skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Lourdesgrotten in Dongen

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 27 oktober 2016 om 12:40 uur
Aan de Gasthuisstraat nr. 19 in Dongen staat Huize Glorieux, van 1923 tot 1971 het woonhuis van de Broeders van O.L.V. van Lourdes, waarin vanaf 1966 ook hun noviciaat was gevestigd. In de tuin moet een Lourdesgrot hebben gestaan, die inmiddels verdwenen is. Beeld hebben we daar tot nu toe niet van gevonden (maar inmiddels dus wel).


Huize Glorieux. Foto: BHIC, nr. PNB001015204

Dezelfde broeders begonnen in 1896 met een juvenaat, waarin aspirant-broeders werden gehuisvest en opgeleid. Tegelijkertijd kwam er een kweekschool voor het opleiden van onderwijzers.

In 1909 werd aan de Gerardus Majellastraat 1 het Gerardus Majellahuis gebouwd, waarin het juvenaat gevestigd werd, alsmede een lagere school voor de Dongense jeugd.

In de tuin van dit juvenaat annex kweekschool was ook een Lourdesgrot opgericht. Waarschijnlijk is bij de sloop van dit complex ook de Lourdesgrot verwijderd.

Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 085383
Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 085383

De beheerder van de website Oude foto's van Dongen stuurde ons nog mooie twee foto's van de Lourdesgrot bij het Sanatorium (voor mannelijke zenuwlijders) Overdonk (al lijkt het meer op het juvenaat) en (vermoedelijk) de kweekschool Gerardus Majella. Het is niet helemaal duidelijk of dit steeds om dezelfde grot gaat, maar het zijn zeldzame foto's waarop je daadwerkelijk de devotie in actie ziet: de kinderen bidden onder begeleiding van broeders en zusters. [zie de reactie hieronder van Ton van Rooij m.b.t. de tweede foto.]Deze eerste foto is van rond of niet lang na 1909. Blijkbaar heeft een van de jongens de kaart verstuurd met de tekst: Notre Dame de Lourdes, bénissez ma soeur en toute ma famille et guérissez mon père et ma soeur. Ayez aussi pitié de moi. (Onze Lieve Vrouw van Lourdes, zegen mijn zus en heel mijn familie en genees mijn vader en zuster. Heb ook medelijden met mij.) Of die laatste bede voort is gekomen uit heimwee of omdat de schijver ziek was: we zullen het waarschijnlijk nooit weten.Deze tweede foto is duidelijk van veel later, aan de jurken te zien uit de jaren '40. Het beeldje van Bernadette is hier niet meer te zien, ofwel omdat het al weg was, ofwel omdat er allemaal knielende jongedames omheen zitten.

De suggestie van Ton van Rooij hieronder dat het hier om een derde grot gaat, namelijk die van de Zusters van Dongen aan de Hoge Ham, lijkt zo gek nog niet. De grot lijkt iets anders van opbouw en in ieder geval is de sierbestrating voor de grot niet op de andere foto aanwezig. Maar het meest overtuigend is wel de aanwezigheid van enkele zusters met deze groep jonge vrouwen.

Dankzij Ellie Oerlemans van heemkundekring De Heerlyckheit Dongen nog een foto van de nog bestaande Lourdesgrot van de Zusters aan de Bolkensteeg. Daarmee komt het aantal Dongense Lourdesgrotten op vier!

 

Reacties (11)

ton van rooij zei op 24 september 2018 om 19:38
in de gasthuisstraat was er vroeger een grot zover ik weet hoorde ik van mijn vader
de kaart was van de grot in de tuin van de broeders
en volgens mij is de 2e foto van de grot van de zusters in dongen aan de hoge ham in dongen omdat dit allemaal vrouwen zijn
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 25 september 2018 om 11:16
Dank voor je reactie, Ton. Jouw suggestie lijkt me zeer terecht. Dan hebben we dus foto's van drie grotten in Dongen. Ik heb de tekst aangepast.
ton van rooij zei op 25 september 2018 om 14:06
bedankt voor het aanpassen
mijn bewering word gestaafd bij knipsel bij de site
oudefotosvandongen
ton van rooij zei op 7 oktober 2018 om 19:08
jullie kunnen volgens mij toch ook die knipsels toevoegen op jullie website van oudefotosvandongen met toesteemming van de beheerder zodat jullie website completer kan worden
ton van rooij zei op 9 oktober 2018 om 15:22
ja dat bedoel ik
ton van rooij zei op 9 oktober 2018 om 15:27
ook vind ik dat de derde foto weg moet hier en thuis hoort op de site van de zusters francenissen in dongen
Piet van der Pluijm zei op 16 oktober 2018 om 21:15
De tweede foto met daarop knielende jongedames en enkele zusters is inderdaad de Lourdesgrot van de zusters Franciscanessen. Heemkundekring heeft zich ontfermt over deze grot en wil deze weer in oude luister herstellen. Tijdens werkzaamheden kwam ik nog resten van het mozaïek tegen. Proberen dit mozaïek weer te herstellen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 oktober 2018 om 14:41
Bedankt Piet, voor je reactie. Wat mooi dat jullie het mozaïek weer proberen te herstellen. Mocht je een foto aan ons willen opsturen (info@bhic.nl) dan plaatsen we deze graag bij jouw reactie.
G. Brands zei op 26 februari 2021 om 22:29
Ze zijn nu bezig om het mozaïek te herstellen
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 28 februari 2021 om 12:33
Bedankt, G. Brands, voor dit laatste nieuws over de Lourdesgrot van de zusters Franciscanessen. Zoals gezegd zijn foto's altijd welkom.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!