skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Met de bakfiets door de sneeuw

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 1 december 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Bakker L.H. Pulles fietst hier door een besneeuwde straat. Weet jij welke? Herken je misschien de geparkeerde auto (volgens onze gegevens een Renault 4)? Of heb je herinneringen aan deze bakker met zijn bakfiets? Kortom: weet jij meer over deze foto? Deel dan jouw verhaal!

Klik op de foto om deze te vergrotenFoto: collectie BHIC/ Fotostudio Jean Smeets

Dit mooie winterse plaatje is in Grave geschoten. De historische panden, de geparkeerde auto en de weg gaan schuil onder een dun laagje sneeuw. Ondanks het weer moet er toch brood op de plank komen, dus waagt bakker Pulles zich op zijn bakfiets door de winterse straten. Dik ingepakt en met bedekt hoofd trotseert deze warme bakker de kou.

We weten niet in welk jaar deze foto gemaakt is en ook niet waar precies; de teksten op de gevels zijn helaas net niet te lezen. Kun jij hier meer over vertellen of over bakker Pulles zelf? We hopen op reacties. Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in de Graafsche Courant, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (18)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 4 december 2017 om 16:08
De zelfde straat, zo te zien, misschien 2 decennia later, van de andere kant genomen en in het tegenovergestelde seizoen, maar wel met dezelfde schilderswinkel et het paardje, zie je op deze foto.
https://www.bhic.nl/foto/6ee48408-7e38-0b8e-3052-2d8c9bac1b8c
Misschien geeft het meer herkenning.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 4 december 2017 om 16:20
Dank Gerard voor je speurwerk en voor deze tip. Waar bovenstaande foto een echt winters plaatje van Grave laat zien, is het op de door jou genoemde foto juist volop zomer; leuk!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 4 december 2017 om 22:35
Ik heb de foto gekopieerd en vervolgens nog verder uitvergroot en meende te kunnen lezen J.H.J. Derks .... schilder. Bij die naam kwam ik in jullie fotobestand ook deze foto tegen : https://www.bhic.nl/foto/771f4b71-3bc1-1390-96c5-327e86203735
Latere foto's van schilderszaak Derks zijn minder herkenbaar.
Bij een van die Derks-foto's, https://www.bhic.nl/foto/4b1c3ed0-8885-62b7-3bbe-6c6c423cb320 wordt de Klinkerstraat genoemd.
Echter hier wordt gesproken over een verf-behang-winkel dus misschien niet het zelfde bedrijf c.q pand.
Bert Keereweer zei op 5 december 2017 om 19:54
Deze foto is gemaakt in de klinkerstraat. Het bovenlicht met paard is in het pand
van de schilder en behangzaak van Grad Derks. Ook zie de panden van het oude postkantoor en de smederij van Nico Jagers. Het pand links van Derks is de slagerij van Frans de Greef.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 december 2017 om 21:08
Inderdaad Bert, als ik de foto vergroot zie ik inderdaad op dat uithangbord "Nico Jagers 'staan. en onderaan "Smederij" maar wat er tussen staat kan ik niet ontcijferen. Op de foto onder de eerste link lijkt het er op dat deze zaak verdwenen is voor de aanleg van een straat.
Ria Schoofs van den Dobbelsteen zei op 6 december 2017 om 12:04
Het is zeker de Klinkerstraat, herken duidelijk het postkantoor waar ik gewoond heb. Ernaaast de smederij en de winkel van Derks (schilders) is ook herkenbaar.
Bert Keereweer zei op 6 december 2017 om 14:10
De smederij is verdwenen . Destijds door de sloopwoede die in in Grave heerste.
Veel is er toen verloren gegaan. Toen de smederij weg was is de ingang van het postkantoor aan de zijingang gemaakt zoals die nu nog is. Aan de smederij was was op de hoogte van de Scherestraat nog een winkeltje van Jagers gevestigd.
De hele Scherestraat is destijds op een paar woningen na gesloopt. H eb bij de smederij nog gezien hoe de paarden van nieuwe hoefijzers werden voorzien.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 6 december 2017 om 15:03
Bert vertel door.
Ik bedoel wat kun je nog herinneren wat misschien niemand meer weet !!!
Bert Keereweer zei op 6 december 2017 om 15:37
De bakkerij van Pulles waarover deze foto gaat was ook gevestigd in de Scherestraat op de hoogte van de huidige ingang van de parkeergarage.
Meer weet in niet over deze foto te vertellen. Ben zelf op de markt geboren waar nu de ijssalon is. Dus woonde dicht in de buurt.
Meneer Verhaaren (telefonisch) zei op 7 december 2017 om 10:17
Meneer Verhaaren weet ons ook te vertellen dat we hier naar de Klinkerstraat kijken. Op de achtergrond zie je nog de hoefsmid en de ingang naar het Scherestraatje. Ook het oude postkantoor is te zien op de foto. Er zat ook een slager. Grave ziet er nu heel anders uit; er is veel gesloopt, onder andere voor nieuwbouw en parkeerplaatsen.

Tot 1957 woonde meneer in het centrum en hij kan zich nog goed herinneren dat bakker Pulles zo rondfietste. Hij woonde om de hoek, in een café, in de Stadhuisstraat. De bakker fietste iedere dag rond.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 7 december 2017 om 10:37
Hartelijk dank voor jullie reacties, Bert, Ria en Gerard! Dankzij jullie herinneringen komt deze foto weer tot leven.
Jan Suiker zei op 7 februari 2018 om 22:19
Ik heb van 1949 tot 1953 in de Scheerestraat gewoond. Ik meen mij te herinneren dat ons huis no 7 had. Bakker Pulles was onze buurman. Hij woonde er met zijn (Belgische) vrouw, zoon Noud en naar ik meen ook bakkersknecht Gerard. Als er meel werd geleverd stond ik altijd naar het lossen van de vrachtwagen te kijken.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 februari 2018 om 11:44
Wat leuk, Jan! Ik kan me voorstellen dat dat een mooi schouwspel was om naar te kijken. Haalde je moeder ook het brood bij hem?
Jan Suiker zei op 8 februari 2018 om 20:40
Dag Marilou.
Mijn moeder heeft er ongetwijfeld brood gekocht. In de etalage stond een bakkerspop van zo'n 70 cm hoog. Ik woonde in de Scheerestraat in de periode kort na mijn geboorte tot en met mijn vierde levensjaar. Klein jongetje dus, maar heel veel dingen staan haarscherp in mijn geheugen. O.a. de grote brand op het eind van het gangetje tegenover ons huis. Volgens mij was daar een slagerij (waarschijnlijk De Greeff). Het brandde als een fakkel en allerlei brandende troep kwam op ons huis terecht. Het was kantje boord, anders hadden wij ook geëvacueerd moeten worden.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 9 februari 2018 om 11:21
Jeetje, dat moet spannend geweest zijn en eng, zeker voor een kind van nog geen 4 jaar oud. Dit soort herinneringen zullen wel in je geheugen gegrift staan.
Is het pand van de slager nog ooit weer opgebouwd Jan?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 februari 2018 om 12:53
Die brand was dus hoogstwaarschijnlijk in 1953. Daar zou iets van terug te vinden moeten zijn in oude kranten. Op BHIC gaan de oude kranten [nog] niet zo ver. althans niet op deze site. Die gaan maar tot aan eind 1945
Jan Suiker zei op 9 februari 2018 om 21:48
Of de slagerij weer is opgebouwd weet ik niet. Ik denk van wel, want later was er op de hoek van de Scheerestraat-Klinkerstraat de slagerswinkel van A. de Jong gevestigd. Wat eertijds afbrandde was waarschijnlijk de eigenlijke slagerij aan de achterkant van de winkel. Ook herinner ik mij dat het patronaatsgebouw in de Scheerestraat (waar o.a. de harmonie repeteerde en waar men boeken kon lenen) volledig afbrandde. In welk jaar dat geweest is weet ik niet.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 12 februari 2018 om 14:58
Ik heb nog even gezocht hier (digitaal) in de kranten van 1952 en 1953; maar ik kan 'enkel' de brand in de sigarenfabriek vinden. Ik heb gezocht op 'brand' 'grave' en ook los op Scheerestraat en Klinkerstraat.
Mocht je nog meer informatie hebben Jan, dan wil ik graag nog eens verder zoeken in de kranten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen