i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Waalwijk
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 20 juni 2018 om 11:18 uur

Vroeger was het heel gewoon om les te krijgen van nonnen of broeders. De meisjes die op het Sint Theresiagesticht verbleven, kregen les van de Zusters van Jezus, Maria, Jozef.

De Zusters van J.M.J. waren van oorsprong gericht op het onderwijs voor arme kinderen en op de zorg. In Waalwijk maakten zij zich bijvoorbeeld nuttig als verpleegsters in het Sint Nicolaasziekenhuis, dat naast hun Sint Theresiagesticht lag.

Het Theresiagesticht lag aan het Hoekeinde (de vroegere Grotestraat), nabij de kerk. Het bestond uit een klooster voor de zusters, een kapel, een ziekenverblijf en schoollokalen. De zusters hadden in Waalwijk een bewaarschool (voor kleuters), een lagere school en van oudsher gaven zij privéles zoals in Frans, muziek en handwerken. Op de bovenste foto, genomen in de vroege twintigste eeuw, zien we meisjes die op het Theresiagesticht een borduurcursus volgen bij de zusters. Trots poseren zij met hun naaimachines.

In 1960 werd het Theresiagesticht gesloopt. De lesruimten kregen een nieuwe bestemming als volkshuishoudschool. In 1983 zijn de laatste Zusters van J.M.J. uit Waalwijk vertrokken. Later werd op de plek van hun klooster de Rabobank gevestigd.

Foto's

Borduurcursus van de Zusters van J.M.J., Waalwijk 1905. De foto is genomen op de speelplaats van de lagere school van het Theresiagesticht. (Bron: coll. Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. WAA10586)

De Zusters van J.M.J. verlaten hun klooster om in de St. Janskerk het feit te vieren dat ze 100 jaar in Waalwijk zijn. Geheel links soeur Aloys Eliens; naast haar soeur Theodore Tascin. (Bron: coll. Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. WAA70498)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: