i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Beugen en Rijkevoort
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 29 juni 2018 om 08:11 uur

Mariahof, aan de Hagelkruisstraat, was een kostschool van de Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus. Op deze kostschool verbleven meisjes van 6 tot 12 jaar, die op de lagere school zaten. Maar ook meisjes van 12 tot 16 jaar, die ervoor kozen om verder te leren aan de ulo van de zusters.

Op de ulo leerden zij de moderne talen, algebra, meetkunde, aardrijkskunde en geschiedenis, maar bijvoorbeeld ook handwerken.

De lagere school, de ulo en het internaat behoorden tot het kloostercomplex van de zusters. Ook was er een kapel, waar je iedere ochtend werd verwacht om de dag te beginnen met gebed. Na het morgengebed, het opmaken van de bedden en het gezamenlijke ontbijt in de refter, kon de schooldag beginnen.

Van 1964 tot in 1984 werd het complex bewoond door de Zusters van Julie Postel.

Wil jij herinneringen delen aan je verblijf op kostschool Mariahof, dan kan dat hieronder.

Foto

Klooster Mariahof, 1987 (foto: Wies van Leeuwen, © Provincie Noord-Brabant, bron: coll. BHIC, nr. PNB001007887)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (12)

Jettie van Gennip zei op 25 maart 2019 om 10:49 uur

Ik heb hier op t internaat gezeten,
in de 6e klas, als voorbereiding op de
MMS, werd toen gezegd. Jaar 1961-1962
Er kwamen ook meisjes uit t dorp Beugen
Ik herinner me de boterhammen, zonder boter,
met pindakaas en soms honing, die werden
om half 4, na school, uitgedeeld vanuit een grote witte broodtrommel.
Gelukkig maar 1jaar daar geweest

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 25 maart 2019 om 16:48 uur

Bedankt voor je reactie, Jettie. Ben je na die zesde klas nog naar de MMS gegaan? Was dat ook weer als kostschoolleerling?

Elly Hendriks-Thoonen zei op 16 april 2019 om 19:00 uur

Ook ik heb op dit internaat gezeten.
Nadat ik de lagere school in mijn dorp had doorlopen,
Ben ik naar de kostschool in Beugen gegaan. 1965.
De Franse zuster Therese waar ik Franse les van kreeg, heb ik hele fijne herinneringen aan.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 april 2019 om 11:41 uur

Dat is mooi te horen, Elly! Zijn de Franse lessen je nog bijgebleven? Las je ook Franse boeken bijvoorbeeld? Of leerde zuster Therese andere wetenswaardigheden?

Jules ponjee zei op 19 april 2019 om 12:33 uur

Hallo.
Helaas heb ik ook op dit internaat van mijn 6 de levensjaar t/m mijn 12de op dit internaat samen met mijn zus gezeten, zou het mijn kinderen nooit aandoen om ze naar een internaat te brengen.
Het allerergste is dat je geen echte band met je ouders op kunt bouwen als je al heel jong van huis weg bent.
Ikzelf heb zoon 10 jaar terug nog een reunie georganiseerd van de 6 de klas van toen, van de interne en externe kinderen, het was een fantastische dag die tot in de late uurtjes heeft geduurd.
Wat me opviel dat er veel van het internaat psychische problemen heeft wat waarschijnlijk toch met het internaat te maken heeft.
Zou leuk zijn als er weer een keer iets gedaan zou worden, maar het is ontzettend veel werk geweest om iedereen op te sporen, maar het was het meer dan waard .
Dus als er ooit nog iets op poten gezet word: ik ben van de partij!
Gr jules ponjee

Desiree de Beer zei op 19 april 2019 om 16:00 uur

Drie jaar heb ik op dit internaat gezeten van de 3e klas t/m 5e van de basis school in de leeftijd vanaf 8 jaar in 1971 -1974.
Zuster Theresse was de hoofdzuster dat weet ik nog.
We hadden in die tijd een verplicht weekend en een onverplicht weekend.
Bij de onverpichte ging je om de 2 weken naar huis je werd extra verwend omdat er minder kinderen waren.
Er was toen zelfs een overdekt zwembad, en een eigen kappel.
Ik moet ook altijd denken aan de grote eetzaal.
Als de bel ging mochten we pas aan het desser beginnen, wel moeilijk hoor als het de hele tijd voor je staat.
Griesmeel met een rode saus erop die vond ik het lekkerste.
Ik hoop dat ik mijn internaat vriendinnen Monique Kruisen en Desiree Bosch deze site ook zien.
Persoonlijk heb ik goede herinneringen aan het Internaat.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 23 april 2019 om 12:25 uur

bedankt voor jullie bijdragen, Jules en Desiree. Ik hoop natuurlijk voor jullie dat zo'n reünie er gaat komen! Ook bij andere internaten zien we dat daar plannen voor worden gemaakt. Goede kans dat zich hier nog meer oud-leerlingen gaan melden, en wie weet ook oud-klasgenoten.

Jules ponjee zei op 23 april 2019 om 17:11 uur

Even nog een berichtje aan Desiree de Beer, toen ik de reunie heb georganiseerd heb ik wel Desire Bosch gevonden, ze woonde toen der tijd in frankrijk , als het goed is heeft ze wel van reunie geweten maar heb geen reactie van haar gehad.
Had het adres van een tante van haar dus ik neem aan dat dat adres wel klopte.
De kans is klein dat ze deze berichtjes leest jammer genoeg.
Erg leuk dat er mede leerlingen reageren, was toch een bijzondere tijd!!
Groetjes jules ponjee

Carla Kroon zei op 26 april 2019 om 19:52 uur

Ik heb de 5 en 6 klas, 1969- 1971 op de kostschool gezeten. inmiddels ben ik 60 jaar maar de herinneringen blijven me bij. Het eerst wat bij me op komt is eenzaamheid. Je wordt als kind uit vertrouwde omgeving weggehaald. Je moet met vreemde kinderen slapen op een slaapzaal, grote eetzaal eten. Je wordt door kinderen ontgroend die er al langer verbleven. Rijkere kinderen hadden voorrang bij de nonnen. Daar behoorde ik niet toe. Maandag t/m vrijdag zat ik achter de muren. Ik heb contacten overgehouden met externe kinderen uit Beugen. Deze kinderen zaten ook op basisschool. Als ik vrijdags naar familie terugging had ik geen buurtvriendjes om mee te spelen . Je viel overal buiten. Ik heb geen contact overgehouden met kostschool kinderen. Er zijn wel momenten die leuk waren bv plaatjesavond. Sloffen aan en dan dansen op de muziek. De boterham die je kreeg uit school. Creatieve handvaardigheid op de zolder. Ik heb 3 volwassen kinderen maar een kostschool op zo jonge leeftijd is verkeerd.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 29 april 2019 om 09:15 uur

Dankjewel voor je reactie, Carla. Na het lezen van je bericht snap ik wel dat het woord 'kostschool' bij jou vooral een gevoel van eenzaamheid oproept. Gelukkig waren er nog wel een paar lichtpuntjes voor je tijdens die jaren, zoals de plaatjesavond en de handvaardigheid.

Petra Jansen zei op 23 juli 2019 om 20:22 uur

Ik woonde in Beugen en zat er op de lagere school t/m 1959. Na de zesde klas ben ik naar de ULO/kostschool gegaan in Boxmeer bij de zusters van JMJ. Mijn moeder vond het belangrijk om mij naar de ULO te laten gaan terwijl dat niet echt vanzelfsprekend was in die tijd. Het hoofd van de school zr. Ursula (zesde klas) deed alle moeite om haar leerlingen in Beugen te houden en vervolgens naar de VGLO (Voorgezet Gewoon Lager Onderwijs) door te laten stromen. Deze opleiding hadden ze in eigen huis en was gericht op het huishouden. We gingen dat jaar met 4 meisjes naar de ULO waarschijnlijk enkelen van de eersten. Tijdens de lagere school heb ik veel plezier beleefd aan de internen. Ze kwamen uit alle windstreken van het land, spraken een "andere taal", hadden bijzondere namen en dingen die wij niet hadden. Ze kan ik me herinneren dat ik even een horloge mocht lenen van een intern, helemaal geweldig. Als dorpsmeisje vond ik ze super interessant. Wat zich afspeelde in het klooster had ik geen weet van. T/m de vijfde klas had ik het naar mijn zin. Aan de zesde klas heb ik slechte herinneringen.

Ik vind het jammer dat het klooster van JMJ "de Weijer" Boxmeer niet in het schemaatje staat. Daar heb ik van 1959 t/m 1963 een goede tijd gehad.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 24 juli 2019 om 09:33 uur

@Petra: welkom op de site en mooie bijdrage! Wat vreemd dat die ulo-kostschool niet op de kaart staat...

We hebben wel deze pagina over het bijbehorende klooster: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-weijer Misschien ook leuk om daar de reacties te lezen van andere oud-leerlingen - dat zijn er al best wat.

Zal ik je reactie ook daar plaatsen? Geen enkele moeite.

In de tussentijd ga info verzamelen over het internaat van JMJ, zodat die op termijn aan de kaart kan worden toegevoegd. Bedankt nog!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: