i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 26 juni 2018 om 12:27 uur

Pensionaat Mariënburg aan de Sint Janssingel bood onderdak aan jongedames van de kweekschool en huishoud- en industrieschool. Tot die laatste opleiding behoorden natuurlijk kooklessen. Waaronder de bereiding van snoek, zo blijkt uit een van de foto's hieronder. Deze foto werd genomen op de huishoud- en industrieschool in 1934, tijdens een tentoonstelling gewijd aan de toebereiding van zoetwatervis.

RK Huishoud- en Industrieschool Mariënburg, 1934. Tentoonstelling voor de toebereiding van zoetwatervis in samenwerking met de Ned. Heidemij. Met forel: burgemeester van Lanschot en rechts van hem wethouder Krijgsman. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: coll. Erfgoed 's-Hertogenbosch, nr. 0021661)

Deze en vele andere kneepjes van het vak leerde je, zoals op veel scholen in Brabant vroeger, van zusters. In het geval van Mariënburg waren dat de Zusters van Jezus, Maria, Jozef, van wie het moederhuis ook op deze locatie lag.

Het verblijf bij de zusters stond in het teken van onderwijs en opvoeding. Naar het toen geldende ideaal vormden zij op hun huishoud- en industrieschool in de eerste plaats de meisjes tot geschikte echtgenotes en moeders.

Dat betekende, dat behalve naar koken en voedingsleer bijvoorbeeld aandacht uitging naar naaien. Denk aan de witte jurken voor al die bruidjes die in processies meeliepen. Ook leerden de pensionnaires sokken stoppen, een huishoudboekje bijhouden, wassen, strijken en ga zo maar door.

Leerlingen "hulp in de huishouding", 1946 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: coll. Erfgoed 's-Hertogenbosch, nr. 0015895)

Daarnaast hadden de Zusters van J.M.J. aan de oostelijke zijde van de Sint Janssingel een kweekschool, waarvan de leerlingen ook intern zaten. Veel van die kwekelingen kwamen uit Den Bosch en omgeving. 'Ora et Labora', bid en werk, stond boven de hoofdingang van het kweekschoolgebouw.

In 1968, toen de Wet op het voortgezet onderwijs (de Mammoetwet) in werking trad, werd de kloosterkweekschool een pedagogische academie. Onduidelijk is of het internaat toen al gesloten was...

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul deze pagina aan!

Leerlingen bezig met een naaicursus, 1948 (foto's: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: coll. Erfgoed 's-Hertogenbosch, nrs. 0016541 en 0016546)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Germadette Niesen zei op 17 april 2019 om 10:19 uur

V.a.1965 zat ik hier voor de laatste 2 jaar kweekschool in het internaat. Op n dag stonk het vreselijk op de verdieping van de eetzaal: stokvisstamppot. Niemand at. s Avonds i.p.v.brood: stokvisstamppot. Niemand at maar wij hadden de externen gevraagd om van alles voor ons te kopen. Peperkoek etc. De andere ochtend bij het ontbijt: n flinke reprimande van de nonnen en wéér hetzelfde. Na klachten van ouders, waaronder de mijne, kregen we eindelijk weer normaal te eten.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 april 2019 om 12:10 uur

Hallo Germadette, dank voor je berichtje. Eerlijk gezegd heb ik al genoeg aan de naam "stokvisstamppot"; en dan op het laatst ook nog als ontbijt! Maar wel mooi dat jullie in dit soort gevallen konden rekenen op de steun van externen. Gebeurde dit vaker?

En ook fijn dat ouders aan de bel trokken; ik kan me voorstellen dat je je daardoor toch gesteund voelde.

Jaimy zei op 5 september 2019 om 18:16 uur

Weet iemand misschien of er hier een meisje heeft gezeten, met blond haar en één blauw oog en één bruin oog. Haar naam was Stephanie.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 9 september 2019 om 10:59 uur

Hallo Jaimy, welkom op de site en hopelijk reageert er nog een oud-leerling die het antwoord weet! Is Stephanie een vroegere klasgenoot van je op deze kostschool?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: