i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Dinther
Tags:

Monumenten

vertelde op 19 oktober 2009 om 13:01 uur

Dinther kent een aantal belangrijke monumenten die bepalend zijn voor het dorpsbeeld. De kerken behoren daar zeker toe. We hebben het dan over de Servatiuskerk en de Hervormde kerk.

De Servatiuskerk

De kerk werd in de jaren 1877-79 gebouwd onder pastoor Jansen. Architect was J. Werten die een gebouw in flamboyante neogothiek ontwierp. Op 11 juli 1879 consacreerde de bisschop van ’s-Hertogenbosch, Godschalk, de kerk.

Op 26 september 1944 werd de Servatiuskerk zwaar beschadigd als gevolg van een bombardement. Nadien vond een grote restauratie plaats onder leiding van de Schaijkse architect Jan de Jong. De bekende glazenier Marius de Leeuw uit Vught ontwierp nieuwe gebrandschilderde ramen. Het kerkinterieur werd in 1982 onder handen genomen. Sinds 2004 ondergaat de kerk opnieuw een restauratie.

Hervormde kerk

In 1806 kwam de oude middeleeuwse kerk van Dinther en drie jaar later die van Heeswijk weer in handen van de katholieken. De protestanten van beide dorpen en van Loosbroek kregen de voormalige katholieke schuurkerk aan de Lariestraat in Heeswijk toegewezen.

Het jaar daarop, in 1807, kwamen ook de protestanten van Nistelrode de gemeente versterken. De hervormde gelovigen uit Dinther waren in de meerderheid en zij wensten een kerkgebouw dichterbij huis. In 1843 ging die wens in vervulling.

Het kerkje verrees op de plaats waar de katholieken van Dinther de anderhalve eeuw daarvoor hun schuurkerk hadden gehad. In 1860 volgde de afbraak van het protestantse kerkje van Heeswijk. Want twee kerken op een onderlinge loopafstand van twintig minuten en voor minder dan honderd lidmaten, dat was toch iets teveel van het goede.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 augustus 2009 om 11:37 uur

De Willibrorduskerk in Mill

vertelde op 12 juni 2012 om 13:17 uur

Plaquette op de kerk