skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Pensionaat Sint Anna in Boxtel

In Boxtel waren vroeger meerdere internaten gevestigd. Een daarvan was verbonden aan het Sint-Annagesticht, ook wel bekend als het Liefdegesticht op Duinendaal. In 1869 werd op deze locatie begonnen met de opvang van weeskinderen. Later begonnen de zusters hier een pensionaat voor meisjes uit de nette burgerstand.


Slaapzaal Pensionaat Sint Anna. Foto: Uitgever A.G.I. Rotterdam. Bron: collectie BHIC

De meisjes op pensionaat Sint Anna werden onderwezen en opgevoed door de Zusters van Jezus, Maria, Jozef (J.M.J.). Het lager onderwijs dat door hen werd verzorgd, stond in hoog aanzien. De eerste dag op het pensionaat zal voor de nog jonge meisjes best wel spannend zijn geweest. Ze namen afscheid van hun ouders en werden afgezet bij het imposante kloostergebouw. Eenmaal binnen stond hun leven voortaan in het teken van de groep, de routine en de strike discipline. Dat moest ze maar liggen op zo’n jonge leeftijd.


Gymnastieklokaal Pensionaat Sint Anna. Foto: Uitgever A.G.I. Rotterdam. Bron: collectie BHIC

Alles deden ze samen: slapen in een zaal, wassen in een zaal, bidden in de kapel, eten in de refter… Wel konden zij als daar tijd voor was even wegkruipen in een boek voor studie of ontspanning. Naast de standaardvakken leerden de zusters hen ook vaardigheden als steno, typen, naaien, borduren en verstellen. Zo werden de meisjes voorbereid op het toen geldende ideaal van de vrouw als echtgenote, moeder en huisvrouw, en bijvoorbeeld ook voor beroepen als secretaresse of dienstbode.

Omdat naast een gezonde geest ook een gezond lichaam belangrijk werd gevonden, ontbrak ook gymnastiekles niet. Daarnaast stond ook culturele vorming op het program, zoals door middel van toneel- en balletuitvoeringen. Met zo'n uitvoering werd ieder schooljaar afgesloten.

Het pensionaat ging in 1962 dicht, het klooster tien jaar later.


Balletuitvoering Pensionaat Sint Anna, 1955. Deze uitvoering werd aan het einde van elk schooljaar georganiseerd. Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie BHIC

Het is geen geheim dat het afgeschermde leven op kostschool door de oud-leerlingen heel verschillend wordt gewaardeerd. Jij was er misschien behoorlijk eenzaam en had nog lang heimwee, terwijl je beste vriendinnetje zich vooral het goede onderwijs herinnert, die aardige zuster en de leuke groep.

Reageer dus hieronder, deel jouw herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom. Mail ze naar internaten@bhic.nl en dan voegen wij ze hier toe.

Reacties (7)

Jeanne Verbakel zei op 19 maart 2019 om 16:05
Ook ik was in Boxtel op kostschool van 1952-1956.
Dat was op Duinendaal, 4-jarig Mulo-onderwijs. J.M.J.
De foto "repetitie toneelvoorstelling" was in feite een balletuitvoering, die op het eind van elk schooljaar werd gegeven.
Elke klas had een andere voorstelling, op klassieke muziek.
De balletles werd gegeven door Marianne Keser, ook schrijfster van kinderboeken, ook veel over 's-Hertogenbosch, o.a. de Zoete Moeder en het Water en Vuurplein.
Het waren fantastisch goede jaren, met meest heel aardige nonnen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 maart 2019 om 09:23
Bedankt voor je reactie, Jeanne. En dank voor de correctie want het gaat dus om ballet!

Ik heb net even gezocht op Marianne Keser, en zie dat ze vorig jaar op 86-jarige leeftijd is overleden. Brabants Dagblad schreef een mooi artikel over haar:
https://www.bd.nl/s-hertogenbosch/marianne-keser-overleden-kinderboeken-de-stad-den-bosch-eneacute-n-maria~a598b42b/

Wat fijn te lezen dat je hier zulke goede herinneringen aan hebt overgehouden. Dank voor het delen van dit berichtje.
Agnes van Mil zei op 7 mei 2019 om 00:31
Ik was op duinendaal van 1950 tot en met 1953.misschien nog oude bekenden.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 mei 2019 om 08:51
Ja dat zou mooi zijn, Agnes, ik hoop dat die hier nog gaan reageren. Goede kans als ze je bericht lezen. Hoe kijk jij trouwens terug op je verblijf op deze kostschool?
L.Kreft zei op 7 mei 2019 om 20:42
In 1947 naar Duinendaal gekomen voor de Mulo opleiding. Ik heb er maar een jaar gezeten,want ik vond het er vreselijk. Mijn Mulo opleiding verder afgemaakt in Amsterdam,ook op een internaat. Lauriergracht 37. Daar was het meer ontspannen,geen uniform en we mochten iedere maand een weekend naar huis!!!!!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 mei 2019 om 09:01
Bedankt voor je reactie, L. Kreft! Ik kan me voorstellen dat Amsterdam dan veel beter beviel... Maar hoe ben je daar dan terecht gekomen? (van Boxtel naar Amsterdam, dat is toch best een stap?)
Resi van erp zei op 13 september 2020 om 15:43
Graag reageer ik op het verhaal van Jeanne verbakel.ik resi van een zat bij haar in de klas. Als ik me niet vergis zijn we alle twee op 25 januari jarig. Ik was extern.jeanne weet jij de naam van de lerares die uit best kwam? Haar dochter zat ook bij ons op school.mijn zus en ik kunnen haar nog herinneren maar weten haar naam niet.ik hoop iets van jou te horen vriendelijke groet resi van erp

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!