i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vught
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 21 juni 2018 om 07:53 uur

Noord-Brabant telde ruim 100 rooms-katholieke onderwijsinternaten in de periode 1950-1970. Een handvol daarvan was bedoeld voor meisjes die kraamverzorgster wilden worden. In Vught konden zij daartoe terecht op Huize Bergen aan de Boxtelseweg. Bijzonder is dat hun leraressen geen zusters waren, maar leken van Maria Annunciatie.

Landgoed Huize Bergen kwam in 1950 in handen van het bisdom 's-Hertogenbosch, dat het al snel doorverkocht aan de leidsters van Maria Annunciatie (MA). Dit was een lekeninstituut voor katholieke jonge meisjes, opgericht in Vught in 1929 door monseigneur J.J. Kroon te 's-Hertogenbosch. Het initiatief kwam voort uit de Eucharistische Kruistocht, een uit Vlaanderen overgewaaide beweging, in Nederland begonnen in 1923. Er werden 'EK-huizen' in de nabijheid van fabrieken, zodatarbeidsters konden samenkomen onder leiding van catechisten.

De grondgedachte van het instituut Maria Annunciatie was een 'evangelische dienstbaarheid aan het volk Gods vanuit de toewijding aan Christus'. De leden legden net als kloosterlingen de geloften af van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid. Zo'n levenshouding werd in feite ook verwacht van de kwekelingen die op internaat Huize Bergen verbleven, ook al legden zij die geloften niet af.

De kraamopleiding werd intern gevolgd. De leerlingen studeerden en woonden enkele jaren op het landgoed. De les- en verblijfruimten voor de leerlingen werden gehuurd. In de keurig onderhouden tuin was het vogeleiland een bezienswaardigheid, een plek waar naast de gebruikelijke eend en zwaan zelfs flamingo's vertoefden. Zo herinneren enkele oud-leerlingen zich. Maar wat staat jou nog voor de geest van je verblijf op Huize Bergen? Hieronder kun je reageren.

Foto

Ontvangstkamer Huize Bergen (bron: coll. Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. 1A19403)

Bron

Website Katholiek Documentatie Centrum: archief Maria Annunciatie

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: