skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Moord in de zuivelfabriek

In 1907 werden de landbouwers van Noord-Brabant via een krantenartikel uitgenodigd om het kleine, maar welvarende Wanroij te bezoeken “met zijn vruchtbare weiden en akkers, met zijn rijken veestapel”.

Een jaar daarvoor was daar de coöperatieve stoomzuivelfabriek Sint Cornelius opgericht en op 1 februari 1907 daadwerkelijk geopend.

Eerst was ongeveer de helft van de Wanroijse boeren lid met een aantal van 400 koeien. De wekelijkse productie van de fabriek bedroeg 2.000 pond boter. Directeur werd Lieuwe van der Vleugel. Op 18 april 1931 werd deze directeur op een gruwelijke manier vermoord.

Zoals blijkt uit de beschrijving van het proces in dagblad Het Huisgezin werd er in december 1931 een verdachte voorgeleid bij de rechtbank in Den Bosch. Het was de neef van het slachtoffer, 22 jaar oud.

Hij wordt omschreven als “een schrale lange jongen die onverschillig de rechtszaal betrad”. Hij werd er van beschuldigd de directeur, zijn oom, van het leven te hebben beroofd door hem met een ijzeren staaf op het hoofd te slaan, met petroleum te overgieten en hem daarna in brand te steken. Als gevolg van de brandwonden overleed L. van der Vleugel enkele dagen later. Het enige wat het slachtoffer in de tussentijd nog kon zeggen was dat hij niet wist wat er gebeurd was.

Volgens geruchten, zo meldde het dagblad, “stond verdachte in verhouding tot de echtgenoote van de verslagene”. Voor de rechtbank stond het een uur voor aanvang van het proces al vol met mensen. Ook waren er 22 getuigen opgeroepen, waarvan de meesten uit Wanroij. Daarbij waren de veldwachter, de huisdokter, de dienstmeid, bestuursleden van de fabriek, de burgemeester etc. De getuigen hadden in de wachtkamer “gemoedelijk de tijd doorgebracht met kaarten”.

De hele levenswandel van de verdachte werd besproken en iedereen was positief over hem en niemand kon geloven dat hij de dader was. Ook de vrouw van de vermoorde directeur werd als getuige opgeroepen, maar zij weigerde een verklaring af te leggen. Uiteindelijk werd de zaak uitgesteld om de “geestvermogens van den verdachte” te onderzoeken.

Uit de archieven is niet helemaal duidelijk geworden wat de uitspraak werd. Volgens overlevering werd de verdachte vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs en vertrok hij naar België. Opvolger van de directeur werd Hille van der Vleugel, broer van het slachtoffer.

In 1949 was de fabriek te verouderd om de concurrentie met anderen aan te kunnen gaan. Er werd gefuseerd met de melkfabriek in Rijkevoort. De fabriek werd verkocht aan de Boerenbond, die er een veevoederfabriek begon. Op de plaats van de stoomzuivelfabriek staat nu de grote toren van de Boerenbond, die zo beeldbepalend is voor Wanroij.

 

Reacties (13)

J.G.M.J. Verbruggen (Mimi) zei op 17 januari 2008 om 21:14
Bijzonder verhaal! Mijn familie van mijn moederskant komt uit Wanroij. Haar vader was Martinus van den Broek, geb. 6-4-1881 ovl. 12-4-1948 en trouwde op 12-5-1914 met Gerarda Fransen geb. 9-4-1881 ovl. 3-6-1961
Mijn vader is Leo Antoon Pieter Verbruggen, geb. 8-1-1916 te Rijkevoort en ovl. te Deurne 17-12-1994. Zoon van Wilhelmus Verbruggen geb. 27-7-1887 ovl. 10-7-1971 en Jacomina Francisca Maria van Eldonk, geb. te Overasselt op 14-2-1889 ovl. 18-2-1968. De molen Luctor et Emergo te Rijkevoort is gebouwd door mijn overgrootvader Hermanus Verbruggen geb. te St. Hubert op 12-2-1837 en ovl. te Rijkevoort op 8-7-1907.
Het is boeiend te lezen wat er zich in die kleine dorpen allemaal afspeelde. Sinds ik met de genealogie van mijn familie bezig ben, geniet ik van de verhalen die uit het verleden te voorschijn komen!
Met vriendelijke groeten
Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 17 januari 2008 om 22:56
Dank voor je reactie, Mimi! Stamboomonderzoek kan inderdaad leiden tot allerlei leuke, grote en kleine familie- en dorpsverhalen. Tijdens mijn werk op het archief krijg ik er regelmatig wat van mee.. :-)
Als je leuke verhalen hebt, die ook voor andere bezoekers van onze website interessant kunnen zijn, dan ben je van harte uitgenodigd ze in te sturen hoor. Graag zelfs!
Aniek zei op 10 april 2008 om 09:32
Mooi verhaal,
Ik kom zelf uit Wanroij dus is wel mooi om te lezen
Gertruda zei op 29 juli 2008 om 15:13
Mijn moeder kwam uit Wanroy, zij zei dat de broer van de directeur de dader was omdat hij een verhouding met de vrouw van zijn broer had.
Toen hij zich wilde aangeven had deze vrouw gezegd:".....lieverd je weet niet wat je zegt". zij zou hem hebben overgehaald niets te zeggen.
Janny zei op 30 juli 2008 om 04:22
Hi Marc!
Toch nog een keer gelezen....en nu NOG interessanter met alle extra informatie!
Groetjes uit de USA.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 4 juli 2009 om 13:02
Hoi Marc, dank je wel voor je verwijzing naar de foto's, ik heb er een linkje van gemaakt zodat iedereen meteen wordt doorverwezen.
René Maas zei op 18 november 2009 om 22:18
Volgende maand komt een boek van me uit, wat handelt over de dood van mijn vader, die directeur was van de zuivelfabriek in Borkel en Schaft. In dat boek vertel ik dat ik vroeger (tussen 1941 -1943)als kind bang was om mijn vader in de namiddag op zijn kantoor te bezoeken Ik had namelijk ooit gehoord dat er een direkteur van een zuivelfabriek vermoord was. Mijn vader was vóór hij naar Borkel kwam als voluntair werkzaam geweest in ST. Anthonis op de Zuivelfabriek. De vermoorde direkteur van de vleugel moet hij dus gekend hebben.Nu kom ik opeens via jullie website de bevestiging en documentatie van dit bericht tegen. Ik ben nu 77 jaar en dat dit altijd in mijn geheugen geprent gebleven is en nu opeens ook historisch bevestigd doet me goed. Ik kan me niet meer herinneren, dat of wanneer hij het mijn verteld heeft. Ik was vaak bij hem op kantoor. Misschien heeft hij het wel eens aan iemand verteld en dat ik stiekum meegeluisterd heb en dat tegelijk met het verhaal ook de angst bij me binnen kwam, dat deze dingen kunnne gebeuren.
Annemarie van Geloven, namens BHIC bhic zei op 19 november 2009 om 11:02
Ach, wat mooi dat u met dit verhaal een bevestiging krijgt voor uw onbestemde angstgevoelens uit uw kinderjaren. Ja, soms moeten we jaren wachten op een antwoord ....

Mocht u nog foto's hebben van uw vader als directeur van de zuivelfabriek van Borkel en Schaft, zijn scans daarvan heel erg welkom. Het BHIC beheert namelijk het archief van DMV Campina en haar voorgangers. Of hebt u deze als illustratiemateriaal in uw boek opgenomen?

In elk geval, heel hartelijk dank voor uw persoonlijke ontboezeming en veel succes met de uitgave van uw boek over de dood van uw vader.

Jan van Erp zei op 19 november 2009 om 15:33
Ik wil er even op wijzen dat DMV Campina al jarenlang DMV-International heet, het Brabants Dagblad maakt deze fout ook.
Annemarie van Geloven, namens BHIC bhic zei op 19 november 2009 om 16:40
Het BHIC beheert het archief van DMV Campina van 1892-1992. Toen had het bedrijf nog deze benaming volgens de inventaris.
René Maas zei op 14 december 2009 om 21:37
Moord in de zuivelfabriek.
Sorry Annemarie, ik heb nu pas je antwoord gelezen. Ja het was een mooie ervaring om zo opeens op jullie website zo'n verhaal, zonder wortels, daar ineens zo staat en 70 jaar overleefd heeft en dus ook in mijn geheugen zonder steun palen op stevige grond moet hebben gestaan.
F. van der Leest zei op 19 april 2012 om 19:01
In de reacties wordt aangegeven dat DMV Campina nu DMV International heet. Vroeger was het gewoon DMV, volgens mij stond dit voor "De Meierij Veghel".

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen