skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Pensionaat Mariahof in Beugen

Mariahof, aan de Hagelkruisstraat, was een pensionaat van de Zusters onder de Bogen (ook wel Zusters van Maastricht en Liefdezusters van de H. Carolus Borromeus genoemd). Bij deze zusters verbleven meisjes van de lagere school en de ulo-school.


Klooster Mariahof, 1987. Foto: Wies van Leeuwen. Bron: collectie BHIC

De lagere school, de ulo en het pensionaatsgebouw maakten deel uit van het omvangrijke kloostercomplex van de Zusters onder de Bogen. Ook was er een kapel, waar de leerlingen iedere morgen, op de nuchtere maag, werden verwacht om de dag te beginnen met gebed. Na het morgengebed, het opmaken van de bedden en het gezamenlijke ontbijt in de refter, kon vervolgens de schooldag beginnen. Op de ulo bestond het lesprogramma uit onder andere algebra, meetkunde, moderne talen, aardrijkskunde, geschiedenis en bijvoorbeeld ook handwerken.

Van 1964 tot in 1984 werd het complex bewoond door de Zusters van Julie Postel.

Deel verhalen en foto's!

Heb jij nog herinneringen aan Mariahof, deel dan hieronder jouw herinneringen en vul deze pagina aan. Ook foto's zijn van harte welkom. Stuur ze naar internaten@bhic.nl en dan voegen wij ze hier toe.

Foto's uit het album van Tonny Eijkemans (intern jaren '30):


1. Mariahof Beugen, toneelvoorstelling van het ‘klompjes tellen’, 1932. Dat werd in die tijd gedaan om te kijken of alle kinderen op tijd binnen waren. Tonny Eijkemans geheel rechts.2. Vastenavond 1932; Tonny Eijkemans 3e rij, 3e van links.

Hanny Willems-Cornelissen (intern jaren '60) stuurde deze foto's:


1. Foto gemaakt in 1960 of 1961, een uitstapje met de bus, koffer met broodjes mee. Hier was een klooster van dezelfde orde. Wat ik alleen nog weet is dat we daar op het gras gezeten hebben.2. Kerstspel, uitvoering voor ouders en volgens mij ook bewoners van Beugen.
Ik mocht herder zijn en sta op de foto helemaal rechts met hoofddoek om.

Reacties (32)

Jettie van Gennip zei op 25 maart 2019 om 10:49
Ik heb hier op t internaat gezeten,
in de 6e klas, als voorbereiding op de
MMS, werd toen gezegd. Jaar 1961-1962
Er kwamen ook meisjes uit t dorp Beugen
Ik herinner me de boterhammen, zonder boter,
met pindakaas en soms honing, die werden
om half 4, na school, uitgedeeld vanuit een grote witte broodtrommel.
Gelukkig maar 1jaar daar geweest
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 25 maart 2019 om 16:48
Bedankt voor je reactie, Jettie. Ben je na die zesde klas nog naar de MMS gegaan? Was dat ook weer als kostschoolleerling?
Elly Hendriks-Thoonen zei op 16 april 2019 om 19:00
Ook ik heb op dit internaat gezeten.
Nadat ik de lagere school in mijn dorp had doorlopen,
Ben ik naar de kostschool in Beugen gegaan. 1965.
De Franse zuster Therese waar ik Franse les van kreeg, heb ik hele fijne herinneringen aan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 april 2019 om 11:41
Dat is mooi te horen, Elly! Zijn de Franse lessen je nog bijgebleven? Las je ook Franse boeken bijvoorbeeld? Of leerde zuster Therese andere wetenswaardigheden?
Jules ponjee zei op 19 april 2019 om 12:33
Hallo.
Helaas heb ik ook op dit internaat van mijn 6 de levensjaar t/m mijn 12de op dit internaat samen met mijn zus gezeten, zou het mijn kinderen nooit aandoen om ze naar een internaat te brengen.
Het allerergste is dat je geen echte band met je ouders op kunt bouwen als je al heel jong van huis weg bent.
Ikzelf heb zoon 10 jaar terug nog een reunie georganiseerd van de 6 de klas van toen, van de interne en externe kinderen, het was een fantastische dag die tot in de late uurtjes heeft geduurd.
Wat me opviel dat er veel van het internaat psychische problemen heeft wat waarschijnlijk toch met het internaat te maken heeft.
Zou leuk zijn als er weer een keer iets gedaan zou worden, maar het is ontzettend veel werk geweest om iedereen op te sporen, maar het was het meer dan waard .
Dus als er ooit nog iets op poten gezet word: ik ben van de partij!
Gr jules ponjee
Desiree de Beer zei op 19 april 2019 om 16:00
Drie jaar heb ik op dit internaat gezeten van de 3e klas t/m 5e van de basis school in de leeftijd vanaf 8 jaar in 1971 -1974.
Zuster Theresse was de hoofdzuster dat weet ik nog.
We hadden in die tijd een verplicht weekend en een onverplicht weekend.
Bij de onverpichte ging je om de 2 weken naar huis je werd extra verwend omdat er minder kinderen waren.
Er was toen zelfs een overdekt zwembad, en een eigen kappel.
Ik moet ook altijd denken aan de grote eetzaal.
Als de bel ging mochten we pas aan het desser beginnen, wel moeilijk hoor als het de hele tijd voor je staat.
Griesmeel met een rode saus erop die vond ik het lekkerste.
Ik hoop dat ik mijn internaat vriendinnen Monique Kruisen en Desiree Bosch deze site ook zien.
Persoonlijk heb ik goede herinneringen aan het Internaat.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 23 april 2019 om 12:25
bedankt voor jullie bijdragen, Jules en Desiree. Ik hoop natuurlijk voor jullie dat zo'n reünie er gaat komen! Ook bij andere internaten zien we dat daar plannen voor worden gemaakt. Goede kans dat zich hier nog meer oud-leerlingen gaan melden, en wie weet ook oud-klasgenoten.
Jules ponjee zei op 23 april 2019 om 17:11
Even nog een berichtje aan Desiree de Beer, toen ik de reunie heb georganiseerd heb ik wel Desire Bosch gevonden, ze woonde toen der tijd in frankrijk , als het goed is heeft ze wel van reunie geweten maar heb geen reactie van haar gehad.
Had het adres van een tante van haar dus ik neem aan dat dat adres wel klopte.
De kans is klein dat ze deze berichtjes leest jammer genoeg.
Erg leuk dat er mede leerlingen reageren, was toch een bijzondere tijd!!
Groetjes jules ponjee
Carla Kroon zei op 26 april 2019 om 19:52
Ik heb de 5 en 6 klas, 1969- 1971 op de kostschool gezeten. inmiddels ben ik 60 jaar maar de herinneringen blijven me bij. Het eerst wat bij me op komt is eenzaamheid. Je wordt als kind uit vertrouwde omgeving weggehaald. Je moet met vreemde kinderen slapen op een slaapzaal, grote eetzaal eten. Je wordt door kinderen ontgroend die er al langer verbleven. Rijkere kinderen hadden voorrang bij de nonnen. Daar behoorde ik niet toe. Maandag t/m vrijdag zat ik achter de muren. Ik heb contacten overgehouden met externe kinderen uit Beugen. Deze kinderen zaten ook op basisschool. Als ik vrijdags naar familie terugging had ik geen buurtvriendjes om mee te spelen . Je viel overal buiten. Ik heb geen contact overgehouden met kostschool kinderen. Er zijn wel momenten die leuk waren bv plaatjesavond. Sloffen aan en dan dansen op de muziek. De boterham die je kreeg uit school. Creatieve handvaardigheid op de zolder. Ik heb 3 volwassen kinderen maar een kostschool op zo jonge leeftijd is verkeerd.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 29 april 2019 om 09:15
Dankjewel voor je reactie, Carla. Na het lezen van je bericht snap ik wel dat het woord 'kostschool' bij jou vooral een gevoel van eenzaamheid oproept. Gelukkig waren er nog wel een paar lichtpuntjes voor je tijdens die jaren, zoals de plaatjesavond en de handvaardigheid.
Petra Jansen zei op 23 juli 2019 om 20:22
Ik woonde in Beugen en zat er op de lagere school t/m 1959. Na de zesde klas ben ik naar de ULO/kostschool gegaan in Boxmeer bij de zusters van JMJ. Mijn moeder vond het belangrijk om mij naar de ULO te laten gaan terwijl dat niet echt vanzelfsprekend was in die tijd. Het hoofd van de school zr. Ursula (zesde klas) deed alle moeite om haar leerlingen in Beugen te houden en vervolgens naar de VGLO (Voorgezet Gewoon Lager Onderwijs) door te laten stromen. Deze opleiding hadden ze in eigen huis en was gericht op het huishouden. We gingen dat jaar met 4 meisjes naar de ULO waarschijnlijk enkelen van de eersten. Tijdens de lagere school heb ik veel plezier beleefd aan de internen. Ze kwamen uit alle windstreken van het land, spraken een "andere taal", hadden bijzondere namen en dingen die wij niet hadden. Ze kan ik me herinneren dat ik even een horloge mocht lenen van een intern, helemaal geweldig. Als dorpsmeisje vond ik ze super interessant. Wat zich afspeelde in het klooster had ik geen weet van. T/m de vijfde klas had ik het naar mijn zin. Aan de zesde klas heb ik slechte herinneringen.

Ik vind het jammer dat het klooster van JMJ "de Weijer" Boxmeer niet in het schemaatje staat. Daar heb ik van 1959 t/m 1963 een goede tijd gehad.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 24 juli 2019 om 09:33
@Petra: welkom op de site en mooie bijdrage! Wat vreemd dat die ulo-kostschool niet op de kaart staat...

We hebben wel deze pagina over het bijbehorende klooster: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-weijer Misschien ook leuk om daar de reacties te lezen van andere oud-leerlingen - dat zijn er al best wat.

Zal ik je reactie ook daar plaatsen? Geen enkele moeite.

In de tussentijd ga info verzamelen over het internaat van JMJ, zodat die op termijn aan de kaart kan worden toegevoegd. Bedankt nog!
Elise Boleij zei op 5 januari 2020 om 23:15
Ik heb op het internaat gezeten van 1968 tot july 1972....heb er een
Geweldige tijd gehad ben ook op de reünie geweest zon 12 jaar geleden die Jules ponjee georganiseerd had...was gezellig. Ik zat daar omdat ik een zieke moeder had en voor mij waren het jaren van kind kunnen zijn zonder stress.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 januari 2020 om 12:33
Bedankt voor je reactie, Elise, en wat fijn dat je daar een mooie tijd hebt gehad. Welke herinneringen komen dan als eerste naar boven?
Elise Boleij zei op 6 januari 2020 om 17:45
Het kind kunnen zijn met vriendinnetjes...het zwemmen..handwerken...naar de maas en Boxmeer wandelen...het onbezorgde...leuke tijd en heb me daar nooit eenzaam gevoeld heel veel gelachen!!!.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 januari 2020 om 16:39
Mooi verwoord, en wat een geluk dat je hier zo veel fijne herinneringen aan hebt, Elise!
Lies Geertsen zei op 23 januari 2020 om 21:53
Met Jetti van Gennip, Joke en Petra (die kwam uit het dorp)waren mijn vriendinnen, heb ik in 1960-1961 in de 6e klas gezeten bij zuster Ursula. Wat was het leuk met de meiden en vreselijk met de nonnen. Zuster Ursula was heel erg en het hoofd zuster Catarina. Ik moest maar non worden anders kwam er niets van me terecht en naar de VGLO want ik was dom. Heel veel straf heb ik gekregen en moest dan stukken test uit boeken met oude spelling overschrijven toen bleek nadat ik getest was dat ik geschikt bleek voor het gymnasium. Machtsmisbruik.
Jammer dat ik Joke en Petra haar achternaam niet meer weet.
Goed om te lezen dat kinderen na mij het goed hebben gehad.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 januari 2020 om 20:31
Bedankt voor je openhartige reactie, Lies, en wat verdrietig te lezen dat je daar zo'n zware tijd hebt gehad. Een dergelijke harteloze benadering moet verschrikkelijk zijn voor een kind. Wat sterk dat je hier jouw herinnering hebt gedeeld, veel dank daarvoor.
Jettie van Valkenburb-van Gennip zei op 28 januari 2020 om 21:44
Hallo Lies, of was het vroeger Liesje? Leuk om van jou te horen op deze site!
Ik plaatste al eerder een reactie maar zag 'm niet terug hier.....
Zou leuk zijn om jouw mailadres te krijgen, om oude verhalen eens op te halen...?
Mailadressen worden niet openbaar gemaakt, maar misschien kan de organisatie van deze site iets betekenen?
ben benieuwd.......
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 31 januari 2020 om 14:56
@Jettie: jazeker kunnen wij helpen bij het contact leggen. Daarover zal ik je nog mailen. Ik heb net ook even achter de schermen gekeken of er een eerder bericht van jou niet is geplaatst, maar kan niets vinden helaas... Voor de zekerheid zou je dat bericht nog naar ons kunnen sturen, naar het mailadres info@bhic.nl onder vermelding van "internaat Mariahof Beugen". Dan krijg ik het en plaats ik je bericht hier bij.
Hartelijke groeten,
Jettie zei op 31 januari 2020 om 22:25
Dankjewel Thijs, maar dat is niet nodig, ik heb bovenstaand mailtje al gestuurd.
Wacht op jouw mail over Lies Geertsen
Jettie zei op 31 januari 2020 om 22:40
@Lies Geertsen: was het niet Joke Brinkman...? En Petra Jilesen, zij kwam uit Beugen, was dus extern maar ook bij ons in de klas. Ik ben al n tijd naar haar op zoek, tot nu toe zonder resultaat.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 3 februari 2020 om 14:00
@Jettie en Lies: inmiddels is achter de schermen contact gelegd. Dank nog voor jullie bijdragen!
Manon Prinsen zei op 21 juni 2020 om 08:39
Ik zat er 1974-1975
De nonnen waren streng.
Als ik iets niet luste hield één me vast, en de ander propte het dan naar binnen tot ik ging kotsen. Gelukkig was er de keer erop een meisje dat me zielig vond en het stiekem voor me opat. Ik ben haar nog dankbaar. De nonnen moeten gedacht hebben dat hun strategie gewerkt heeft?
We gingen ook savonds naar de kerk ( dinsdag geloof ik) en daarna kregen we yoghurt.
Er was een zwembad, daarin zaten beestjes, die kropen over de grond. Het was maar een klein badje maar toch wel leuk.
Herinner me de naam zr Marianolda? Die was lief. De rest niet,
Thereze was de hooddzuster.
Ik heb nog foto's uit die tijd.
Toen de nonnen stopten zijn mijn ouders verhuisd en ben ik op die lagere school gebleven.
Op de lagere school was juffrouw Zegers, die trok aan mijn oor en schudde mijn hoofd geen en weer.
In de derde klas meneer lammee, lieve man weinig les. Veel roken.
Juffrouw Barten(voeten vegen, voeten vegen...)
Ans van hees scheij zei op 14 juli 2020 om 21:30
Jammer dat het internaat van dezelfde congregatie waar ik naartoe gebonjourd ben net niet in Brabant stond maar in het Gelderse Groesbeek! Bijna 3 jaar vast gezeten op deze ulo . Weggestuurd , ik deed namelijk mijn vreselijke best om er uit gestuurd te worden, daarna in Nijmegen op een externe school gezeten daar had ik het wel naar mijn zin. Ik kon echt niet met de zusters overweg! Toch door de streken Die we uithaalde een leuke ondeugende tijd gehad! Nog steeds een beste vriendin aan overgehouden nu al bijna 60 jaar Groetjes Ans
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 15 juli 2020 om 07:49
@Manon: bedankt voor je reactie. Goed dat je ook die gevallen van misbruik hier wilt delen, want dat is het gewoon, ook voor die tijd. Gelukkig had je zo'n goede vriendin die zich opofferde met het eten en dan wel één lieve zuster...

Mag ik nog vragen om waarom je eigenlijk naar (deze) kostschool ging?

En naar die foto's zijn we erg benieuwd, je kunt ze sturen naar internaten@bhic.nl en dan voeg ik ze hier toe.

@Ans: dank voor je reactie. Wat mooi dat je nog steeds contact hebt met die vriendin na al die jaren. Aan wat voor ondeugd moeten we dan bijvoorbeeld denken? Wat herinner je je daar nog het beste van? Anekdotes altijd welkom!
Hanny Willems-Cornelissen zei op 24 juli 2020 om 20:43
Bijna twee jaar van eind 1960, 1961 -1962 zat ik ook op Mariahof in Beugen. Ik was maand-intern. Jetty van Gennep is ook voor mij een van bekende namen. Verder komen de volgende namen nog bij me boven. Joke Brinkman, Loes Kandelaars, Mary van Bergen, Marion Pijls, Marietje van Creij, Francien en Marian? Straatman, Joke Poels, nog een tweeling uit Blerick of Venlo. Uit Beugen die in mijn klas zaten waren, Anny Lamers, Truus Brienen, Petra Jilesen, Maria Verberk, Joke Daanen.
De zusters die ik me herinner zijn, Zuster Carla, Catharina, Ursela, Wiegarda Bernadette. Verdere herinneringen zijn de grote eetzaal, de trappen helemaal naar boven (zolder) waar de kledingkasten stonden. Kleding werd door de zuster uitgekozen. De dressoir in de eetzaal waar de snoep werd bewaard, iedere zondag kreeg je dan iets van snoep. Het wandelen naar de Vilt, twee aan twee lopend. Ook de broodtrommel en het melkdrinken. Vrijdags kregen we vis, bij de broodmaaltijd een haring. Slapen op een grote slaapzaal en de hele rij wasbakken.
Dan 's avonds het bidden van de rozenkrans, 's morgens naar de mis en een keer per week biechten. Het was toen gewoon en we deden wat er gezegd en gevraagd werd. Ik heb het nooit als vervelend ervaren. Een keer zijn we op (school) reis geweest. Naar een klooster in Kleve in Duitsland. Daar heb ik nog een foto van. Met kerst werd er een toneelstuk opgevoerd, ik mocht herder zijn. Bewoners van Beugen mochten volgens mij ook komen kijken. Daar heb ik ook een foto van. Deze twee foto's zijn de enigste die ik van die tijd heb. Deze zal ik insturen.
Leuk dat ik de naam van Jetty van Gennep voorbij zag komen.
Warme groet, Hanny

Wiesje Ditvoorst zei op 9 oktober 2020 om 15:33
Ik was in 1938 ongeveer drie jaar op het Maria Internaat in Beugen en heb er een fijne tijd doorgebracht. Eerst met zusjes en later nog alleen.
Wij waren daar i.v.b. Met ziekte van mijn vader.
Ik kan me niet vinden in sommige verhalen van oud leerlingen.
Een tijd geleden heb ik nog een schoolgenootje op Facebook gevonden en ook nog contact mee gehad. Ik ben een oudje van bijna 95 jaar.
Ik heb al eens contact gehad met een soortgelijke website, misschien wel dezelfde. Hartelijke groeten.
Annie Laarakker zei op 23 november 2020 om 23:25
heb nog heel veel oude verhalen t vertellen ,die je nog nooit gehoord hebt ,het is wel allemaal heel grappig, veel plezier gehad ,en heel veel straf gehad maar was terecht. wij gingen vaak op speurtocht in het klooster,
maar ons altijd netjes gedragen,
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 24 november 2020 om 06:26
@Annie: dank voor je reactie. Ben benieuwd naar je verhalen! Wanneer verblijf jij op dit internaat?
Beppie Boudewijns zei op 6 december 2020 om 01:20
Hi, just found this website, I was in that school for a few years in 1960 and 61.
My name is Beppie B.
Have nothing but sad memories from that place, and even ran away, only to be brought back again, and being punished.
Sister Bernadette was nice, but sister Catharina was Terrible!
I live in Canada,
Iam in both the pic.I am the one on the left side of the nun, and the one in top right corner in white!
The nun,s burned my diaries after I ran away.
Sorry but can,t remember any names of the other girls!
Does my name ring a bell with anyone!
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 december 2020 om 10:01
Thank you for leaving a message Beppie. I'm so sorry to hear that you have these sad memories.. What on earth made them decide to actually burn a childs diary? Thats just terrible.. You are more than welcome to share stories about your time in Beugen, if you want. And with you I hope other former pupils will react to your message! Kind regards,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!