i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Deurne en Liessel
Periode: 1954 - 2015
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 3 december 2015 om 14:54 uur

Wie kent ze nog, de paters SVD uit Deurne? Heb je op het kleinseminarie gezeten, of op het internaat? Deel hier je herinneringen.

De nabijheid van vliegbasis Volkel vormde voor de Paters SVD een bezwaar om het in 1944 vernietigde klooster van Uden in Deurne  te herbouwen. Ze vonden naast de oude Braak langs de Vlierdenseweg grond om een nieuw huis te bouwen. En de gemeenteraad van Deurne stemde daarmee in.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

De architect van dit klooster was J. van Halteren uit ‘s-Hertogenbosch. Het kleinseminarie van de paters SVD werd op ‘Wilbertsdag’ 7 november 1954 in gebruik genomen. Ruim 170 priesters, broeders, priesterstudenten en aspirant-broeders betrokken het pand.

In 1966 wordt het kleinseminarie omgezet in een gymnasium. Een jaar eerder waren ook voor het eerst meisjes toegelaten. In 1969 opende de congregatie het Sint Willibrordinternaat voor jongens.

Het internaat is in juni 1981 opgeheven. Een aantal lokalen is daarna voor allerlei doeleinden verhuurd. In 1987 staakten de laatste paters en broeders hun werkzaamheden in het onderwijs. Het hoofdgebouw, Vlierdenseweg 109, werd in juni 2004 in gebruik genomen als conferentiehotel Willibrordhaeghe. Op nummer 109a, in het vroegere broederjuvenaat, was tot september 2015 nog het missiehuis Sint Willibrord gehuisvest, maar toen vertrokken de laatste bewoners naar Teteringen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto's: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

ab konijn zei op 15 maart 2019 om 12:26 uur

Mijn vader N.J.Konijn geb.08.11.1910 heeft een priesteropleiding gevolgd vanaf 08.09,1923.in het Missiehuis te Uden.Hij heeft de opleiding beeindigd in ???
Ik ben op zoek naar gegevens uit de periode dat hij daar een opleiding heeft genoten.Door scheiding heb ik "een zwarte vlek"in zijn verdere leven.Is er een bestaand archief en zo ja,waar??

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 17:25 uur

Hallo Ab, vermoedelijk vind je via de congregatie meer informatie. Probeer het eens hier:

http://www.svdneb.nl/nl/home-2/
Of via de mail: provincialaat.svd@bzht.nl

Succes ermee!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: