skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Molenaar Karel Wagemans (1896-1983)

Nadat zijn vader de Mariamolen aan de Cuijkseweg in Haps voor 3.600 gulden had gekocht, begon Karel op 1 mei 1919 op 23-jarige leeftijd mee te draaien.

molen "Weltevree" van M. Jansen, die in het centrum van Haps stond, naast hotel de MolenEn dat was bikkelen, zeker in die beginjaren. Het is niet iedereen gegeven om rond te lopen met onder elke arm een zak en ook nog één zak in de nek. Men beweert wel eens, dat zo’n zak wel honderd kilo kon wegen, maar dan zou Wagemans over bijna bovenmenselijke krachten hebben beschikt.

In het begin werkte hij soms voor nog geen gulden per week. En altijd was de molenaar afhankelijk van de wind. “Bij nacht en ontij moest ik soms mijn bed uit om de wieken in beweging te zetten, want de wind is natuurlijk een onberekenbare factor”, vertelde Wagemans.

“De weergoden hielden geen rekening met de wekelijkse rustdag en dan moest ik op zondag speciaal een vergunning vragen bij de burgemeester om op de dag des Heren te mogen malen.” Maar allengs ging het beter met de molen. Er werd zogeheten loonwerk gedaan: de boeren kwamen met hun graan dat Wagemans voor hen maalde.

De Mariamolen op een aquarel uit 1956De Maria is van oorsprong een zeskantige grondzeiler uit 1802 en is de enige van dat type in de hele provincie. De molen werd in 1859 met ruim drie meter verhoogd en veranderd in de huidige bergmolen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde de molen nog als schuilplaats voor de lokale bevolking.

In 1969 verkocht molenaar Piet Peters (een neef van Wagemans) de molen voor ƒ 10.000 aan de gemeente Haps, maar bleef er wel molenaar. In 1972 werd de molen voor een ton vertimmerd.

In dat jaar zegt Wagemans in de krant: “Ik ben, als je het goed bekijkt, 77 jaar molenaar en eerlijk, er is niets wat mij méér kan boeien. Het is dan ook fantastisch dat ik de Maria nu op willekeurige tijden weer kan laten draaien”.

Wagemans heeft zelf tot z’n 63ste jaar (dus tot 1959) op de molen gewerkt. Daarna heeft hij enkele jaren Wimke de Körver in Boxmeer geholpen. Karel Wagemans is gestorven 7 mei 1983 in Haps. 

De Mariamolen anno 2008Vanaf 1998 draait en maalt vrijwillig molenaar Don Werts met de molen. De molen dankt zijn naam overigens niet aan de Heilige Maagd Maria, zoals je zou kunnen denken. Hij is vernoemd naar een familielid van één van de laatste vakmolenaars; mogelijk naar de echtgenote van Karel Wagemans, Maria Peters.

De foto's hieronder komen uit het foto-album van Theo Arts (met veel dank voor het toesturen!) We zien eerst molen Weltevree met café van Willem Arts, daaronder de verbouwing van de molen naast het hotel in 1920 en als laatste molen Weltevree met hotel café van M. Jansen.

molen Weltevree met café van Willem Arts - foto Theo Arts
Vebouwing molen naast hotel - foto Theo Arts
Molen Weltevree met hotel café van M. Jansen

Reacties (4)

Theo Arts Cuijk zei op 11 januari 2017 om 21:34
De Maria molen staat aan de Cuijkseweg, en niet aan de Kalkhofseweg
De bovenste afbeelding is niet van de Maria molen, maar van de molen van M Jansen. Deze stond in het centrum van Haps, naast Hotel de Molen. De molen was niet naamloos, hij had de niet zo bekende naam: " Weltevree". In het najaar van 1942 is hij afgebroken.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 januari 2017 om 16:27
Bedankt voor de correcties en aanvullingen, Theo! We hebben een en ander aangepast. Als je nog meer informatie over deze molens hebt, dan horen we het graag.
Theo Arts Cuijk zei op 13 januari 2017 om 00:34
Marilou, Rien van den Brand, beschrijft in zijn boek "Haps en het land van Cuijk", op blz 507 tm 509 ook iets over de historie van de Hapse molens. Verder vond ik nog een oude foto van een verbouwing aan de molen "Weltevree" groetjes Theo Arts
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 januari 2017 om 16:09
Dank voor het opsturen van de foto's, Theo; prachtige exemplaren! We zullen het boek van Rien van den Brand er ook nog op naslaan maar de foto's hebben we alvast toegevoegd aan het verhaal.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.