
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Bij een nieuwe gemeente hoort een nieuw gemeentewapen. De officiële omschrijving van het wapen van Maasdonk luidt: “in zilver drie vierbladen van keel, geplaatst twee en een; een gewelfde schildvoet van sinopel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels”. Het wapen is verleend bij Koninklijk Besluit van 10 december 1992.
De rozen en de kleuren rood en zilver verwijzen naar het oude kwartier Maasland van de Meierij, terwijl de drie rozen staan voor de drie woonkernen van de gemeente: Geffen, Nuland en Vinkel. De groene heuvel (de “schildvoet”) staat voor het “donk”gedeelte van de gemeentenaam. Een donk is een zandhoogte in een vochtig, laaggelegen landschap, en geen onbekend verschijnsel binnen het grondgebied van de gemeente.
In 1992 kreeg de nieuw te vormen gemeente Geffen-Nuland de naam Maasdonk. Het element ‘Maas’ verwijst naar de invloed die de regenrivier altijd heeft uitgeoefend in deze streek. Dijkdoorbraken aan de Maaskant bezorgden Nuland en Geffen vaak direct overlast. Ook het water van de Beerse Maas zette regelmatig delen van Maasdonks grondgebied onder water. Dat stroomde dan via de overlaten in het Land van Cuijk het gebied in. Wanneer de wijde omgeving van ’s-Hertogenbosch blank stond, konden ook de Aa en haar zijrivieren hun water niet meer kwijt en kreeg zelfs Vinkel met wateroverlast te maken. De donken staken dan als langgerekte eilanden boven het natte element uit.
Van de twee voormalige gemeenten duikt Geffen het eerst op in de geschreven historie: in 1246 had de Bosschenaar Gozewijn Kok landerijen in leen in Geffene. Maar Nuland en Vinkel komen ruim vijftig jaar later ook al in de oude documenten voor: in 1298 en 1299 kregen Geffen en Nuland namelijk de beschikking over hun gements (gemeenschappelijke grond), die in Vinckel lagen.
De gemeente Maasdonk was geen lang leven beschoren. Bestuurlijke problemen leidden in 2008 tot het vertrek van burgemeester Boelens en een onderzoek naar de toekomst van de gemeente. Plannen uit 2009 om samen te gaan met de gemeente Bernheze liepen op niets uit. In 2013 werd besloten tot verdeling van het grondgebied tussen de gemeenten 's-Hertogenbosch en Oss. Nuland met Vinkel gingen per 1 januari 2015 over naar 's-Hertogenbosch en Geffen naar Oss.