skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic

De Mariakerk in Valkenswaard

De kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. En als parochiaan had je natuurlijk te maken met meneer pastoor. Wat kun jij ons vertellen van de geestelijken die het vroeger voor het zeggen hadden in de Mariakerk?

De Mariakerk (Foto: Job van Nes)
Foto: Job van Nes, bron: reliwiki.nl

Een van die pastoors van toen was de priester G.J.D. Renders. We zien hem hieronder op de foto in zijn jongere jaren, als kapelaan en aalmoezenier, tijdens de inzegening van de barakken van de Mgr. Vestersgroep (scouting) in Vught.

Als pastoor waakte Renders in de jaren vijftig voor het zieleheil van de parochianen in Valkenswaard. Zijn kapelaans waren toen de heren A.H. Verbruggen en J.A. van Duinhoven.

Of staat vooral die pastoor uit de jaren zestig je helder voor de geest? Dat was de eerwaarde heer J. de Kroon, begonnen in 1962. Ook over hem weet jij vast nog wel wat te vertellen. Je kunt hieronder reageren! Of heb je nog foto's? Stuur deze dan naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

Pastoor Renders
Kapelaan en aalmoezenier G. Renders, de latere pastoor van de Mariakerk. Vught, datum onbekend. (Coll. BHIC, FOTOVU.4964, fotograaf onbekend)

Reacties (7)

Jan van den Dungen zei op 14 augustus 2020 om 09:54
Vergis ik me, of is door u in deze pagina behoorlijk wat (aangeleverde) tekst gewist ?
Mvrgr.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 augustus 2020 om 16:25
Hmm, dat durf ik zo niet te zeggen, Jan, maar dat is dan waarschijnlijk niet de bedoeling geweest... We gaan eens kijken, dank voor je oplettendheid.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 augustus 2020 om 15:09
Dag Jan, qua opmaak is er achter de schermen wel wat veranderd, maar mis je ook tekst? Zo ja, excuses, zou je die nogmaals naar ons willen doorsturen? Dan passen we het zo snel mogelijk aan.

Bedankt alvast!
Patric Geldens zei op 16 juni 2021 om 13:32
Ik kan me pastoor Biemans nog heel goed herrineren, een aller aardigste man.
Jan van den Dungen zei op 16 juni 2021 om 18:56
Priester Jos Biemans (* Maarheeze 1936) was echt een gemoedelijke Brabantse pastoor uit een gezin van twaalf kinderen.
Hij ging eerst naar Eikenburg in Eindhoven voor de laatste twee klassen van de Lagere School en hierna via het Kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel tussen 1949 en 1955 naar het Grootseminarie van het Bisdom in Haaren welke studie duurde van september 1955 tot juli 1961. Hij werd door de bekende Monseigneur Willem Bekkers in 1961 tot Priester gewijd.
Als een soort Studieopdracht werd hij na zijn priesterwijding zo’n 4 ½ jaar lang kapelaan in de parochie Johannes de Doper in Gemert en was nog enkele jaren persoonlijk assistent van Monseigneur Jan Bluijssen.
In 1970 volgde Jos Biemans pastoor De Kroon op in de Mariaparochie in Valkenswaard. Na 12 jaar volgde de benoeming van pastoor van de Martinusparochie in Dommelen, “waar ik de bierbrouwerij aan de gang moest helpen, grapte hij later hierover”. In 2001 ging Jos Biemans met pensioen en vestigde zich met Zuster Eleutheria van Lier, die hem al 27 jaar bijstond, direct in de nabijheid van het Moederhuis van Zuster Eleutheria in Veghel, waar zij in maart 2015 overlijdt.

Pastoor Jos Biemans stierf op 5 januari 2020 op 83-jarige leeftijd, in zorgcentrum Kempenhof in Valkenswaard, waar ook zijn zus woonde. Hij werd begraven op het Kloosterkerkhof van de Zusters Franciscanessen in Veghel. Eerder noemde Biemans de essentie van zijn werk ‘de kerk naar de mensen brengen en samen aan die kerk bouwen’. Hij bracht dat in de praktijk als kapelaan in Gemert, pastoor, onder meer in Valkenswaard en Dommelen.
Jan van den Dungen zei op 17 juni 2021 om 10:07
Mariakerk worden woningen

Het lijkt lopende bandwerk t worden, maar ook de Mariakerk moet er anno 2021 als Gods-tempel aan geloven. Deze ‘recht en hoekige’ kerk wordt na bijna driekwart eeuw omgebouwd tot een appartementencomplex. De kerk die zo’n vijftal jaren geleden werd onttrokken aan de eredienst, wordt verbouwd tot woningen.
Een opdracht die notabene architect Thomas Bedeaux kreeg terwijl zijn grootvader Jos Bedeaux uit Tilburg destijds de tekeningen en het ontwerp maakte voor deze wederopbouwkerk van na de Tweede wereldoorlog. In de kerk en aangrenzende vleugels is ruimte voor 19 woningen en 11 woningen in de pastorie en de tuin. De kerk is thans een gemeentelijk monument.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 17 juni 2021 om 15:30
Veel dank Jan voor deze aanvullingen van de pagina. Echt mooi hoe betrokken je bent o.a. bij de BHIC kerkenpagina's. Dat houdt alles actueel en er is ook meteen een goed stuk geschiedenis bij. Mooi om de priester Jos Biemans zo in zijn carrière of roeping moet ik zeggen, te volgen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!