i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Megen, Haren en Macharen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Bruggen

Macharense brug

vertelde op 10 december 2010 om 14:48 uur

Het Burgemeester Delenkanaal verbindt Oss met de Maas. Bij Macharen, in de provinciale weg van Lith naar Ravenstein, kwam een brug over het kanaal in de vorm van een hefbrug, die in 1964 werd geopend.

Deze hefbrug was zo’n 14 m breed en 14 m lang. Het brugval woog ca. 60 ton en de hefhoogte was 8,40 meter. De brug was gebalanceerd door contragewichten in de vier heftorens. Voor de scheepvaart anno 1964 was dit allemaal ruim voldoende. Maar de schepen werden groter, en het vrachtverkeer dat over de brug moest, werd steeds zwaarder.

Om de haven van Oss toegankelijk te houden voor hogere schepen werd de brug in de twintigste eeuw al een keer verhoogd tot een maximale hoogte van 8,60 meter. Die hoogte was nog steeds een obstakel voor de enorm grote, luxe plezierjachten die inmiddels bij de werf van jachtenbouwer Heesen Yachts gebouwd werden. Toen bleek dat de brug ook versleten raakte door het zwaardere verkeer, was duidelijk dat er ingrijpender maatregelen genomen moesten worden.

De gemeente Oss besloot daarom in 2008 de brug te vervangen door een een ophaalbrug, zodat alle scheepvaart er onderdoor zou kunnen. Na de vervanging zou ook 4-laagscontainervaart mogelijk moeten zijn. Voor de financiering tekenden verschillende partijen. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat droeg 1,5 miljoen euro bij aan de totale kosten van bijna zes miljoen euro.

De gemeente Oss betaalde zelf ruim de helft van de kosten, namelijk 3 miljoen euro. De provincie gaf een bedrag van 750.000 euro en in april 2006 tekende de Osse wethouder Jan van Loon een overeenkomst met Theo Wingens namens Heesen Yachts, waarbij de werf zich verplichtte om voor 680.000 euro aan het project deel te nemen.

De nieuwe brug is ontworpen door technisch adviesburo Sliedrecht en gebouwd door BSB Staalbouw Bergum. Op donderdag 24 september 2009 opende Jan van Loon de brug, bijgestaan door Balletschool Dimphy en zangeres Martine Grunwald die een bijzondere act aan de brug uitvoerden. Het Shantykoor uit Oss en fanfare Jong Leven uit Macharen zorgden voor een muzikale omlijsting.

Waren er bij de hefbrug nog drie brugwachters nodig, de nieuwe ophaalbrug wordt 24 uur per dag bediend door Rijkswaterstaat vanaf het sluizencomplex te Lith.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: