skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Mijn vader Nard als ballenjongen

In 1929 namen Frits Bolsius, Harrie Jansen en dokter Van Oppenraay het initiatief om een tennisbaan aan te leggen. Deze baan lag op de plaats waar nu de brandweerwagens de kazerne verlaten. De baan was te bereiken vanaf kaarsenfabriek Bolsius over een gruispad dat helemaal doorliep tot aan de Vicaris Aertsweg. In die tijd was het er nog stil en romantisch, zodat dit tennispad al snel het vrijerspaadje werd genoemd. Deze foto van tennisspelers uit 1929 laat mijn vader Nard en zijn broer Bert zien als ballenjongens.

Op de achterste rij staan

1. ?; 2. mevr. Jansen (echtgenote van burgemeester Jansen) 3. mevr. Bolsius/Verstraaten (echtgenote van Frits Bolsius)  4. Frits Bolsius  5. mevr. Bolsius-Goossens (echtgenote van Antoon Bolisus)  6. Antoon Bolsius 7. Germ. Jansen-Verzijl  8. Harry Jansen  9. Thia Houtappel-Bolsius (dochter van Antoon Bolsius) 10. Thilly Bolsius-Verstraaten (echtgenote van Harry Bolsius) 11. Fried Bolsius (zoon van Harrie Bolsius) 12. Lieke Bolsius (dochter van Frits Bolsius) 13. Hermien Bolsius-Vrijmoed (dochter van Harry Bolsius) 14. Hetty van Oppenraay 15. Mathieu Jansen 16. Bertus Bolsius (zoon van Harry Bolsius) 17. Nieltje Bolsius (Renilda zuster van gebroeders Bolsius)  18. Harry Bolsius 19. Willy Verstraaten-Beuningen) 20. Hans Bolsius sr. (Beschermheer UNA Veldhoven) 21. Cilly Bolsius (dochter van Frits Bolsius) 22. Johan Jansen (zoon van burgemeester Jansen) 23. burgemeester Jansen

Op de tweede rij staan

1. mevr. Oppenraay ? 2. Mies Bolsius

en op de voorste rij zitten ze dan (met stropdas!): de ballenjongens, Leonard (Nard) van Schijndel en Bert van Schijndel.

Toen de baan klaar was, werd er een tennisclub opgericht. Hij werd genoemd naar de Schijndelse kleuren “Geel-Blauw”. Dat klonk echter niet chique genoeg, dus werd het “The Yellow-Blues”. Zelfs het paviljoentje (een houten keet) werd in deze kleuren geschilderd.

De initiatiefnemers vormden het bestuur, maar vergaderen deed men nooit en inspraak bestond niet. Er was een reglement en daar moest men zich maar aan houden. The Yellow-Blues was niet aangesloten bij de tennisbond, zodat het een puur recreatieve sport was voor oudere jeugd (vanaf 14 jaar) en mensen van middelbare leeftijd. De vereniging was meer een ontmoetingscentrum van enkele families, die daar tussendoor ook nog een balletje sloegen. Trainers waren er in Brabant bijna niet, dus men moest op eigen  houtje de techniek van het spel zien te leren. 

Er werd in die tijd nooit zonder ballenrapers gespeeld, dus voordat men ging spelen, charterde men eerst jongens of meisjes die voor 5 cent of een reep chocolade de ballen wilden rapen.  Elk jaar werd er een invitatietoernooi gehouden dat dan vier zondagen in beslag nam.

Met speciaal dank aan Historie Schijndelse Verenigingen van Tonnie van Gestel voor de informatie over mijn foto.

Reacties (5)

Leo zei op 10 december 2007 om 22:01
Bedankt voor het plaatsen van de foto
maar ik wil bij deze bedanken aan het verhaal en de namen.
J. van Gestel www.schijndelse.nl

Groetjes www.leovanschijndel.nl
Nelly van Esch van Delft. zei op 27 maart 2013 om 13:04
Ik kan me het tennispad bij de tennisbaan nog goed herinneren.
Je hoefde niet persé langs de kaarsenfabriek van Bolsius om bij de baan te komen.Wij kwamen van de andere kant vanaf de Deken Baekers straat en moesten dan bij kolenboer van Weert een zandweg in,richting de Beemd en zo liep je naar het tennispaadje en de tennisbanen,dat was in de jaren 1950-1955 dat wij daar kwamen.
Huberdien Bosmans Steenbakkers zei op 2 oktober 2013 om 13:30
Mijn vrouw Huberdien met broers en zus teniste allemaal op de baan van Bolsius
maar die gingen rehts voorbij het patronaat rechts en dan vrijwel meteen links het tennispaadje op.Met Huberdien en broers noem ik de fam Steenbakkers. Hun vader Harrie Steen bakkers was toen de administrateur bij Bolsius Later Adjunct en Directeur en daarom mocht de fam Steenbakkers gebruik maken van die baan.
Annemie Houtappel zei op 11 oktober 2020 om 01:37
I am Annemie Houtappel, daughter of Tia Houtappel-Bolsius, and I live in Toronto.
I happen to love sport of tennis and one night I stumbled upon this picture of the Bolsius family assembled at the tennis court. It was a true special find and I thank the person who posted it.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 oktober 2020 om 15:54
Hi Annemie, thanks for your message. How nice to hear that this photo was received so well in Toronto;) I send Leo van Schijndel, the man who posted the photo here, an email to point out your nice contribution.

Thanks and a good day!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen