skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Monique van de Ven: van Olga tot Unicef

Monica Maria Theresia van de Ven, zoals ze bij haar geboorte werd genoemd, is zonder twijfel één van de grootste namen uit de geschiedenis van de Nederlandse film. Vanaf haar spetterende debuut als actrice tot haar huidige regisseursactiviteiten heeft zij een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse filmindustrie. Bovendien is ze met vele andere beroemdheden ambassadeur van Unicef.

Monique van de Ven werd op 28 juli 1952 geboren als kleindochter van de voormalige bierbrouwer en burgemeester van Zeeland, Jos van de Ven. Haar vader stierf toen ze nog net geen vijf jaar oud was. Monique groeide daarna op in Rijswijk en werd na een kortstondig verblijf op de toneelschool in Maastricht op 19-jarige leeftijd gevraagd voor de rol van Olga in de film Turks Fruit van Paul Verhoeven, naar het gelijknamige boek van Jan Wolkers. De film, die in 1973 uitkwam, sloeg in als een bom, vooral vanwege de vele naaktscènes. Monique was in één keer beroemd.

Daarna speelde ze in 1974 in Dakota van Willem Verstappen, waarin Willeke van Ammelrooy de hoofdrol vertolkte. Het jaar daarop volgde de hoofdrol in Keetje Tippel, opnieuw geregisseerd door Paul Verhoeven.

Na verschillende minder goed ontvangen films had ze in de jaren ’80 weer veel succes, onder andere met een bijrol in Fons Rademaker’s De Aanslag, naar het boek van Harry Mulisch. Deze film won een Oscar als beste buitenlandse film. Hierna volgden ook rollen in buitenlandse producties.

Begin jaren '90 was ze te zien in films als Eline Vere. In de laatste helft van dit decennium heeft ze zich meer op TV-series toegelegd. Zo speelde ze onder andere de rol van Sylvia Richter in de politieserie Spangen (1999-2006). Tegenwoordig is ze ook regelmatig in reclamespots te zien.

Monique ontving twee keer een Gouden Kalf: in 1985 voor haar hele oeuvre en tien jaar later voor haar optreden in de film Romeo. In 1999 werd ze uitgeroepen tot Nederlands actrice van de eeuw.

Met de verfilming van het boek Zomerhitte van Jan Wolkers maakte zij haar speelfilmdebuut als regisseur.

Behalve actrice is Monique van de Ven sinds 1996 ambassadeur voor Unicef  Nederland. Haar geboortehuis aan de Kerkstraat in Zeeland, ook wel bekend als café D'n Brouwer, is in december 2008 aangewezen als gemeentelijk monument.

In 2010 ging zij op zoek naar haar "roots" in het NTR-programma Verborgen verleden.

Reacties (3)

Theo zei op 7 november 2012 om 00:53
hallo

ik ben al een tijdje op zoek naar haar zus yoke en vriend willem.
wie kan me helpen.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 4 mei 2015 om 17:13
Ik vind haar heel erg goed in de film "Iris" uit 1987. Waar ze de rol van dierenarts speelt. Hierover mis ik vermelding en broodnodige informatie in bovenstaande verhaal. Ook al omdat wikipedia over Monique nog steeds geen eigen pagina heeft aangemaakt.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 mei 2015 om 21:14
Beste Gerard, hartelijk dank voor je reactie. Ons verhaal over Monique van de Ven is inderdaad zeker niet compleet, zou ook bijna niet kunnen met zo'n veelzijdige actrice. Maar wist je dat je bij wikipedia ook zélf een lemma (onderwerp) kunt aanmaken? Dan kun je Monique tóch nog een eigen pagina geven.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.