skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Met de spoorwegen naar Brabant, het verhaal van de familie Ter Borg

Mijn overgrootvader Jan ter Borg kwam vanuit Drenthe naar het zuiden van Nederland waar de familie in Den Bosch ging wonen. Hij werkte voor de Nederlandse Spoorwegen. Jan trouwde drie keer en had zeventien kinderen. Zijn afstammelingen wonen nog steeds in Noord Brabant en vooral in Den Bosch.

Jan kwam uit Rolde, bekend van de hunebedden - foto Theo ter Borg

Jan ter Borg werd geboren in 1857 in Rolde, in het noorden van Drenthe. Zijn vader was Jannes ter Borg, boerenknecht of dagloner, en zijn moeder was Henderika Bakker, dienstmeid. De familie naam Ter Borg was nog nieuw, pas in 1811 aangenomen door Jans grootvader Lukas Jans in Schipborg.

Jan trouwde in 1880 met Jantje Lunshof in Assen. Twee kinderen, Johannes en Geesje, werden geboren in de twee volgende jaren. Jan was dagloner tot de familie in 1882 naar Groningen vertrok. Daar werkte hij als arbeider voor één jaar bij de Staats Spoorwegen Company. Zijn personeelskaart beschijft hem als iemand die kan schrijven en rekenen, en die goed zicht heeft.

In 1883 werd Jan stationswachter in Dronrijp, een station tussen Leeuwarden en Harlingen in Friesland. Hij werkte daar zeven jaar en er werden nog zes kinderen geboren. Dit moet een beetje te veel zijn geweest, want het oudste kind, Johannes, ging in 1889 bij de moeder van Jantje en haar tweede man in Assen wonen. Johannes bleef in Assen tot 1901.

Als telegrafist naar 's-Hertogenbosch

In 1890 werd Jan verplaatst naar Den Bosch als telegrafist. Dit moet wel een grote verandering zijn geweest voor de familie, want Den Bosch was een katholieke stad en de familie was Nederlands hervormd. In 1893 werd Jan opnieuw overgeplaatst, deze keer naar Geertruidenberg. Een maand na de overplaatsing overleed Jantje Lunshof, 37 jaar oud. Jan bleef achter met zes kinderen; Geesje, de oudste was 12 jaar en de jongste - Jacob - nog maar 18 maanden.

Mayweg, één van de verblijfadressen van de familie - ingestuurd door Theo ter BorgIn 1894 maakte Jan promotie en hij werd portier (tweede klasse). Het gezin ging terug naar Den Bosch en woonde in de Korte Tolbrugstraat.

Jan, nu 40 jaar oud, trouwde voor de tweede keer in 1897 met de 22 jaar oude Elisabeth van Dopperen uit IJsselstein. Elisabeth was katholiek en Jan en zijn kinderen werden dat nu ook.

De familie woonde in de Van Gervenstraat, St. Eloystraat en in de Mayweg. Jan en Elisabeth hadden acht kinderen, maar drie daarvan stierven jong.

Elisabeth zelf overleed na de geboorte van haar dochter Lies. Zij was 34 jaar oud. Jan werd controle-beambte voor de Staats Spoorwegen Company in 1911. Een jaar later trouwde Jan met Johanna Maria Fischer. Jan was nu 55 jaar oud en Johanna was 38 jaar. Jan en Johanna trouwde precies een jaar na de echtscheiding van Johanna, van haar man Johannes Hendrikus Dubbeld. Getuigen voor het huwlijk waren Jan’s zonen Geert en Lucas.

Impressie Gervenstraat - foto via Erfgoed 's-HertogenboschVan Den Bosch naar Den Haag

Jan en Johanna hadden geen kinderen, maar het grote en jonge gezin van Jan zal Johanna wel bezig gehouden hebben. Ik weet niet wanneer Jan met pensioen ging, maar in 1930 gingen Jan en Johanna in Den Haag wonen waar Jan stierf in 1933. Hij was 76 jaar oud.

Jammer genoeg heb ik geen foto's van Jan en zijn familie, maar ik hoor graag van iemand als die ze wel heeft!

Foto rechts: Erfgoed 's-Hertogenbosch, Fotograaf: J.A.M. Roelands

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen