i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Tags:

Magdalena de Cusance

vertelde op 23 december 2009 om 16:23 uur

Magdalena (of Madeleine) de Cusance, gravin van Walhain en Champlite, was de tweede echtgenote van Graaf Albert van den Bergh. Ze huwde met Albert op 16 december 1641 in de Sint Goedelekathedraal te Brussel.

Madeleine en Albert voerden een leven vol strijd: telkens opnieuw moesten zij de soevereine heerlijkheid Boxmeer in woord en geschrift  verdedigen tegen Brussel en Den Haag. De zwaarlijvige graaf Albert leidde daarnaast vooral een zittend bestaan: hij moest op een gegeven moment zelfs worden rondgedragen in een draagstoel. Op 17 juli  1656 overleed hij.

Madeleine de Cusance heeft om verschillende redenen de Karmelieten in 1652 naar Boxmeer gehaald. Zij dienden ter ondersteuning van de grafelijke positie. Maar ze had ook een meer devote reden: Boxmeer was in die tijd een rooms-katholieke enclave in de calvinistische Republiek der Verenigde Nederlanden. De Karmelieten vormden een soort barrière tegen de oprukkende reformatie in de regio.

Graaf en gravin sloten een overeenkomst met Daniel van Oudenaerde, de provinciaal van de Vlaamse Karmelietenprovincie. De Karmelieten mochten in Boxmeer een klooster bouwen en zouden zich van daaruit gaan bezig houden met de zielzorg in de regio.

Toen graaf Albert overleed, werd Madeleine niet lang daarna in naam van haar 10-jarige zoontje Oswald beleend met Boxmeer. Ruim 33 jaar overleefde ze haar echtgenoot. Ze is al die tijd in Boxmeer blijven wonen en ontfermde zich als Vrouwe van Boxmeer over de heerlijkheid. Madeleine stond bekend als een ondernemende vrouw, die haar bezittingen goed beheerde, recht sprak over haar onderdanen en belast was met het dagelijks bestuur van de vrije heerlijkheid Boxmeer. De gravin-weduwe overleed in 1689 te Boxmeer.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

arno peters zei op 31 augustus 2011 om 00:04 uur

Graaf Albert leed aan vochtophoping in de benen waardoor hij niet in staat was ver te lopen vandaar dat hij in een draagstoel werd vervoerd.Dit ziektebeeld is uitvoerig beschreven door Pastoor Dr. Peelen die hem regelmatig bezocht en ook politieke en maatschappelijke zaken besprak, die vaak tot grote onenigheid leidden.

Mariët Bruggeman bhic zei op 31 augustus 2011 om 20:01 uur

Beste Arno,

hartelijk bedankt voor je aanvulling bij dit verhaal.
Met vriendelijke groeten,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 4 januari 2009 om 15:19 uur

Het kasteel van Boxmeer

vertelde op 20 augustus 2012 om 21:04 uur

Anna van Egmond, vrouw van Vader des Vaderlands

vertelde op 14 februari 2008 om 15:02 uur

De zoen van Jacoba van Beieren