i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Best
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 29 juni 2018 om 12:29 uur

Over het meisjesinternaat Laetitia is, vergeleken met andere roomse kostscholen, maar weinig informatie te vinden. Alle aanvullingen zijn dan ook van harte welkom. Heb jij nog herinneringen aan deze instelling, dan kun je die ook met ons delen, door hieronder te reageren.

Bekend is dat pensionaat Laetitia deel uitmaakte van het klooster Huize Nazareth van de Dochters van Maria en Joseph, ook wel Zusters van de Choorstraat genoemd. Deze zusters vormden een echte onderwijscongregatie. Zij waren overal in het land werkzaam als leraressen op rooms-katholieke scholen.

In Best gaven deze zusters meerdere soorten onderwijs. Het internaat Laetitia hoorde bij hun huishoudschool St. Elizabeth. Op foto’s van het kloostercomplex herkennen we dit internaatsgebouw aan de trapgevel boven de ingang. In een oude advertentie lezen we dat een groepsleidster werd gevraagd, ‘liefst niet beneden 23 jaar’, voor de leerlingen van deze school.

Die groepsleidsters moesten ervoor zorgen dat de ‘internen’ zich hielden aan de strikte tucht en routine waar het leven op een kostschool om bekend stond, vooral tijdens het rijke roomse leven. Overdag maar ook ’s-nachts, door surveillanten, werden de pupillen op de slaapzaal in de gaten gehouden want de zonde lag natuurlijk altijd op de loer.

Foto

De Volkskrant van 10 juli 1965 (Koninklijke Bibliotheek, krantenbank Delpher)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (11)

Graziella Andrean zei op 17 maart 2019 om 14:56 uur

Van september 1963 tot juli 1966 heb ik hier op kostschool gezeten. Het was voor mij een leuke tijd. Het was er echt anders dan hierboven vermeld staat.
Er waren geen slaapzalen maar een of tweepersoonskamers. Alle nieuwelingen kregen een eenpersoonskamer. Ieder had een eigen bureautje waar je huiswerk aan kon maken. Elke ochtend ging om 7.00 de bel. Om kwart voor acht moest je samen komen in de grote hal voor het morgengebed. Daarna moest je alles mee naar beneden nemen en na het ontbijt kon je meteen door naar school. ( je bed moest ook opgemaakt zijn en de kamer netjes!) Op dinsdag en donderdag ging de bel om 6.30 dan was het snel wassen en aankleden om dan om 7.00 in de mis te zitten. Na het ontbijt had je dan nog tijd om je spullen te pakken en je kamer op te ruimen.
1x in de maand werden de verjaardagen gevierd van iedereen die in die maand jarig was geweest. Er werd dan gezongen, muziek gemaakt, toneelstukjes opgevoerd én er werd gedanst op populaire muziek uit die tijd. De Rolling Stones waren verboden maar de Beatles mochten wel alhoewel niet alle zusters dat mooi vonden! Haha. Ook werd het sinterklaas feest uitgebreid gevierd.
We konden er ons typ diploma halen en er waren ook meisjes die pianoles kregen. Ook gingen we 1x in de week in Eindhoven in het Sportfondsen bad zwemmen.
Om 21.00 moesten we naar boven en om 21.30 moest het licht uit zijn.
We gingen om het weekend naar huis, alhoewel er ook meisjes waren die slechts eens in de maand naar huis gingen. In het weekend was het wat vrijer. Vaak mochten we dan iets op t.v. af kijken. Ik weet nog dat John F.Kennedy doodgeschoten was en we alles op t.v. mochten volgen.
Voor mij was het echt een mooie tijd waar ik later veel aan gehad heb. Ik heb nog steeds vriendinnen uit die tijd, die ik regelmatig zie. Helaas is een van hen enkele weken geleden, veel te vroeg, overleden.
Ook aan zuster Sivera Janssen, in mijn tijd de mentrix, heb ik goede herinneringen. Tot haar dood in 2016 heb ik ook met haar nog contact gehad.
Graziella.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 19 maart 2019 om 11:15 uur

Goed om te horen dat het zo'n mooie tijd voor je is geweest, Graziella, en dat je er nog meerdere vriendschappen aan hebt overgehouden. Ik heb je bijdrage zojuist met veel plezier gelezen. De Rolling Stones waren dus nog een brug te ver! Maar die roerige jaren zestig werden dus niet helemaal buiten de deur gehouden : ) Lees ik het goed dat sommige zusters de Beatles (stiekem?) dus wel konden aanhoren?
Ook wel fijn, kan ik me voorstellen, dat er naast alle nadruk op routine ook tijd werd vrijgemaakt voor uitstapjes naar de stad, het toneel en het zwemmen bijvoorbeeld.
.Je bijdrage is trouwens ook heel welkom, omdat we helaas maar heel weinig info over dit internaat hebben kunnen vinden. Maar zo komt het dus toch nog goed. Bedankt!

Roza Toorians zei op 27 maart 2019 om 22:04 uur

In deze periode was ik ook op deze kostschool en was een klasgenoot van Graziella. Haar verhaal is helemaal zoals ik het ook heb ervaren. Mijn zus was er ook, dus heimwee was er voor mij niet, bovendien waren al mijn 7 zussen op een kostschool geweest, een vast gegeven voor mij.
Vooral dat er altijd iemand was om spelletjes mee te doen, buiten te kunnen spelen, trefbal en rolschaatsen, ook een reeks boeken om te lezen en bordspellen.
Er waren wel regels en corvee diensten zoals de gangen boven zwabberen (dan mocht je de kerkdienst overslaan) en afwasbeurten. Op zaterdagmiddag werd er gewandeld.
Je leerde zelfredzaam te zijn en samen te werken in een groep .
Het heeft mij wel op een goede manier gevormd.
Hoe lang de kostschool na ons nog heeft bestaan daar ben ik wel benieuwd naar.
Roza Toorians Bressers

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 28 maart 2019 om 08:36 uur

@Roza: wel fijn zeg, om samen met een zus je kostschooltijd door te brengen. Dat kan denk ik veel verschil maken. Maar je zegt het al: een kostschoolopvoeding hoorde er in jullie gezin gewoon bij. Waren dat allemaal oudere zussen trouwens? Dan zul je van te voren ook wel wat verhalen hebben gehoord over hoe het er aan toe ging. Gingen zij allemaal naar dezelfde kostschool trouwens?
Dan je laatste vraag: Hoe lang de kostschool heeft bestaan zouden wij ook wel willen weten. Over dit internaat hebben we sowieso maar erg weinig informatie kunnen vinden. Kan goed zijn natuurlijk, dat er hier nog een oud-leerling gaat reageren die het antwoord weet. Dank voor je bijdrage!

Graziella ( Withagen ) Andrean zei op 28 maart 2019 om 10:38 uur

Hallo Roza,
Wat leuk om op deze manier nog wat van je te horen!
Ja, nu herinner ik me het corvee ook weer. Ook de wandelingen in het weekend. Op een gegeven moment is ook mijn fietsje naar Best gekomen, alleen weet ik niet meer wat de reden was. En we zijn ook gaan schaatsen ergens.....
Wat de sluiting van het internaat betreft denk ik dat het na ons vertrek nog één jaar onder leiding van zuster Joantine is door gegaan. Dat zou dus tot 1967 zijn. Maar ik weet het niet zeker. Wel weet ik waar zuster Joantine woont, tenminste als ze inmiddels niet is overleden. Ik zag haar in 2016 bij de uitvaart van zuster Sivera op St. Jozefoord in Nuland. Ze zag er goed uit en herkende mij nog.
Misschien kan ik er achter komen?
Weet je nog dat we een eigen lied hadden? " Midden in het hart van Brabant, ligt ons internaat van de huishoudschool, waar de blijheid viert haar hoogtij, daarvan is haar naam 't symbool!" Leatitia.....
Graziella.

Joke van Veggel zei op 6 juni 2019 om 21:33 uur

Daar ben ik ook 2 jaar op internaat geweest.Van1966 tot 1968.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 juni 2019 om 08:30 uur

Hallo Joke, ben je toevallig ook één van bovenstaande dames tegengekomen, of hebben jullie elkaar in jaren net gekruist? Heb je zelf goede herinneringen aan die tijd?

van berlo zei op 3 augustus 2019 om 19:08 uur

hallo joke heb jij ook Marjo Gerards gekend ik ben al jaren op zoek na haar
groetjes Jossette

joke zei op 3 augustus 2019 om 19:48 uur


Heb goede herinneringen aan het internaat.De dames erboven ken ik niet.We hadden zuster Theresine en zuster Marie Regine.en juf Lillie.die waren op het internaat.Marjo schiet me niet zo te binnen.ga er over nadenken!!!!

Graziella zei op 3 augustus 2019 om 22:21 uur

Als Marjo ook een juf was heb ik ze denk ik ook een jaar gehad. Ik weet het niet meer. Na haar kregen we Zr. Joantine terwijl zr. Sivera de leiding had...
Ik heb er gezeten van 1963 tot 1966. Het hoofd van de huishoudschool was zr. Martine.

van berlo zei op 4 augustus 2019 om 09:20 uur

Nee ze was geen juf maar een leerling maar ze zat later op deze school zoals ik nu zie jammer maar mogelijk kent haar toch iemand

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: