i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Best
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 29 juni 2018 om 12:29 uur

In het klooster Huize Nazareth aan de Hoofdstraat zaten de Dochters van Maria en Joseph. Zij werden ook wel Zusters van de Choorstraat genoemd, naar hun ‘hoofdkwartier’ aan de gelijknamige straat in 's-Hertogenbosch. In Best hadden zij een kleuter- en meisjesschool, gaven zij mulo-onderwijs en vakken als koken, wassen, strijken en naaien.

Groepsfoto pensionnaires Huize Nazareth

'Klas der pensionnaires'

Zangklasje in de refter

De zusters vormden je naar het toen geldende ideaal van de vrouw als goede echtgenote, moeder en huisvrouw. Met vakken als steno werd je bovendien voorbereid op wat (toen nog) typische vrouwenberoepen waren.

Het internaat waarop de leerlingen terechtkwamen heeft tot in 1966 bestaan. Zij verlieten hun ouderlijk huis en trokken voor enkele jaren in bij de zusters. Van de internen werd verwacht, dat zij zich tijdens hun opleiding gedroegen in overeenstemming met de geloften van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid, zoals de zusters deze bij intrede in het klooster hadden moeten afleggen.

Zoals bij de meeste internaten het geval was, lag ook bij dit internaat een plek voor gebed op steenworp afstand. In de Sint-Odulphuskapel deden de jongedames iedere ochtend hun gebed, linea recta uit de slaapzaal dus op de nuchtere maag. Na het bidden was het tijd voor de gezamenlijke maaltijd in de refter. Daarna begonnen de lessen.

Was het pauze en mooi weer, dan was het misschien wel toegestaan om te ontspannen in de tuin, waar het Heilig Hartbeeld een oogje in het zeil hield. Overal op het terrein klonk de godsdienstige geest van het kostschoolleven door en het overkoepelende doel van al het onderwijs om een gezonde katholieke levensovertuiging aan te kweken.

Ook in de jaren zestig was het nog heel normaal voor ouders om hun kinderen naar een internaat te sturen. Grote kans dus dat er nog Brabantse vrouwen zijn die over hun tijd bij de zusters van Huize Nazareth kunnen vertellen.

Foto's

Collectie Heemkundekring Dye van Best, nrs. dvb00286, dvb01406 en dvb01409.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Hilberink zei op 11 maart 2019 om 00:10 uur

Ik was op het internaat in Oerle, Veldhoven, maar deze school zie ik er niet bij staan.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 11:35 uur

Bedankt voor je berichtje, bedoel je soms dit internaat? Klik maar eens op de volgende link:

https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/verhalen/meisjespensionaat-onze-lieve-vrouw-van-lourdes-in-oerle

Graziella Andrean zei op 15 maart 2019 om 22:52 uur

Ik heb van 1963 tot 1966 op Internaat "Laetitia" gezeten. Het was een onderdeel van Huize Nazareth in Best.
Voor mij waren het 3 leuke jaren. De tijden waren veranderd en we mochten best veel. Ik heb nog heel lang contact gehad met zuster Sivera Janssen en heb nog steeds contact met mijn vriendin van toen. Helaas is enkele weken geleden een andere vriendin van ons overleden.

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 16 maart 2019 om 09:23 uur

Graziella, dat is spijtig om te horen van je vriendin.

Over Laetitia hebben we zelfs een apart artikeltje op onze website geplaatst, zie hier: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjesinternaat-laetitia-in-best

Helaas weten we er maar weinig van. Alle informatie over het internaat en vooral het leven daar zijn dus meer dan welkom. Misschien heb je nog oude foto's?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: