skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Mills visitekaartje

We kijken naar de rooms katholieke jongensschool te Mill. Kun jij ons meer vertellen over het gebouw of over jouw schooltijd?

R.K. Jongensschool in Mill

Mill, R.K. Jongensschool’ lezen we op deze ansichtkaart, want dat is het: een ansichtkaart. Mill was kennelijk trots op deze school. Terecht, want het is een prachtig, modern, fris en statig gebouw, helemaal berekend op de toekomst en op talloze generaties leergierige jongens. Een beetje groot voor Mill misschien, maar dat kwam vast omdat het ook bedoeld was voor alle omliggende dorpen.

Adres: Pastoor Maasstraat 2. Een zijstraat van de Schoolstraat, dus dat kan kloppen. De laatste keer dat wij dit adres een bezoek brachten, zagen wij echter alleen maar een grote kale vlakte. Wat is er gebeurd? Waarom moest dit gebouw verdwijnen? Zijn er oud-leerlingen die ons kunnen vertellen over hun tijd op deze school en de leerkrachten daar? 

Reacties (6)

José Reutelingsperger zei op 4 januari 2017 om 18:27
Voor 1985 werkte ik op de St. Joephkleuterschool, gelegen aan de Julianastraat.
In 1985 verhuisden wij, de kleuters en hun juffen naar de H. Hartschool. Vanaf die tijd heette de school "basisschool de Straethof". Vanwege terugloop van het aantal leerlingen kwamen lokalen leeg te staan. Er heeft een fusie plaatsgevonden tussen de andere katholieke basisschool de Leeuwerik. Als naam voor de gefuseerde basisschool werd "basisschool de LenS" gekozen (afkorting voor "Leeuwerik en Straethof") In samenspraak met de gemeente hebben de besturen van de katholiek en openbare basisschool besloten om een brede school/kindcentrum te bouwen aan de Langenboomseweg. In januari 2014 is dit gebouw in gebruik genomen.
Het gebouw van de Straethof voorheen H. Hartschool heeft haar 50 jarig jubileum net niet meer kunnen vieren.
Als een schoolgebouw niet meer als school wordt gebruikt valt het terug aan de gemeente. De gemeente heeft om redenen die zij weten het gebouw gesloopt.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 10 januari 2017 om 10:26
Beste José, hartelijk dank voor de uitgebreide informatie! Leuk om zo veel meer te leren over de geschiedenis van het basisonderwijs in Mill.

Vandaag kregen we een telefoontje van de buurman van de voormalige R.K. Jongensschool. Hij heeft het gebouw ongeveer 53 jaar geleden gebouwd zien worden. Twee van zijn zoons zijn hier ook naar school gegaan. Ongeveer anderhalf jaar geleden is het schoolgebouw gesloopt om plaats te maken voor een grote parkeerplaats. In de toekomst zullen hier bovendien seniorenwoningen worden gebouwd. Waarschijnlijk krijgen we van hem binnenkort enkele foto's van de sloop. Hartelijk dank voor alle informatie!
Patrick Hendriks zei op 17 februari 2017 om 23:05
Dit is "mijn" lagere school, de school waar ik onder andere in de 6e klas les heb gehad van Geert Kahlert.
Als de foto van de school iets verder naar rechts genomen zou zijn, had je meteen, aan de overkant van de straat, de " Oude Millse Boerderij" op de foto gehad.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 februari 2017 om 12:24
Wat leuk dat je hier zelf op school hebt gezeten, Patrick! Herinneringen aan je schooltijd zijn natuurlijk van harte welkom bij ons. Misschien vind je hier nog wel oud klasgenootjes terug!

Jammer dat de fotograaf niet een paar stapjes naar rechts heeft gezet, anders hadden we mooi twee verhalen in één foto kunnen stoppen :)
Harry van den Heuvel zei op 23 maart 2018 om 16:14
Mijn basisschool, vanaf klas 1 tot klas 6 op deze school gezeten. In het begin een jongensschool, vanaf klas 3 kwamen de meisjes bij ons op school, ik zat toen in de klas van meester Harrie Vloet. Wij moesten toen naast een meisje gaan zitten, ik kwam naast Jaqueline Fick te zitten. Wat mij in het bijzonder is bijgebleven was het toenmalige hoofd van de school, meneer de Jong, oftewel 'frikandellennek' zoals wij als kinderen hem noemden. Later kwam voor hem meneer Bens in de plaats, die hierna vertrok naar de basisschool in Haps. Mooie tijd gehad daar, fijne vertrouwde omgeving.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 26 maart 2018 om 09:40
Dank voor je leuke reactie, Harry! Dat moet een cultuuromslag zijn geweest, ineens meisjes in de klas. Vooral voor jongens die geen zusjes hadden. Herinnert u zich nog iets uit die tijd? En hoe ging dat met het vak handwerken? Moesten de jongens ook paasmandjes haken (ik denk even terug aan mijn eigen jeugd)?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen