i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cuijk en Sint Agatha
Tags:

Molenstraat rond de jaarwisseling

vertelde op 22 december 2018 om 09:54 uur

Dit is een opvallend pand, waar wij hier dan weer opvallend weinig van weten. Bij deze foto staat enkel het woord ‘woonhuis’ genoteerd. Roept deze foto herinneringen bij jou op?

Molenstraat 25, 27 Cuijk, 1985 (foto: Wies van Leeuwen, collectie BHIC PNB001012571) Molenstraat 25, 27 Cuijk, 1985 (foto: Wies van Leeuwen, collectie BHIC PNB001012571)

Rond de jaarwisseling 1984-1985 werd deze foto gemaakt op een – zo te zien aan de natte straatstenen – regenachtige dag in de Molenstraat in Cuijk. Volgens onze gegevens zijn dit de huisnummers 25 en 27. 

Herken jij de karakteristieke torentjes en raampartijen direct? Weet jij waarvoor die middelste deuren en luiken dienden of kun jij vertellen wie hier woonden of werkten? Alle informatie is welkom.

Kijk naar Toen

Vertel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder. Bellen of mailen kan natuurlijk ook. We hopen op reacties.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Cuijks Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Peter van Grinsven zei op 23 december 2018 om 12:23 uur

Jazeker, hier woonde op 25 Anna van Heijster, jarenlang kosteres van de Martinuskerk in Cuijk. Zij was een bekend en gezien figuur in Cuijk in nadagen van het Rijke Roomsche Leven. Bij de FAD (FotoArchiefDienst Cuijk) is ongetwijfeld veel meer over haar bekend. In dit pand was het aannemersbedrijf van Heijster (haar vader of echtgenoot?) gevestigd. Wie er in die tijd op 27 woonde weet ik zo niet meer. Tegenwoordig zijn er een aantal kleinere winkeltjes gevestigd.
De Molenstraat was/is van oudsher een van de 2 belangrijke winkelstraten in Cuijk. De Molenstraat (van spoorwegovergang tot Grotestraat, ca. 1 km lang) was, voordat er allerlei wegen werden aangelegd om het centrum van Cuijk te ontlasten, onderdeel van de doorgaande weg vanaf Grave, via Beers naar Cuijk. Vanaf de Grotestraat kon men in zuidelijke richting naar Sint Agatha, Oeffelt, Gennep en Boxmeer. In noordelijke richting ging maar naar het kerkdorp Katwijk waar een veer over de Maas de mensen naar Mook en verder Nijmegen bracht. Ook in Cuijk zelf kom men de Maas oversteken met het veer naar Middelaar.
Al het zware vrachtverkeer denderde door Cuijk heen. Dus er is, bij de forse toename van het autoverkeer na WOII, menig ongeluk gebeurd, helaas ook met dodelijke afloop. Ook maakt de Molenstraat standaard deel uit van de Vierdaagseroute die op dag 4 door Cuijk komt. Via Grotestraat, Maasstraat en Maaskade gaan de wandelaars via de pontonbrug (aangelegd door de genie) richting Mook, Malden en vervolgens naar het eindpunt in Nijmegen de Via Gladiola.....(

Bart Smits zei op 24 december 2018 om 17:42 uur

In dit pand woonde links op de foto Sjef en zijn zus Anna van Heijster.
Sjef was aannemer en Anna zoals Peter al schrijft was kosteres nadat Frans gestorven was.
Rechts woonde de fam van Dijk met 5 dochters en een zoon.
eind jaren zestig is dit pand gekocht Wim Giesbers eigenaar van loodgieterbedrijf Vader wat rechts van dit pand gevestigd was.
Door het luik boven de garage werden bouwmaterialen naar binnen gebracht.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 2 januari 2019 om 11:18 uur

Bedankt Peter en Bart, voor jullie zeer informatieve reacties. Dankzij jullie hebben we nu een goed beeld van de mensen die er woonden en de straat zelf. In reactie op Bart: had Wim Giesbers het hele pand in bezit of alleen het gedeelte waar het loodgietersbedrijf in kwam? En zo ja, werd het toen ook één gebouw naar jouw weten of bleven het twee adressen?

Bart Smits zei op 2 januari 2019 om 11:25 uur

Zover ik weet had hij alleen het rechtse pand op de foto gekocht,
links woonde toen nog altijd Anna van Heijster.
in de garage stalde hij zijn Opel Olympia en later zijn Opel Commandore

Peter van Grinsven zei op 2 januari 2019 om 18:23 uur

Het loodgietersbedrijf van Piet Vader zat naar mijn beste weten op op Molenstraat 21 met winkel en werkplaats. Mijn ouders waren jaren lang klant bij hem. In het pand op 23 heeft hij volgens mij nooit echt nering gedreven. Daarna hebben nog verschillende andere eigenaren het loodgietersbedrijf (uitgebreid met baderie-achtige activiteiten) voortgezet. Tegenwoordig zit er de Textielbeurs

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 13 juli 2016 om 09:39 uur

Zuivelfabriek Sint Maarten

vertelde op 23 maart 2017 om 09:59 uur

Schoolherinneringen aan de Kaneelstraat

vertelde op 21 december 2017 om 14:51 uur

Onbekende woning