skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic

Lourdesgrotten in Bergen op Zoom

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 2 september 2016 om 14:28 uur
We kennen drie Lourdesgrotten in Bergen op Zoom: één duidelijk een particuliere, geplaatst in de eigen achtertuin van de familie Asselbergs aan de Stationsstraat, één in het voorportaal van de Onze Lieve Vrouwe v. Lourdeskerk, een rijksmonument, en één in de tuin van het karmelietessenklooster.

Foto: West Brabants Archief, nr. BOZ102001720
Foto: West Brabants Archief, nr. BOZ102001720

De oudste van de drie is vermoedelijk wel de particuliere grot. Het West Brabants Archief heeft een foto in zijn collectie waarop een groep mensen voor de fotograaf poseert, verspreid zittend op een Mariagrot. Het gaat om moeder en dochter(s) Asselbergs-De Meulemeester, drie heren van wie er een Louis de Meulemeester is en de andere twee onbekende geestelijken (de rechter met een typisch klerikaal sigaar-in-de-hand-gebaar) en een hond.

De Lourdesgrot is een duidelijke fantasiegrot en gezien de geschatte leeftijd van de dames, moet de foto genomen zijn begin jaren ’30. Vermoedelijk is de grot wel wat ouder. Een beeldje van Bernadette ontbreekt, maar dat kan ook zijn omdat dat net buiten beeld gevallen is.

Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk

Foto: West Brabants Archief

In juli 1917 kreeg Bergen op Zoom Zuid-West een nieuwe parochie onder de bescherming van O.L. Vrouw van Lourdes. Half december 1918 werd een hulpkerk ingewijd (nu wijkcentrum ’t Fort) en op Tweede Kerstdag van hetzelfde jaar werd de Lourdesgrot ingezegend die in die kerk was ingebouwd. Op 15 augustus 1920 werd er een originele steen uit Lourdes in de grot geplaatst.

Bij de ingebruikname van de nieuwe kerk is deze eerste grot ontmanteld. Want tussen 1926 en 1928 werd er een nieuwe Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk gebouwd naar ontwerp van Joseph en Pierre Cuypers jr. in een stijl die wel als “afgezwakt Expressionisme” wordt aangeduid. In de nieuwe kerk was net als in de hulpkerk een Lourdesgrot gebouwd, onder de koorzolder. Deze grot was een natuurgetrouwe nabootsing van de grot in Lourdes, acht meter breed en vijf meter diep en gebouwd door de firma Jansen uit West Neerbeek.

Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2017
Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2017

Op 27 oktober 1944 bliezen de Duitsers de toren van de kerk op. Door het instorten van de toren werd ook de Lourdesgrot volledig verwoest. Alleen het Lourdesbeeld, Bernadette en de Lourdessteen hebben het overleefd. Tussen 1953 en 1956 is met man en macht de kerk weer in zijn oude glorie hersteld, inclusief de Lourdesgrot, die nu onder de herbouwde toren kwam, opnieuw als “vera effigies”, zij het op iets kleinere schaal. Deze grot is opgebouwd uit gevlochten steengaasmatten, afgewerkt met cement en gips. De Lourdesgrot is nog steeds in functie, en in de maanden mei en oktober bidt men wekelijks de rozenkrans.

Foto: West Brabants Archief


Foto: West Brabants Archief, nr. SLOW006
Foto: West Brabants Archief, nr. SLOW006 

Bron: Lourdesgrotten in Nederland.

In de Bergen op Zoomse Bode van 21 oktober 2020 wordt gemeld, dat in een nis van de oude pastorie, tegenwoordig kantoorvilla De Pastorie, een Maria van Lourdesbeeld is geplaatst, dat uitkijkt op de Lourdeskerk. Geen echte Lourdesgrot natuurlijk, maar toch... Een foto hebben we er nog niet van.

Karmelietessenklooster

Foto: West-Brabants Archief, nr. BOZ001021745

De Zusters Ongeschoeide Karmelietessen vestigden zich in 1901 in Bergen op Zoom. In 1904 betrokken zij hun nieuwe klooster aan de Halsterseweg. In hun ommuurde tuin lieten ze een Lourdesgrot bouwen.

In 1970 woedde er een brand in het klooster, waardoor het onbewoonbaar werd. De nonnen verlieten Bergen op Zoom en het kloostergebouw werd uiteindelijk in 1976 geheel gesloopt om plaats te maken voor een appartementencomplex (De Karmel). Dat heeft vermoedelijk ook het einde van de grot betekend.

Reacties (1)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!