
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
En dat was bikkelen, zeker in die beginjaren. Het is niet iedereen gegeven om rond te lopen met onder elke arm een zak en ook nog één zak in de nek. Men beweert wel eens, dat zo’n zak wel honderd kilo kon wegen, maar dan zou Wagemans over bijna bovenmenselijke krachten hebben beschikt.
In het begin werkte hij soms voor nog geen gulden per week. En altijd was de molenaar afhankelijk van de wind. “Bij nacht en ontij moest ik soms mijn bed uit om de wieken in beweging te zetten, want de wind is natuurlijk een onberekenbare factor”, vertelde Wagemans.
“De weergoden hielden geen rekening met de wekelijkse rustdag en dan moest ik op zondag speciaal een vergunning vragen bij de burgemeester om op de dag des Heren te mogen malen.” Maar allengs ging het beter met de molen. Er werd zogeheten loonwerk gedaan: de boeren kwamen met hun graan dat Wagemans voor hen maalde.
De Maria is van oorsprong een zeskantige grondzeiler uit 1802 en is de enige van dat type in de hele provincie. De molen werd in 1859 met ruim drie meter verhoogd en veranderd in de huidige bergmolen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde de molen nog als schuilplaats voor de lokale bevolking.
In 1969 verkocht molenaar Piet Peters (een neef van Wagemans) de molen voor ƒ 10.000 aan de gemeente Haps, maar bleef er wel molenaar. In 1972 werd de molen voor een ton vertimmerd.
In dat jaar zegt Wagemans in de krant: “Ik ben, als je het goed bekijkt, 77 jaar molenaar en eerlijk, er is niets wat mij méér kan boeien. Het is dan ook fantastisch dat ik de Maria nu op willekeurige tijden weer kan laten draaien”.
Wagemans heeft zelf tot z’n 63ste jaar (dus tot 1959) op de molen gewerkt. Daarna heeft hij enkele jaren Wimke de Körver in Boxmeer geholpen. Karel Wagemans is gestorven 7 mei 1983 in Haps.
Vanaf 1998 draait en maalt vrijwillig molenaar Don Werts met de molen. De molen dankt zijn naam overigens niet aan de Heilige Maagd Maria, zoals je zou kunnen denken. Hij is vernoemd naar een familielid van één van de laatste vakmolenaars; mogelijk naar de echtgenote van Karel Wagemans, Maria Peters.
De foto's hieronder komen uit het foto-album van Theo Arts (met veel dank voor het toesturen!) We zien eerst molen Weltevree met café van Willem Arts, daaronder de verbouwing van de molen naast het hotel in 1920 en als laatste molen Weltevree met hotel café van M. Jansen.
![]() |
![]() |
![]() |