skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Meisjes van toen, dames van nu

Ze zien er op hun paasbest uit, het overwegend jeugdige publiek op 21 mei 1957. Reden voor deze bijeenkomst: het 25-jarig priesterfeest van pastoor F. de Beer. Sta jij ook op de foto?


foto collectie BHIC 

Het is midden jaren vijftig en dus dragen sommige meisjes strikken in hun haar, hangen er papieren slingers aan het plafond en staat er een doos Willem II-sigaren op tafel. Er van uitgaande dat de kinderen op de foto een jaar of tien zijn, dan zijn de meisjes van toen nu dames van ongeveer zeventig jaar. Sta jij op de foto? Herken je je zusje, of wellicht je moeder? Vertel ons dan wat je weet over deze foto.

Wie weet waarom we hier alleen meisjes zien? Zitten de jongens aan de andere kant van de zaal? Of is er een andere verklaring voor? Wat is jou het meest bijgebleven van dit priesterfeest? Of van pastoor De Beer zelf? Vertel ons je verhaal en blaas deze foto nieuw leven in.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Reacties (9)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 oktober 2019 om 16:22
Via de mail liet Trees Schellekens ons weten:

"Mijn zusje Fien Schellekens staat op de foto: tweede links, eerste rij onder met zwart haar en een pony. Mijn ander zusje zei dat dat een "Drika Steenbakkers kapsel" is, wij gingen daar allemaal naar toe. We waren met acht zusjes en hadden toen allemaal het zelfde kapsel.

Er staat nog een ander meisje op de foto en dat is Liesje Bogaard. Ze staat op de derde rij, achter de twee bruidjes."
Els Muskens-van Grinsven. zei op 9 december 2021 om 17:03
Tweede van rechts vooraan met witte strik en tasje en donkere ponny is Els van Grinsven. Meisjes en jongens werden vroeger strikt gescheiden. De jongens zaten dus aan de andere kant van de kerk.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 december 2021 om 14:21
Ah, bedankt voor je bericht, Els. We zetten jouw naam erbij! Wat is het eerste dat je weer te binnenschiet als je deze foto ziet? Welke herinnering komt als eerste weer boven?
Adrie van Grinsven zei op 13 december 2021 om 20:51
Ik denk, dat deze foto niet genomen is in de Sint-Lambertuskerk in Gemonde, maar in café/zaal de Schuif in Gemonde. Er waren toen (mei 1957) twee verschillende bijeenkomsten, één voor de meisjes (deze foto) en één voor de jongens. De foto van deze tweede bijeenkomst is ook terug te vinden in de fotocollectie van het BHIC (foto 1633-003836). Els (mijn nicht) heeft overigens gelijk de meisjes en jongens werden in 1957 in Gemonde nog helemaal
gescheiden gehouden.

Op die 2e foto sta ikzelf ook, als jongen van 8 jaar oud, dat kun je overigens alleen zien als je die foto vergroot. Op de 2e foto is ook duidelijker te zien, dat de locatie, inderdaad café De Schuif van de familie Verbruggen, moet zijn. Deze familie Verbruggen was toen, in 1957, de eigenaar van het café én nu in 2021 nog. Nu Frie Verbruggen, toen zijn opa Piet Verbruggen, tussendoor is de vader van Frie, Jan verbruggen eigenaar/kastelein geweest.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 december 2021 om 09:04
Hallo Adrie, bedankt voor je uitgebreide reactie. Alles wijst erop dat je zeer goed op de hoogte bent ;) Fijn dat je deze context schetst, dat geeft weer meer houvast.

Hoe vond je die bijeenkomsten, kijk je daar met plezier op terug?
Adrie van Grinsven zei op 15 december 2021 om 10:14
Hallo Marilou,

Ik was er toen wel bij, maar nog erg jong, pas twee dagen 8 jaar!

Ik weet er nog wel het een en ander van, omdat het gebeuren kennelijk diepe indruk op mij gemaakt heeft. We beleefden in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Gemonde niet elke dag bijzondere dingen. Ik weet nog wel dat dezelfde pastoor die hier z'n zilveren priesterfeest viert, pas kort (het jaar daarvoor) in Gemonde gekomen was. Hij (pastoor Frans de Beer) werd in aanwezigheid van z'n familie met een indrukwekkende processie ingehaald in Gemonde.

Bij z'n zilveren priesterfeest traden wij in de zaal voor op het toneel als leerlingen op voor de pastoor, het was een ingestudeerd optreden. Het was een optreden, met liedjes en voordrachten, in een soort grote poppenkast, althans dat herinner ik er mij van!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 december 2021 om 11:09
Dank voor je reactie, Adrie, en jouw herinneringen brengen een mooi beeld tot leven. Ik kan me voorstellen dat dat veel indruk maakt, zo'n feest met voordrachten. Maar vooral die poppenkast :)
Adrie van Grinsven zei op 31 december 2021 om 13:44
Beste Marilou,

Ik heb nog eens links en rechts nagevraagd naar herinneringen van anderen, waarvan ik weet dat ze destijds ook aanwezig waren. Dat is nog gelukt ook, althans ik heb één reactie, zie onderstaand de bijdrage van mijn zus Thea van Alebeek - van Grinsven:

"Het feest in Gemonde vanwege Pastoor de Beer was een groot feest, was het in 1956 of 1957? Maar dan moet ik 5 of 6 jaar zijn geweest, omdat ik eind van december jarig ben, daarom zat ik nog in de kleuterschool en hebben de zusters ons dit optreden aangeleerd. Maar wij vonden het natuurlijk ook een fantastische tijd om het optreden te mogen doen en dan nog wel bij de Schuif! Voor een nieuwe Pastoor!! Dat was wat, zoveel maakten wij vroeger niet mee!

Wij kinderen van de kleuterschool, zaten op ons knieën voor een rij lakens( aan elkaar genaaid) met ronde gaten, die afgedekt waren met een doek. Alle kinderen zongen een lied en met het refrein staken wij onze hoofden door het ronde gat, ik herinner me nog met oefenen en optreden dat we lang op de knieën moesten! Ook speelde ik een toneelstuk in een grote poppenkast, ik was Totepootje, kind van Jan Klaasen(Jos ! ) en Katrein( Toos vd Schoot), Jos misschien Jos de Laat? Het optreden was voor heel Gemonde en heeft indruk gemaakt, wat de zusters ons als kleine kinderen hebben geleerd en hoe we het deden. Jaan op 't Hoog heeft mij toen zo lang ik in Gemonde woonde nog Totepootje genoemd, omdat ze het optreden zo geweldig vond. "
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 januari 2022 om 13:59
Hallo Adrie, Wat leuk dat je navraag hebt gedaan. En de herinnering van je zus als Totepootje is ook goud waard. Bijzonder ook om te merken dat in feite relatief bescheiden gebeurtenissen zo'n enorme mooie 'souvenirs' voor de rest van je leven opleveren.

Veel dank voor deze mooie aanvulling!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen