skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Lourdesgrotten in Bakel

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 8 september 2016
bijgewerkt op 29 mei 2018
In 1945 besloten de zusters Franciscanessen in Bakel een Lourdesgrot te laten bouwen in hun kloostertuin. Dat was uit dankbaarheid jegens Maria, dat de Bakelse mannen die in mei 1940 gemobiliseerd waren, allemaal veilig waren teruggekeerd, én ter herinnering aan die ene Bakelnaar die helaas niet terugkwam.

Oude grot, foto Fr. AldenzeeDe opdrachtgeefster was zuster Dorothé (en haar familie) en de bouw werd uitgevoerd door Harrie van Hoof. De grot raakte in de loop der jaren echter in verval, het Mariabeeld verdween en de bouw van een fysiotherapiepraktijk (van R. Louwers-Marsé, J.L. Jansen en J. van Erp) in de voormalige kloostertuin onttrok uiteindelijk de grot geheel aan het zicht. Vanaf het Gildepad is een stukje van die oude grot nog wel te zien.

Die situatie zinde de Bakelse Sophie Jaspers helemaal niet en zij beloofde Maria de oude Lourdesgrot te verplaatsen naar een betere plek. Er ontstond een werkgroep “Verplaatsing Mariagrot Bakel” met Jan Cremers, Nelly van der Heijden, Nelly van de Heuvel, Lambert van de Kerkhof en wethouder Frans van Heuven, die veel tijd en energie stak in de totstandkoming van een nieuwe “grot”, aangezien simpelweg verplaatsen van de oude nog niet zo eenvoudig bleek.

Foto: Jo van Es, GemertEn zo werd op 8 oktober 2004 aan de Julianastraat 7 een gebouwtje ingewijd dat eigenlijk het midden houdt tussen een Mariakapel en een Lourdesgrot. De nieuwe Mariagrot is namelijk half-ovale nis, uitgevoerd in baksteen, beton en natuursteen, die aan de binnenzijde glad gepleisterd is afgewerkt.

Leo Verheyen en Karel Bouwmans waren de voornaamste bouwers. Het heeft eerder de vorm van een schelp dan enige gelijkenis met de traditionele Lourdesgrot. Of misschien moet je zeggen dat dit een sterk gestileerde Mariagrot is. Eromheen liggen wel natuurstenen keien, als een soort herinnering aan het rotskarakter en in de schelp zijn de beelden van Maria en Bernadette op de traditonele wijze opgesteld ten opzichte van elkaar.

De feestelijke inwijding op 8 oktober (Mariamaand) begon na de zondagsmis van 10.00 uur in de St. Willibrorduskerk. Men trok in processie richting Julianastraat, waarbij vier leden van het St. Willibrordusgilde het nieuwe Mariabeeld naar de nieuwe grot droegen. Het opleidingsorkest van Harmonie "Musis Sacrum" speelde, gevolgd door Cato van Mierlo, die een gedicht voordroeg. Na een optreden van het Kinderkoor St. Willibrord sprak burgemeester Van Maasakkers.

De oude grot anno nuPastor Thijssen verrichte vervolgens de inwijdingsceremonie, waarna Sophie Jaspers de eerste was die een kaarsje mocht opsteken bij het Mariabeeld, afkomstig uit Italië en via Aarle-Rixtel in Bakel terechtgekomen. De oude, onttakelde Mariagrot staat nog steeds op zijn oude plek.

Bronnen:
Ton Thelen, Wil van Lierop (Ad Otten, redactie), Langs velden en wegen : Monumenten van devotie in Gemert-Bakel. (Gemert, 2006); (Gemert in beeld nr. 14) p. 92-94
Mariakapellen in Nederland
Website Traces of War

Reacties (2)

Marion Jochem zei op 3 juli 2020 om 15:02
Oude grot is afgelopen week gesloopt.... Niets meer zichtbaar vanaf het Gildepad
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 juli 2020 om 06:17
Oh wat jammer zeg. Kwam je zelf wel eens bij de grot, weet jij of de plek nog wel eens werd bezocht?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.