i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Lith
Tags:

Met de melk naar de zuivelfabriek

vertelde op 30 januari 2019 om 10:25 uur

Ze waren overal te vinden in het Brabantse land: zuivelfabrieken waar de boeren uit de omgeving hun melk gezamenlijk lieten verwerken tot consumptiemelk, boter en kaas. Kun jij ons iets meer vertellen over deze Lithse boterfabriek? We hopen op reacties.

Stoomzuivelfabriek De Maaskant, Lith 1988 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001040166)Stoomzuivelfabriek De Maaskant, Lith 1988 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001040166)

‘Stoomzuivelfabriek De Maaskant’ in Lith werd in 1918 gebouwd en staat aan de Hertog Janstraat. In 1988, toen deze foto er gemaakt werd, was het pand waarschijnlijk al lang niet meer voor de boerencoöperatie in gebruik. De letters op de gevel zijn hier nog wel te lezen en ook de stenen schoorsteen staat nog fier overeind.

Kijk naar Toen

Ken jij nog verhalen – uit eerste hand of van horen zeggen – over hoe dat ging met die melk die in bussen naar de fabriek ging? Of weet jij juist alles over wat er na die tijd met dit karakteristieke gebouw en terrein gebeurd is? We zijn benieuwd en nodigen je van harte uit om te reageren. Deel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

cor van sonsbeek zei op 20 februari 2019 om 22:48 uur

mijn vader klaas van sonsbeek werkte daar als melk controleur en moest daar onder andere op het laberatorium de vet gehaltes bepalen (met behulp ven onderander zoutzuur ) de prijs voor de melk werd bepaald door de reinheid en het vetgehalte .
het was voor de boeren van belang om te weten behalve het aantal liters melk wat een koe of giet gaf maar ook de hoeveel heid kg vet .
daarom waren de meetsen boeren aangesloten bij de plaatselijke fok en controle vereeningin de volharding en moest iedere 3weken van elke koe een monster worden genomen door een monsternemer (de scheper) die monsters worden dan door de melkrijders mee genomen naar de fabriek waar wij als kinderen als we vrij van school waren mochten helpen om de monsters aan te pakken en boven in de fabriek naar het lab te brengen en zodoende mocht in de fabriek iets wat alleen was voorbehouden aan de kinderen van de directeur
gr cor

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 februari 2019 om 13:36 uur

Bedankt Cor, wat een mooie aanvulling! Interessant om te lezen hoe destijds een en ander in zijn werk ging, en hoe belangrijk dat vetgehalte was.

En begrijp ik het dan goed dat jij één van kinderen bent van de directeur?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 29 september 2011 om 11:19 uur

Ff bijkletsen!

vertelde op 22 januari 2016 om 12:20 uur

Een bekend stukje Lith

vertelde op 24 oktober 2016 om 09:48 uur

De geschiedenis van het wachthuisje aan de Lithoyensedijk