i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Beers
Jaar: 1944
Tags:

Mis in de molen

vertelde op 19 december 2018 om 08:32 uur

Ergens in het najaar van 1944 werd er op een zondag op de meelzolder (2de verdieping) van de molen, door een legeraalmoezenier een mis gedaan.

De molen van Beers (BHIC, collectie C.J.A. van Helvoort, fotonr. 1572-08-032)
De molen van Beers (BHIC, collectie C.J.A. van Helvoort, fotonr. 1572-08-032)

Wij werden, omdat we er toch waren, uitgenodigd om er ook bij aanwezig te zijn. Het beeld in mijn herinnering: geknield, een tiental soldaten en buurtbewoners, meest kinderen.

Het hele ritueel was verder herkenbaar. Achteraf heb me wel eens afgevraagd of het een anglicaanse of een rooms-katholieke mis was. Niet dat het iets uitmaakt. Het is toch een merkwaardige belevenis.

Dit verhaal is geen geschiedschrijving, maar mijn persoonlijke herinnering. De enkele Beersenaars, die het hebben volgehouden tot nu, zullen hier wel iets van herkennen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 december 2018 om 10:59 uur

Wat een aparte locatie Ton, om een mis op te dragen. Ik snap dat het je zo goed is bijgebleven.

Rini de Groot zei op 20 december 2018 om 20:57 uur

Prachtig Ton, dat je deze herinnering met ons wilt delen een gebeuren op zo'n unieke locatie, indrukwekkend! Vermoedelijk maakte de aalmoezenier er een oecumenische dienst van. Wat stelt dat 'krantenknipsel' voor?
Vakantie 1985 bezochten we individueel Cornwall en in de namiddag de Kathedraal van Wells midden in de Evensong, een Anglicaanse dienst. Bij het verlaten na de dienst werden volgens een protocol de geestelijke begeleid door de koorknapen heel apart. Daarna konden we het prachtige gebouw bezichtigen. Buiten gekomen klonk in de directe omgeving langdurig het 'Change Ringing' kort tonen van klokgeluid, dat in Nederland in Geldrop iedere dinsdagavond wordt beoefend en ook buiten het kerkgebouw hoorbaar is

Ton van Riet, Gemert zei op 24 december 2018 om 16:39 uur

@Rini, mooie belevenis van je in Engeland. Dat parochieblaadje "The Tidings" is, denk ik, tijdens de oorlog opgestuurd vanuit Engeland naar een engelse militair bij ons in de buurt. (datum: december 1944). Waarschijnlijk heb het van mijn oom Paul (van de molen)., dat weet ik niet zo precies meer. Die bewaarde ook alles. Het leek me mooi bij de tekst passen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: