i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Eindhoven
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 29 juni 2018 om 15:39 uur

De meisjes van pensionaat St. Joseph werden onderwezen en opgevoed door de Zusters van Liefde van Schijndel. Ze zaten op de industrie- en huishoudschool, de kweekschool, werden opgeleid tot verpleegkundige, of volgden nijverheidsonderwijs. Voor die nijverheidsschool hadden de zusters ook een vooropleiding: de zogeheten 'ulno' (uitgebreid lager nijverheid onderwijs).

Kookles. 1: Luus van Eembergen 2: Christien Thier 3: Jo de Leur 4: Marietje Verspaget 5: Grarda Willems 6: Marietje Vlemmix. De naam van de zuster is niet bekend. (Foto: privécollectie Jan Weijers, bron: coll. Eindhoven in Beeld, nr. 8763)

Vroeger werden vanuit de hele omgeving meisjes naar dit pensionaat gestuurd om er bij de zusters in de leer te gaan. Omdat zij van ver kwamen was kost en inwoning ook nodig. Dat betekende dus wel een aantal jaren van afzondering. Want je had wel vakantie, maar voor het overige speelde je leven zich af in het enorme klooster- en scholencomplex. De oud-internen, maar ook de ‘externen’ die er naar school gingen (degenen die gewoon thuis bleven wonen), herinneren zich vast nog wel het Angelusklokje in het torentje op het dak, dat dagelijks om twaalf uur luidde.

Op de het pensionaat kreeg je routine en discipline aangeleerd. En werkelijk alles deed je samen. Zoals slapen op de zaal, waar je een minimale hoeveelheid privacy had dankzij de slaapcabine's, inclusief nacht- en kleerkastje. En zodra je wakker was op naar de koud-waterkraan om te wassen. Had jij ook een van die geborduurde handdoeken met daarop ‘Goede Morgen’? Natuurlijk deed je ook samen bidden, eten en dan met z'n allen door de lange gangen naar de lokalen. Naast de gebruikelijke vakken bijvoorbeeld ook voor de strijk-, naai- en andere handwerklessen.

Staf en docenten van de huishoudschool, 1960 (bron: coll. Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, nr. 258829)

En dat alles onder het toeziend oog van de zuster en in het teken van een goede godsdienstige opvoeding natuurlijk. Zuster Benigna was een van de zusters die vroeger de leiding had over de huishoudschool. Op de foto zien we nog een flink aantal andere zusters en ook een paar priesters, die jij misschien wel als docent hebt gehad.

De zusters hebben van 1921 tot aan het begin van de jaren zeventig in Sint Joseph gezeten, waarna zij naar de Kloosterdreef verhuisden en de school de deuren sloot.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul deze pagina aan!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Rosemarie jansen Stokvis zei op 10 maart 2019 om 20:16 uur

Ik heb er gezeten van 1965 tot 1968.met veel plezier en veel geleerd.
Het was wel streng maar niet vervelend Hoofd van het pensionaat was zuster Theresia Marie.leuke contacten aan overgehouden.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 11 maart 2019 om 09:23 uur

Bedankt, Rosemarie, voor je reactie! Leuk om te horen dat je er zulke goede contacten aan hebt overgehouden, misschien dat zich de komende tijd nog van die oud-klasgenoten zich hier melden. Als ik het goed heb, behoorde jij dus ook tot een van de laatste groepen leerlingen, voordat het internaat dicht moest..? Maar misschien was daar toen nog niet zoveel van te merken? Voel je vrij om hier nog meer over het internaat te vertellen, alle info is welkom! Hartelijke groeten,

Mieke Kuijpers zei op 17 maart 2019 om 20:32 uur

De twee allerlaatste jaren ben ik er geweest samen met
José Buijs uit Herpt
Ine Lammers uit Aarle Rixtel
Rieky Schimmel Reek
Cora Zomers uit Uden
Jeanne Kersten uit Overloon
Ik werk in de zorg en heb de man van n zus van zr. Teresia Marie nog verzorgd. Zij is overleden.
Wij hadden n jufrouw die ons moest begeleiden. Juffrouw Mieke Smits uit Berlicum.
Ik heb nooit goed kunnen wennen daar. Blij dat ik ieder weekeinde naar huis mocht.
Ook ben ik er n keer weggelopen, naar huis toe.
Nog even heb ik contact gehad maar ik ben iedereen uit t oog verloren.
Vriendelijke groet Mieke

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 18 maart 2019 om 09:24 uur

Bedankt voor je bijdrage, Mieke. Mooi zeg, dat je alle namen en plaatsen nog zo weet te noemen. Jammer dat jullie elkaar gaandeweg uit het oog zijn verloren... Wat me trouwens opvalt is dat ze echt overal vandaan kwamen. Wel fijn dat je dan steun bij elkaar vindt, kan ik me voorstellen. Het zal voor de meesten toch wel spannend zijn geweest om voor zo lang, zo ver van huis weg te gaan.. In welke periode zat je eigenlijk bij de zusters op kostschool?

Mieke Kuijpers zei op 23 maart 2019 om 13:55 uur

Ik denk van 1966 /1967 - 1967/1968.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 3 april 2019 om 11:40 uur

Oke, bedankt nog voor de aanvulling, Mieke.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: