i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Schijndel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 26 juni 2018 om 12:27 uur

De Zusters van Liefde van Jezus en Maria, Moeder van Goede Bijstand (kortweg: 'Zusters van Schijndel') hadden in Schijndel een meisjesinternaat. Het maakte deel uit van hun Sint Jozefklooster. Op het internaat verbleven de leerlingen van hun ulo, huishoudschool en kweekschool.

Op de ulo-school "Mater Christi" werden de leerlingen, van rond hun twaalfde tot hun zestiende, voorbereid op de kweekschool en op de huishoudschool. Als leerling van de zusters ging je in de regel intern. Je ouders betaalden naast de lessen ook voor kost en inwoning. Slapen deed je in de slaapzaal, waar chambrettes een minimale vorm van privacy boden. Omdat het een katholieke ulo betrof, ging naast standaardvakken als Nederlands en algebra ook veel aandacht uit naar godsdienstles.

Foto: personeel van de ulo, 1959. Knielend v.l.n.r. zuster Maria Magdalena Laurentzen, Joop Felix, mevr. Rooijakkers, zuster Cornelia van Woerkum, zuster Aloysa van Amersfoort; staand v.l.n.r. Wim Steenbergen, Jo van de Pol, dhr. Vissers, dhr. Verkuijlen, Bets van den Oetelaar, zuster Pauline Lagarde, zuster Heleni Teunissen, zuster Jacquelino Kuiten en Jan van Riel.

Tijd voor ontspanning was er ook. In de recreatiezaal van het internaat konden de pensionnaires zich laven aan stichtelijke lectuur als de Katholieke Illustratie, hét tijdschrift uit de periode van het rijke roomse leven. De exemplaren daarvan waren voor de leerlingen in dikke banden gebonden.

Uit een prospectus van de ulo-school "Mater Christi" blijkt dat de zusters tot hun ulo ook externen toelieten, meisjes die gewoon thuis bleven wonen.

In 1965 fuseerde de meisjesulo met de jongensulo Sint Jozef. Dat maakte overigens nog geen einde aan de aloude scheiding der seksen, want de meisjes en jongens kregen nog steeds les op verschillende locaties (respectievelijk de Pastoor van Erpstraat 12 en de Mr. Michelstraat 15), ook al was dat voortaan onder de naam "Gecombineerde rooms-katholieke ulo school".

Toen de Mammoetwet in 1968 van kracht werd, werd de ulo een mavo. Deze mavo was gemengd. Het gebouw van de jongensschool werd namelijk opgeheven en de jongens gingen vervolgens ook in de Pastoor van Erpstraat naar school. Dat moet toch wel even wennen zijn geweest!

Het internaatsgebouw is in 1979 gesloopt voor nieuwbouw.

Foto's

Leerlingen met het wandkleed "Mater Christi", vervaardigd door zuster Rosaria (Maria Adriaens). Het stelt Maria voor, Moeder van de mystieke Christus, uitgebeeld in wijnstokranken – ‘Ik ben de Wijnstok, gij de ranken’. (Bron: BHIC, collectie Congregatie van de Zusters van Liefde Schijndel, id.nr. 1913-001471)

Personeel meisjesulo, 1959 (bron: BHIC, collectie Congregatie van de Zusters van Liefde Schijndel, id.nr. 1913-000493)

Prospectus "Mater Christi" (bron: BHIC, collectie Congregatie van de Zusters van Liefde Schijndel, id.nr. 1913-001472)

Bron

Website www.Schijndelse.nl, o.a. artikel: 'Algemene Geschiedenis Schijndelse Scholen en De Zusters van Liefde'

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Jose Korsten - van Raaij zei op 10 maart 2019 om 23:58 uur

Van 1959 tot 1963 was ik externe leerling op deze school.Hieraan heb ik vele goede herinneringen. De goede begeleiding van de leerkrachten, vooral de religieuzen , zorgen ervoor dat bijna iedereen het einddiploma
kon behalen. Van de meesten van de genoemde leerkrachten heb ik les gehad en met goed gevolg. Nog steeds heb ik goed kontakt met de Zusters in Schijndel.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 11:33 uur

Bedankt voor je berichtje, José, en wat goed te horen dat je zulke goede herinneringen aan die periode hebt. En helemaal bijzonder dat je nog steeds contact hebt met de zusters in Schijndel, wat leuk! Zijn daar ook zusters bij waarvan je zelf nog les hebt gekregen?

Louise Budde - Van Daal zei op 19 maart 2019 om 10:58 uur

Van 1960 tot 1964 was dit mijn thuis, veel heimwee gehad de eerste tijd, maar ja, alles went. En een stel vriendinnen om je heen hebben maakt veel goed. (Heb nog steeds kontakt met twee van deze vriendinnen!). Er was altijd wel wat te doen (spelletjes, knutselen, dansles) en anders verzonnen we zelf wel wat (kattenkwaad uithalen).
Aangezien ik een voetbalfan was, mochten wij opblijven ‘s avonds als er een belangrijke wedstrijd was (in klas 3 en 4). Spannend hoor, door die stille donkere gangen naar bed!
En dan die eindeloze tuin om in te spelen!
Maar toch, ik vond het heerlijk toen ik het laatste jaar iedere week naar huis mocht!
Veel herinneringen!

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 maart 2019 om 15:05 uur

Dag Louise, dank voor je openhartige berichtje. Dat van die heimwee, dat kan ik me levendig voorstellen! Hoe oud was je toen je daar naar toe ging? Maar we horen het vaker op deze plek: de contacten die daar werden gelegd, blijken vaak voor het leven.

Is er een belangrijke wedstrijd die je daar hebt gezien en die je bij is gebleven? En keek je dan met een grote groep, of maar een handjevol voetballiefhebbers? Weet je dat nog?

Louise Budde Van Daal zei op 20 maart 2019 om 05:00 uur

Hi Marilou, ik was nog 10, bijna 11.... dus erg jong. Volgens mij was het een MULO school (Meerder Uitgebreid Lager Onderwijs?). Ik kan me niet herinneren dat er meisjes opzaten die naar de huishoudschool gingen (maar ik kan me vergissen). Wij hadden wel 1x per week kookles op de huishoudschool (het gebouw naar de Mulo school).
Wij keken voetbal met een kleine groep (10-15) en een van de zusters!
Ik heb trouwens nooit de achternamen van de zusters geweten! Het was gewoon zuster Heriberta, Zuster Cornelia, Zuster Leonilla, enz. Met de achternaam erbij worden het in een keer 'gewone mensen :-)"
Ik herinner me ook nog dat we 1x naar de bioscoop in Schijndel zijn geweest met de hele klas, naar de film West Side Story! Eigenlijk heel progressief van de zusters! We zullen wel 13 of 14 zijn geweest omdat het een film boven de 13 jaar was!

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 maart 2019 om 20:31 uur

Dat is inderdaad bijzonder, Louise, om zo met z'n allen naar de bioscoop te gaan. En dan nog wel de West Side Story! Ik neem dat dat een enorme indruk moet hebben gemaakt.

En heel treffend wat je zegt over die achternamen; dat alleen het kennen van de voornamen het mysterie eigenlijk alleen maar versterkt.

Bedankt voor je berichtje!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: