sterksel en Gastel
Periode: 1925 - 1965
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Lourdesgrotten

vertelde op 18 november 2016 om 14:39 uur

De Witte Paters (officieel de congregatie van de Missionarissen van Afrika) kochten in 1925 een pasgebouwd, groot hotel in Sterksel, dat twee jaar daarvoor failliet was gegaan. De paters hadden het huis nodig voor hun interne opleiding, de apostolische school.

Na enige aanpassingen door architect H. Valk openden ze hetzelfde jaar nog het Sint Pauluscollege.

Foto: Collectie Jac. Biemans

Rond het grote, villa-achtige gebouw lag een ruime tuin, waarin ook een Lourdesgrot werd opgericht. Wellicht al meteen in 1925, het jaar immers waarin Bernadette van Soubirous zalig werd verklaard. Opvallend is de plaats van de nis met het Mariabeeld: in de grot, in plaats van er buiten (meestal rechts boven de grot). Een beeld van Bernadette ontbreekt, evenals een altaar in de grot (die is er groot genoeg voor), maar dat kan ook heel goed te maken hebben met het moment van vastleggen.

Deze foto is namelijk uit 1942 en de grot lijkt al enigszins vervallen, althans slecht onderhouden. In 1965 zijn de Witte Paters uit Sterksel vertrokken. Of de grot toen nog bestond? Het hele complex is in 1977 afgebroken en dat heeft zeker het einde betekend van deze Lourdesgrot.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: