skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Kweekschool Mater Misericordiae in Tilburg

"Intens godsdienstig", zo is deze leraressenopleiding weleens omschreven. Kweekschool Mater Misericordiae (Moeder van Barmhartigheid) lag aan de Oude Dijk en hoorde bij het klooster van de Zusters van Liefde. Lokaal stonden zij ook wel bekend als de Zusters van de Oude Dijk.

Foto: collectie Regionaal Archief Tilburg 051910
Zusters en leerlingen van kweekschool Mater Misericordiae, 1930. Bron: Regionaal Archief Tilburg

Internaten kunnen onder andere worden onderscheiden op basis van hoe duur en prestigieus zij waren. Hoge kostgelden hield de meisjes uit minder welvarende gezinnen buiten de deur, wat de prestigieuze status in stand hield. Vergeleken met zulke internaten in Brabant, zoals Regina Coeli in Vught, behoorde dat van Mater Misericordiae in Tilburg tot het goedkopere segment.

Het pand waar je als kwekeling studeerde en woonde bood eveneens onderdak aan zusters en aan de administratie. Het enorme gebouwencomplex telde maar liefst drie kapellen: de grote kapel, de novicenkapel en de postulantenkapel. Aangezien die laatste twee bestemd waren voor zusters in opleiding, zullen de pensionnaires van de kweekschool in de grote kapel welkom zijn geweest.

Via vierjarige cursussen werd je opgeleid tot onderwijzeres voor het lager onderwijs. Van oorsprong was deze opleiding mede bedoeld om het tekort aan geestelijken in het onderwijs op te vullen. De Fraters van Tilburg leidden met hetzelfde doel frater-onderwijzers op, op hun kostschool Sint Stanislaus aan de Fraterstraat. 

In 1969 werd de kweekschool omgezet in een pedagogische academie en 1985 in een pabo. Het kloostergebouw aan de Oude Dijk werd in 1991 gesloopt.

Foto: collectie Regionaal Archief Tilburg 051911, herkomst: Katholiek Documentatie Centrum
Examenklas Mater Misericordiae, 1935. Geheel links op de voorgrond: juffrouw Gerritse. Bron: Regionaal Archief Tilburg, herkomst: Katholiek Documentatie Centrum

Bronnen

Annelies van Heijst, Marjet Derks en Marit Monteiro, Ex caritate: Kloosterleven, apostolaat en nieuwe spirit van actieve vrouwelijke religieuzen in Nederland in de 19e en 20e eeuw (Hilversum 2010).

Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Wim Deetman, Seksueel misbruik van en geweld tegen meisjes in de rooms-katholieke kerk. Een vervolgonderzoek (Amsterdam 2010).

Website Wiki Midden-Brabant, lemma: Kweekscholen

 

Deel verhalen en foto's!

Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan. Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar internaten@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

 

Terug naar:

Startpagina Kweekschool Mater Misericordiae

Internatenkaart

Reacties (8)

dorotique zei op 11 maart 2019 om 16:13
ja hier heb ik op kostschool gezeten bij zuster Ancilla van 1962 t/m 1964
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 21:40
Bedankt voor je berichtje, Dorotique. Welke herinneringen heb je aan die tijd, kun je daar iets meer over vertellen?
Ans Mannaerts van Hoorn zei op 27 maart 2019 om 22:30
Ik heb van 1955 t/m1960 op dit internaat gewoond en er de kweekschool gevolgd. Met ongeveer 30 klasgenoten er een mooie tijd gehad. Het was een tijd van veranderingen , modernisering. Het eerste jaar nog uniform op zondag. Daarna kleding naar keuze. Het eerste jaar slapen in een chambrette, later een eigen kamertje. Eerst 1x in de maand naar huis, later ieder weekend. Veel later zelfs dansles op het internaat!
Mooie herinneringen aan vrijetijdsbesteding als volleybal en tafeltennis.
De sportdagen waren een feest.
Nog steeds regelmatig contact met veel van mijn klasgenoten.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 maart 2019 om 10:01
Hallo Ans, wat leuk je hier te treffen ;)

En wat een mooie bijdrage! Het lijkt me best bijzonder om getuige te zijn van al die veranderingen; heb je dat destijds ook zo ervaren? En hebben jullie het als klasgenoten nog wel eens over die tijd? Of over het onderwijs van toen?
dorotique zei op 28 maart 2019 om 21:59
herinneringen Marilou aan mijn kostschoolleven aan de Oude Dijk: we waren met ‘n stuk of 7 leerlingen van de kleuterleidstersopleiding aan de Korvelseweg intern bij de nonnetjes tussen de kweekschoolleerlingen: Marga en Stiny uit Noord-Holland, Marijke en Sophie uit Zwolle en Kampen, Annique uit Veghel allemaal 1e jaars en 2e jaars Joyce, Ans en ? we konden lopend onderweg vanaf de opleiding huis aan huis het optreden van de Beatles op tv volgen want daar mochten we natuurlijk niet naar kijken. ‘swinters mochten we met een waterslang de binnenplaats onder water zetten om er op te kunnen schaatsen de volgende dag. het was een leuke tijd
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 31 maart 2019 om 18:16
Hallo Dorotique, bedankt voor je mooie herinneringen. Ze geven ook een prachtig tijdbeeld, door je voorbeeld van het optreden van de Beatles. Goed te horen dat je daar een leuke tijd hebt gehad!
Bill Monkau zei op 3 augustus 2019 om 06:59
Augustus 2019 is vijftig jaar geleden dat ik door Frater Guibert werd ingeschreven op de "Kweekschool Oude Dijk". Kersvers uit Paramaribo, nota bene als protestant! Bijzonder warm onthaald door de wijze Zr. Ancilla en haar sociaal vaardige en vakbekwame staf. Met het diploma van de Surinaamse Kweekschool plus tien jaar werkzaam als onderwijzer, werd ik geplaatst in de eindexamenklas. Jan Doms, Jan Eijsbouts, Frans Wirjo en ik als 'jongens' in een meisjesklas. Op zijn protestants: als Broeders en Zusters! Docenten gaven ons een gezinsgevoel. Elk van hen heeft een beslissende bijdrage geleverd aan mijn vorming. Met excuses aan het toenmalige docentenkorps noem ik toch twee. Zuster Ria, onze docente Kunstgeschiedenis, ontwikkelde mijn gevoel voor schoonheid. Doctor Mulders stimuleerde mij aan de Katholieke Hogeschool (nu Katholieke Universiteit Brabant) te bekwamen. Jan Doms zou ik graag ontmoeten. Hij heeft mij en mijn echtgenote wegwijs gemaakt in het Tilburgse. Ik bewaar bijzondere herinneringen aan de examenklas 1969/'70 van Kweekschool Mater Misericordiae. Wat zou een reünie mij goed doen!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 augustus 2019 om 12:15
Wat een mooie herinneringen heb jij te delen Bill, en wat leuk dat je dat ook doet bij dit verhaal. Ben je in het onderwijs gebleven na je scholing aan deze kweekschool?
Kun je ons nog uitleggen hoe dat voelde; als protestant tussen katholieken en als weinige jongens tussen zoveel meisjes?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!