skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Lourdesgrotten in Uden

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 18 november 2016
bijgewerkt op 3 juni 2021
In de gemeente Uden, met de kerkdorpen Volkel en Odiliapeel, zijn twee Lourdesgrotten te vinden.
Retraitehuis Uden

Foto: BHIC, nr. 1920-002362
Foto: coll. BHIC

Het Retraitehuis van de zusters Dienaressen van de H. Geest aan de Volkelseweg in Uden is gebouwd in de jaren 1913-1914. Tien jaar later werd het gebouw verrijkt met een kapel. Ook in de decennia daarna zijn er verschillende uitbreidingen geweest. Het diende niet alleen als klooster, maar ook als Missiehuis en Retraitehuis. Het huis staat op een ruim perceel met tuinaanleg, wandelbos en oude lanen. Opvallend element in het wandelbos is de Lourdesgrot die uit breuksteen is opgetrokken.

In het boekje van Jo Geurts, 100 Jaar Retraitehuis Uden 1913-2013 : Een huis met een missie (Uden, 2013) vinden we op p. 37 nog enkele nadere gegevens. De grot is gebouwd in 1921 door Driek Paulussen en Cor Verhoeven en betaald uit de dubbeltjes en stuivers die retraitanten bijdroegen. Een anonieme weldoenster schonk het Mariabeeld, voor het beeld van Bernadette moest nog worden gespaard, dus dat is pas later geplaatst.

Begraafplaats Odiliapeel

Een jonge Lourdesgrot vinden we op de begraafplaats van de vroegere parochie van het H. Kruisvinding in Odiliapeel. De geschiedenis ervan vinden we in het boek dat Henk van Bommel, Antoon van Berlo e.a. in 2005 samenstelden: Een mensenleven in Odiliapeel : 1930-2005: 75 Jaar dorp en parochie (uitg. Stichting Ons Periodiekske) en in Kliknieuws Uden van 30 april 2010.

Lourdesgrot in Odiliapeel (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2016)
Lourdesgrot in Odiliapeel (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2016)

Vroeger lag er een Calvarieberg, met aan de achterkant een rustaltaar, dat tijdens processies werd gebruikt. Toen in 1998 Vincent Blom tot priester werd gewijd, hij was het jaar daarvoor aangetreden als nieuwe herder van de parochianen, was dat aanleiding om hem een Lourdesgrot te schenken, die op de plaats is gekomen van de Calvarieberg. Leo van Ras en Tien Schaap waren de initiatiefnemers.

Het materiaal voor de grot was afkomstig van het knekelhuisje. Jan Coppens uit het buurdorp Volkel kocht in Polen de beelden van Maria en Bernadette bij het echtpaar Wichowski.

In 2010 waren de beelden aan een grondige opknapbeurt toe en het echtpaar, dat door een ontploffing zijn bedrijf was kwijtgeraakt, kwam ervoor naar Nederland. Om te blijven: ze vestigden zich in Volkel.

 

Dit verhaal is aangevuld op 3 juni 2021. Redactie

Reacties (4)

Rini. zei op 21 december 2016 om 09:59
Rien,
ik vraag me af wat destijds, breuksteen was op Google vind ik de hedendaagse muurtjes van gebroken grijze steen. De Grot zelf heb ik nooit gezien, het was een afgesloten terrein.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 22 februari 2017 om 14:38
Dag Rini,
Jouw vraag was door de mazen van het net geslipt. Maar breuksteen is de naam voor zeer grof split of grind, keien dus. Tegenwoordig erg in trek voor het bouwen van tuinmuurtjes, gevat in een soort gaas (schanskorven, heet dat geloof ik). Wikipedia zegt daarover: het is een natuursteen van onregelmatige vorm, zoals die ongekapt of licht bewerkt uit de steengroeve is gebroken, of door middel van springstof is verkregen.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 16 juni 2017 om 12:55
Maandag 12 juni met Paul Huismans het Retraitehuis in Uden bezocht.
We kregen een uitgebreide [ ruim 2 uur] rondleiding door Mevrouw Jo Geurts.
Zie ook reacties onder verhaal : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/arnoldusklooster-in-uden
Het Bernadette-beeldje bij de grot kwam even bij ons in discussie het beeldje staat anno 2017 n.l. links van Maria. Op de foto hierboven zie je dat het beeldje vroeger er rechts van stond. En ja we hebben er foto's van gemaakt.
Cor van den Broek. (Bruukske) zei op 22 augustus 2017 om 09:51
Jammer maar het ruime perceel met tuinaanleg, wandelbos en de oude lanen zijn sinds 2016 erg gekrompen. Het is ten prooi gevallen van de economische welvaart. Links van het retraitehuis maar erger nog, vlak achter de Lourdesgrot, zijn huizen gebouwd. Misschien leuk voor de rijke mensen die daar mogen wonen maar het haalt wel een dikke streep door mijn nostalgische, mysterieuze speelmomenten die ik als jong manneke daar heb mogen beleven. ...!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen